ОНЛАЙН РЕПОРТАЖ: Смъртта на Алексей Навални

Всичко за смъртта и последвалите реакции четете в този онлайн репортаж

Редакторски екип Редакторски екип

Публикувано в  13:48 ч. 16.02.2024 г.

Руският опозиционер Алексей Навални е починал. Това съобщиха от Федералната служба за изпълнение на наказанията на Руската федерация.

  • На Навални му е прилошало след разходка.
  • Лекарите в наказателната колония са констатирали смъртта.
  • Руският опозиционер излежаваше 19-годишна присъда в Сибир.

Всичко за смъртта на Навални и последвалите реакции четете в този онлайн репортаж. Новата информация е най-горе.

18.03.2024 07:23:09

Путин: Бях съгласен на сделка със Запада за освобождаването на Навални

Преизбраният за пети мандат президент на Русия Владимир Путин обяви в речта си, че се е съгласил на сделка за размяна на затворници, включваща опозиционера Алексей Навални.

Той уточни, че главно условие за размяната е щяло да бъде това Навални да не се връща в Русия.

02.03.2024 11:21:01

Христо Грозев пред bTV: Скоро ще имаме отговор на въпроса как Навални е бил убит

Хиляди хора в Русия изпратиха на 1 март в последния му път руския опозиционер Алексей Навални, рискувайки да бъдат арестувани.

Опелото и погребението се състояха в Москва под скандирания „НЕ на войната“ и „Русия без Путин“. В този ден Христо Грозев се прости от дистанция със своя приятел.

01.03.2024 13:11:43

Стотици рискуват арест в Москва, за да изпратят опозиционера

Стотици хора и официални лица се събраха пред погребалния дом в Москва, където ще се състои поклонението пред тленните останки на руския опозиционер Алексей Навални.

Критикът на Владимир Путин почина в сибирската колония на 16 февруари, където излежаваше присъдата си.

28.02.2024 13:27:41

Юлия Навалная пред Европейския парламент

Публичното убийство на съпруга ми Алексей Навални показа, че Владимир Путин е способен на всичко. Това каза съпругата на покойния руски опозиционер Юлия Навалная. Тя адресира европейските депутати в парламента в Страсбург.

„Владимир Путин уби съпругът ми. По негови заповеди измъчваха Алексей. Държаха го гладен, затваряха го в малка килия, държаха го в пълна самота, отказваха му срещи с близки, писма и телефонни разговори. След това го убиха. И дори след смъртта на Алексей – те се гавриха с тялото му и с майка му“, каза Навалная.

28.02.2024 11:55:40

27.02.2024 21:44:49

Адвокат на Навални е арестуван в Москва

Адвокатът Василий Дубков, който е представлявал покойния руски опозиционер Алексей Навални, е арестуван, съобщи Ройтерс.

Дубков е придружавал майката на Навални в колонията в Сибир миналата седмица, когато тя се обърна към властите с призив към властите да й предадат тялото на сина ѝ.

27.02.2024 14:39:32

Погребални агенции отказват да организират прощалната церемония на Навални

Погребални агенции отказват да организират прощалната церемония на Алексей Навални, който почина внезапно в затвора на повече от 1900 км от Москва. Говорител на критика на Кремъл заяви, че на екипа е отказван достъп до места за погребението, пише Скай нюз.

Кира Ярмиш казва, че от вчера екипът на Навални се е обаждал на „повечето частни и държавни погребални агенции, търговски обекти и погребални зали“.

24.02.2024 18:11:07

Тялото на руския опозиционен лидер Алексей Навални е предадено на майка му

Тялото на руския опозиционен лидер Алексей Навални, който почина внезапно и неочаквано в затвора миналата седмица, е предадено на майка му, написа неговата говорителка Кира Ярмиш в социалната медийна платформа X в събота.

23.02.2024 12:54:01

Байдън се срещна със съпругата на Навални – Юлия, и дъщеря им Дария

Американският президент Джо Байдън се срещна със съпругата на Алексей Навални – Юлия, и по-голямата им дъщеря Дария в Сан Франциско. Президентът на Съединените щати изказа съболезнованията си за смъртта на руския опозиционер и журналист.

22.02.2024 21:35:29

Майката на Навални е видяла тялото му, поставено ѝ е условие за тайно погребение

Майката на Алексей Навални Людмила е видяла тялото му в моргата в Салехард. Тя заяви, че е била изнудвана и заплашвана от руски следователи да погребе сина си тайно

Вижте какво още каза Людмила Навална тук: 

 

 

21.02.2024 16:37:34

Великобритания санкционира шефове на наказателната колония, в която беше държан Навални

Великобритания санкционира шестима шефове, отговарящи за наказателната колония в Арктика, където почина опозиционният лидер Алексей Навални, съобщи Би Би Си.

Страната обмисля всички варианти да потърси отговорност от Русия и Путин за смъртта на опозиционера.

 

Какво включват санкциите - вижте тук: 

21.02.2024 12:41:52

Анти-Путин група имала план да освободи Навални по пътя към Сибир

„Според плана нашата група трябваше да изведе Алексей Навални по пътя към поправителен център и след това веднага да тръгнем с него към граничната зона с Украйна и да се срещнем с разузнавателната група на РДК. След това трябваше да пресечем границата и да получим убежище“, посочват от сформированието, цитирано от "Билд".

21.02.2024 11:20:06

Майката на Навални e подала жалба срещу задържането на тялото му

В Салехардския градски съд е постъпила жалба срещу незаконни действия от майката на Алексей Навални – Людмила Навална.

В специално обръщение вчера майката на починалия на 16 февруари руски опозиционер призова президента Владимир Путин да ѝ разреши да погребе сина си.

20.02.2024 16:43:55

Последните месеци от живота на Навални: За какво пише в писмата, които изпраща от затвора?

Затворен в студени, бетонни килии и често сам с книгите си - през последните месеци от живота си руският опозиционер Алексей Навални търси утеха в писмата, които пише.

„Никой не може да разбере руския затворнически живот, „без да е бил тук“, казва той в едно от тях на свой познат през август. След това с типичното си чувство за хумор добавя „Но няма нужда да бъдеш тук“.

„Ако им кажат да те нахранят с хайвер утре, те ще те нахранят с хайвер. Ако им се каже да те удушат в килията ти, ще те удушат”, пише още критикът на Кремъл. Много детайли от последните месеци от живота на Навални, от обстоятелствата около смъртта му, която руските власти обявиха в петък, дори мостонахождението на тялото му, остават неизвестни.

The New York Times прави опит да представи как са преминавали последните дни от живота на Навални. Екипът на изданието събира части от писмата и последните му изявления и разговаря с някои от близките до него хора.

20.02.2024 16:42:05

“Принципна и безстрашна“: Коя е Юлия Навална - "първата дама" на руската опозиция? (СНИМКИ)

Публичното поведение на съпругата на руския опозиционен лидер Алексей Навални – Юлия, винаги е било сдържано. Тя често казва, че основната ѝ роля е да бъде съпруга и майка, а не политик.

Но след като смъртта на Алексей Навални беше обявена в петък в хода на Мюнхенската конференция по сигурността, призивът за справедливост на Юлия сред политическите лидери я превърна в основна фигура сред руската опозиция, коментира Би Би Си.

Повече за нея - вижте ТУК:

20.02.2024 16:39:53

Майката на Навални към Путин: Разрешете ми да погреба сина си

Майката на починалия на 16 февруари руски опозиционер Алексей Навални се обърна към руския президент Владимир Путин с апел да ѝ даде достъп до тялото на сина ѝ.

Обръщението на Людмила Навална е записано на фона на колонията в Сибир, където беше заточен Навални и където почина.

20.02.2024 08:54:10

Русия ще прави "химичен анализ"

Семейството на Алексей Навални е било уведомено от руските власти, че тялото на известния опозиционер ще бъде задържано още 14 дни. Причината – ще му бъде извършен „химичен анализ“.

20.02.2024 08:53:50

Коя е Юлия Навалная?

Публичното поведение на съпругата на руския опозиционен лидер Алексей Навални – Юлия, винаги е било сдържано. Тя често казва, че основната ѝ роля е да бъде съпруга и майка, а не политик.

Но след като смъртта на Алексей Навални беше обявена в петък в хода на Мюнхенската конференция по сигурността, призивът за справедливост на Юлия сред политическите лидери я превърна в основна фигура сред руската опозиция, коментира Би Би Си.

20.02.2024 08:53:08

"Ще продължа делото му"

19.02.2024 21:23:44

Руските власти няма скоро да върнат тялото на Навални на близките му

Руските власти, разследващи смъртта на Алексей Навални, ще извършват експертизи в продължение на две седмици  и дотогава няма да върнат тялото му на близките му, съобщи екипът на опозиционера.

„Следователите са заявили на адвокатите и на майката на Навални, че няма да предадат тялото му в продължение на 14 дни, през които ще се извършва така наречена „химическа експертиза“, написа в X говорителката на Навални Кира Ярмиш.

19.02.2024 17:19:24

ЕС обмисля нови санкции срещу Русия след смъртта на Навални

Държавите от Европейския съюз ще обмислят нови санкции срещу Москва след смъртта на руския опозиционер Алексей Навални, предаде Ройтерс.

Предполага се, че в списъка ще бъдат включени и служители на затвори, свързани със смъртта на Навални.

 

19.02.2024 17:18:51

Тръмп проговори за смъртта на Навални

Доналд Тръмп, който си навлече критики като президент на САЩ за възхвалата си на руския лидер Владимир Путин, направи първия си публичен коментар за смъртта на руския опозиционер Алексей Навални с публикация в социалните мрежи, предава Ройтерс.

19.02.2024 10:55:48

Майката на Навални не е била допусната до моргата

Майката на Навални и адвокатите му не са били допуснати до моргата в Салехард, съобщи говорителят на руския опозиционер. Разследването на смъртта на Навални е удължено, каза Кира Ярмиш.

Каква е информацията за смъртта на Навални до момента вижте тук: 

 

19.02.2024 08:37:53

Весела Чернева, срещнала Навални през 2016 г.: Той ще бъде иконата, която самият Путин създаде

Чернева присъства на Мюнхенската конференция по сигурността, където беше оповестена смъртта на руския опозиционер. 

Вижте какво разказа тя за срещата си с Навални през 2016 г. и речта на съпругата му Юлия тук: 

18.02.2024 21:47:37

"Новая газета Европа": По тялото на Навални има синини

По тялото на Навални са открити синини, които той е получил приживе. Но не от побой, а в резултат на други действия, каза източник на руския опозиционен вестник „Новая газета Европа“.

18.02.2024 07:21:09

Над 300 души са задържани в Русия на демонстрации в памет на Навални

Над 300 души са задържани след бдения и събирания в цяла Русия в памет на починалия на 16 февруари руски опозиционер Алексей Навални. Това предаде Би Би Си като се позова на данни на  правозащитната организация ОВД-Инфо.

Арестите са извършени в 32 града, като най-много са в столицата Москва и в Санкт Петербург.

17.02.2024 13:39:42

Близките на Навални потвърдиха смъртта му

Политическите поддръжници на Алексей Навални потвърдиха смъртта му, като казаха, че майка му е получила официално известие за това.

Кира Ярмиш, говорителката на Навални, обяви, че следователи са прехвърлили тялото на Навални от наказателна колония в Арктика в близкия град Салехард, където то се изследва.

17.02.2024 13:17:51

„Има човек, има проблем“: Враговете на Путин - или сполетени от мистериозни случки, или са в затвора

Списъкът с опоненти и критици на руския президент Владимир Путин, които са осъдени за „екстремистка дейност“ или са сполетени от мистериозни инциденти, продължава да расте.

17.02.2024 09:59:40

Милен Керемедчиев: Смъртната присъда на Навални беше обявена преди 3 години

Смъртната присъда на Навални беше обявена преди 3 години, като той се върна в Русия след лечението си в Германия. Това коментира в предаването „Тази събота“ бившият зам.-министър на външните работи Милен Керемедчиев.

„Над 300 дни Навални е бил в изолатор – това е печален рекорд по отношение на затворник. Според мен беше въпрос на време неговият организъм, който е минал през кома след отравянето му през 2020 г., да откаже. Не бива да се пренебрегва и факта, че надзирателите се отнасяха към него брутално. Беше въпрос на време да се предаде телом и духом“, поясни той.

17.02.2024 09:59:00

„Ние ще продължим да не мълчим“: Според Сергей Цукасов Русия е готова да се разбунтува

Преди близо година – на 23 януари 2023 г., над 80 руски общински съветници, адвокати и лекари, подписаха писмо в подкрепа на Алексей Навални. Думите им бяха адресирани лично до президента Владимир Путин, главния прокурор Игор Краснов и президентския съвет по правата на човека на Русия.

„Ние не мълчим. От името на нашите гласоподаватели, от името на нашите приятели и познати, както и от наше собствено име открито и публично изискваме да се прекрати физическото и психическото насилие над Навални, да се преустанови държането му в наказателна килия и налагането на необосновани дисциплинарни мерки“, пише тогава Сергей Цукасов, инициатор на подписката.

17.02.2024 09:56:37

16.02.2024 22:41:56

Русия забрани нерегламентираните протести, демонстрации - в Европа

В Русия властите забраниха всякакви демонстрации и нерегламентирани протести.

Протести пред руските посолства заради смъртта на критика на Кремъл се провеждат и в различни градове в Европа - сред които Рим, Лондон, Барселона и Берлин. Демонстрация имаше и в София.

 

 

16.02.2024 22:38:22

Журналистът Валери Тодоров за смъртта на Навални

16.02.2024 22:07:01

Байдън: Путин и главорезите му са отговорни за смъртта на Навални

„Путин и главорезите му са отговорни за смъртта на Алексей Навални, който беше мощният глас на истината в Русия.“ Това заявява американският президент Джо Байдън в изявление за смъртта на руския опозиционер, цитирано от Би Би Си.

Байдън подчертава, че е възмутен от новината.

"Не се заблуждавайте - Путин е отговорен за смъртта на Навални. Случилото се с Навални е поредното доказателство за бруталността на Путин. Никой не бива да се заблуждава", добавя той.

16.02.2024 21:56:58

Навални във филма за него: Ако решат да ме убият, това означава, че сме невероятно силни (ВИДЕО)

“Не ни е позволено да се отказваме. Ако решат да ме убият, това означава, че сме невероятно силни. Ние трябва да използваме сила " С тези думи критикът на Кремъл Алексей Навални изразява посланието си към руския народ в наградения с „Оскар“ през 2022 г. документален филм за него.

bTV промени програмното си съдържание тази вечер и от 22:50 часа ще излъчи документалния филм „Навални“ (Navalny, 2022 г.) с участието на българския разследващ журналист Христо Грозев.

 

16.02.2024 19:47:33

Смъртта на Навални: Свещи, цветя и надпис "убийци" пред посолството на Москва в София

След новината за смъртта на руския опозиционер Алексей Навални този следобед гражадни и политици се събраха пред посолството на Москва в София. Неговата памет беше почетена с минута мълчание.

Хората запалиха свещи и оставиха цветя. Те носеха плакати както с надпис "Герой" за Навални, така и с надпис "убийци", адресиран към Русия. Полицейското присъствие в района е засилено.

16.02.2024 19:23:34

Христо Иванов: Навални избра сигурната смърт, за да разобличи кръвожадното и човекоомразно управление на Путин

"Днес Путин уби не само най-големия си критик, но и посегна на надеждата за мир и свобода. Алексей Навални се жертва с ясното съзнание, че няма да му бъде позволено да доживее демократично управление в родината си. Със завръщането в Русия избра сигурната смърт в името на разобличаването на кръвожадното, човекоомразно и опасно за света управление на руския диктатор", заяви Христо Иванов от "Продължаваме промяната - Демократична България".

"Примерът на неговата непримиримост обаче остава по-силен от всякога. С подлото му убийство в затвора свободният дух на Навални няма да умре. Няма да забравим! Той ще продължи да буди надежда и да вдъхновява съпротива", заяви той.

16.02.2024 19:06:22

Дмитрий Песков: Западните изявления за смъртта на Навални са истерични

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков нарече западните изявления за смъртта на Навални „истерични“ и „недопустими“, тъй като няма информация за причината за смъртта, пише Би Би Си.

Въпреки че някои руски медии разпространяват информация, че политикът е получил кръвен съсирек. Отново не може да се счита за достоверна към момента, тъй като не е извършена аутопсия и причината за смъртта на Навални не е установена.

Дмитрий Песков не е казал нищо за тези слухове. Нито пък за думите на Вячеслав Володин, който с лекота назова „виновниците за смъртта на Навални“, които според него са западни лидери.

16.02.2024 18:53:03

Делян Пеевски с коментар за смъртта на Навални

"Това, което се случи днес с руския опозиционен лидер Алексей Навални  е потвърждението на смисъла от ценностно обединение на всички демократични и европейски сили срещу  режима в Москва. Най-важното, което направихме като държава, давайки своята подкрепа за Украйна, е, че станахме неразделна част от борбата за запазването на мира. И тази подкрепа трябва да продължи, защото тази война е за европейските ценности и демокрация", каза председателят на ПГ на ДПС Делян Пеевски.

16.02.2024 18:25:04

Тагарев: Убийството на Навални няма да донесе спасение за режима на Путин

Убийството на Навални няма да донесе спасение за режима на Путин, заяви министърът на отбраната Тодор Тагарев.

"Режимът уби Навални. Скърбим с неговото семейство и с всички, които го обичаха и уважаваха. Но убийството на Навални няма да донесе спасение за режима на Путин. Напротив, делото на Навални ще продължи и в Русия, и извън нея с още по-голяма сила", написа Тагарев във Фейсбук.

16.02.2024 17:50:46

„Навални победи Путин“

„Днес Навални победи Путин. Той стана символ на свободата в Русия. Символ, който не може да бъде затворен, скрит или убит“ – това написа лидерът на ПП Кирил Петков във Фейсбук.

„Оттук нататък, Навални само ще мотивира милиони свободни хора в Русия да поискат промяна“, каза още той.

16.02.2024 17:48:57

Коментар и от президента Румен Радев

„Светът загуби един от най-изявените борци за човешки права и демокрация“, написа държавният глава в Х (бившият Туитър).

"Затова е изключително важно да бъдат изяснени всички обстоятелства около смъртта на Алексей Навални в затвора и те да станат достояние на международната общност. Почит пред неговата памет!", каза още той.

16.02.2024 17:32:03

„Този ден ще дойде съвсем скоро“,

Съпругата на Алексей Навални беше посрещната с аплодисменти на крака от журналисти в Мюнхен. Юлия Навални се обърна към медиите след като Русия съобщи, че съпругът ѝ е починал в затвора.

16.02.2024 17:01:01

Смъртта на Навални в руските медии: „Майка му не вярва, че е умрял“, суха информация и лекар за причината

Алексей Навални е умрял в колонията, съобщават сухо повечето руски медии. Някои си позволяват и да обявят причината за смъртта по свои източници. Лекар, преглеждал някога Навални, пък отрече да е възможно да е имал откъснат тромб. Други медии пък показват последното му изявление в съда, на което се посочва, че се е чувствал нормално. Има и издания, които цитират майката на покойния, а неговият ПР все още не потвърждава смъртта на Навални.

16.02.2024 16:22:27

16.02.2024 16:16:51

Денков: Стъпка по стъпка примката се затягаше около Навални

„Смъртта на Навални е тъжна новина, която показва защо е важно да ценим демокрацията”. Това заяви министър-председателят Николай Денков в публикация на Фейсбук страницата на Министерския съвет. 

 

„От години Навални е символ на борбата срещу диктатурата в Русия, на борбата за свободно слово, на това, че човек не може да бъде затварян заради различно мнение. Новината е тъжна и показва защо е важно да ценим какво означава демокрацията. Стъпка по стъпка примката се затягаше около Навални. Изпращането му в колонията изглеждаше като смъртна присъда”, посочва Денков.

16.02.2024 16:15:57

Зеленски след смъртта на Навални: Путин трябва да отговаря за престъпленията си

Руският президент Владимир Путин трябва да отговаря за престъпленията си. Това коментира украинският държавен глава Володимир Зеленски, след като днес беше обявена смъртта на руския опозиционер Алексей Навални.

16.02.2024 15:43:53

Антъни Блинкен: Смъртта на Алексей Навални показва прогнилата система на Путин

"Русия е отговорна" – това каза държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен. Той коментира новината за смъртта на руския опозиционен лидер Алексей Навални, цитиран от Си Ен Ен.

„В продължение на повече от десетилетие руското правителство - (руският президент Владимир) Путин - преследва, отрови и хвърли в затвора Алексей Навални, а сега съобщава за неговата смърт. На първо място, ако тези съобщения са истина, сърцата ни са с неговата съпруга и семейството му“, е казал държавният секретар пред репортери.

„Освен това смъртта му в руски затвор, както и фокусът и страхът, които се изсипват върху един човек, само подчертават колко слаба и прогнила е в сърцевината си системата, която Путин е изградил“, продължава Блинкен.

„Русия е отговорна за това. Ще разговаряме с много други държави, загрижени за Алексей Навални, особено ако твърденията се окажат верни“, споделя още той.

16.02.2024 15:22:42

„Аз съм в най-черната част от черния списък“: Навални и отношенията му с Путин

16.02.2024 15:08:35

ЕКЗКЛУЗИВНО!

„Ще запомня Навални като единственият човек, който имаше шанс да смени Путин. Единственият, за който младата част от обществото беше готова да излезе на улиците“, каза Грозев.

„Не виждам ситуация, в която светът ще приеме Русия като потенциален партньор. Русия е един режим, който трябва да бъде спрян или унищожен“, категоричен е Грозев.

16.02.2024 14:45:28

Колонията в Сибир в бивш ГУЛАГ, болест и изолатор: Какви бяха последните години на Навални?

Най-отявленият критик на Кремъл Алексей Навални, излежаваш присъда в Сибир, загуби живота си на 47 години, съобщиха от руската затворническа служба по-рано днес. Той влезе в световните новини, когато беше отровен с нервнопаралитично вещество през 2020 г.

Последните години от живота си той прекарва в колония във Владимирска област, където имаше проблеми със здравето. Там той продължаваше да води своите битки, както може, с каквото може. Но в края на декември мистериозно изчезва, а по-късно се разбра, че е в един от най-строгите затвори в Русия, където и по-късно издъхва.

16.02.2024 14:44:17

Приживе Навални разкри мащабна схема, от която руски вицепремиер прави милиони

Приживе Навални разкри мащабна схема, от която руски вицепремиер прави милиони. 

 

16.02.2024 14:36:56

"Светът загуби боец. Навални плати с живота си": Първи реакции след смъртта на руския опозиционер

16.02.2024 14:31:36

16.02.2024 14:20:53

„Не – Навални е убит!“

Коментар от лидера на ГЕРБ Бойко Борисов по повод новината за смъртта на Алексей Навални.

„Навални е мъртъв?! Не – Навални е убит! Режимът го уби! Това е убийство срещу демокрацията. Необходим е силен натиск върху Кремъл и повече помощ за Украйна“, написа той във Фейсбук

16.02.2024 14:12:38

Без официално потвърждение

Прессекретарят на опозиционния лидер коментира, че все още няма официално потвърждение за смъртта на Навални.

Кира Ярмиш пътува към наказателната колония.

Останалите представители на Навални също не могат да потвърдят информацията независимо от Федералната служба на Русия.

16.02.2024 14:06:43

Какво знаем за полярната колония?

Навални беше държан в колонията ИК-3 в Харп, известна като „Полярен вълк“. Това е една от най-северните и отдалечени колонии изобщо.

Тя се намира в Ямало-Ненецкия автономен окръг, на около 1900 километра от Москва и е известна с най-строго охраняваните затвори в Русия. Затворът, в който беше преместен последно Навални, е създаден през 60-те години на миналия век. Той е бил част от системата на ГУЛАГ. Повечето затворници там в момента са осъдени след изключително тежки престъпления.

16.02.2024 14:01:51

И адвокатът му коментира

Адвокатът на Навални Леонид Соловьов отказа коментар пред руските медии, но написа в Х (бившия Туитър) „Руските власти признаха, че са убили Алексей Навални в затвора. Няма как да потвърдим дали това е истина или не“.

16.02.2024 13:59:52

Христо Грозев: Навални най-накрая беше убит от Путин днес

16.02.2024 13:57:25