Смъртната присъда на Навални беше обявена преди 3 години, като той се върна в Русия след лечението си в Германия. Това коментира в предаването „Тази събота“ бившият зам.-министър на външните работи Милен Керемедчиев.

„Над 300 дни Навални е бил в изолатор – това е печален рекорд по отношение на затворник. Според мен беше въпрос на време неговият организъм, който е минал през кома след отравянето му през 2020 г., да откаже. Не бива да се пренебрегва и факта, че надзирателите се отнасяха към него брутално. Беше въпрос на време да се предаде телом и духом“, поясни той.

„Всъщност нещата започнаха много по-рано – с гоненията срещу Навални, още когато той се появи на политическата сцена през 2011-2012 г. той участва в изборите за кмет на Москва и спечели близо 30%. Освен това знакова беше и убийството на друг опонент на Путин – Борис Немцов. Така че неговата участ беше предопределена“, коментира Чавдар Стефанов, кореспондент на БНР в Москва.

Снимка: bTV

Той посочи също така, че макар физическият убиец да не е Владимир Путин, именно той не може да понася конкуренцията и отстранява всеки по пътя си към едноличната власт. Според него либералната опозиция в Русия практически е разгромена – опозиционерите или са в затвора, или са емигрирали, или са убити.

„Той беше много харизматична личност и сериозен опонент на Путин, затова хората го харесваха. Практически сега в Русия, след неговото предопределено убийство, ситуацията е безнадеждна. Не мислете, че ще има нещо – трябва да свикнете да живеете така. Това е посланието“, посочи още Чавдар Стефанов.

„Без да съм медицинско лице мога да кажа, че все пак Навални премина през много тежко отравяне и животът му висеше на косъм. Той се възстанови и след като преживя една кома, реши да се върне в Русия, очаквайки все пак да няма чак такава репресия срещу него. Връщането му беше целенасочено – съвсем разумно взето решение от него страна“, коментира още Милен Керемедчиев.

Бившият зам.-министър на външните работи коментира още, че мястото на Навални не е било зад граница и във форумите. „Неговото място беше в Русия, на площадите, сред хората“, поясни той.

„Хитлер и Путин имат една методология на действие“, уточни Чавдар Стефанов.

Вижте във видото какво още казаха Чавдар Стефанов и Милен Керемедчиев за Владимир Путин, човешките права в Русия и вероятността от масови протести.