Алексей Навални е умрял в колонията, съобщават сухо повечето руски медии. Някои си позволяват и да обявят причината за смъртта по свои източници. Лекар, преглеждал някога Навални, пък отрече да е възможно да е имал откъснат тромб. Други медии пък показват последното му изявление в съда, на което се посочва, че се е чувствал нормално. Има и издания, които цитират майката на покойния, а неговият ПР все още не потвърждава смъртта на Навални.

Btvnovinite.bg направи обзор на някои руски онлайн издания, в които проследи как се съобщава за кончината на отявления критик на Кремъл, който бе заточен в затвор във вечната замръзналост почти на 2000 км от Москва.

Да се търсят руски източници през търсачката, с която всички сме свикнали – Google, не е никак лесно, откакто има война в Украйна. Тя не вкарва в алгоритъма си руски медии. Затова изтеглихме руския вариант, в който написахме ключовата дума – Навални.

Снимка: bTV

В Яндекс първите новини са на по-малко известни сайтове, а официалните се появяват вече на 13 позиция. Един от тях е РИА Новости. Самата новина за смъртта на Навални на страницата на руската агенция за новини не е първа, а в секция надолу под много други новини. В ТАСС тя е включена в категория, наречена „Популярно“, намираща се доста под началните информации.

Снимка: bTV

В една от забранените в Европа медии – RT, дори посочват причината за смъртта – цитират свои източници и обявяват, че тромб е в основата на трагедията с опозиционния лидер Навални.

Казва се и че е съобщено на руския президент за смъртта на критика на Кремъл.

Някои медии пък цитира майката на починалия. „Новая газета“ пише, че тя отрича смъртта на сина си. Людмила Навални е заявила в социалните мрежи: „Не искам да чувам съболезнования. Видяхме сина си в колонията на 12 февруари, бяхме на посещение“, цитира думите ѝ "Новая газета".

ПР на Навални Кира Ярмиш пък не потвърждава кончината му, като в публикацията ѝ се посочва, че адвокатът на опозиционния руски лидер отива към колонията, в която е излежавал присъдата си Навални.

News.ru цитира съпругата на опозиционния лидер, която също казва, че не може да приеме, че е умрял.

„Не знам дали да вярвам, или не“, заяви Юлия Навалная, която говори за смъртта на съпруга си и заявява готовността си да се върне в Русия. Тя направи тези изказвания по време на Мюнхенската конференция.

„Не знам дали да вярвам на ужасните новини, които получаваме само от държавни източници в Русия“ - каза тя пред репортери.

Според Дмитрий Муратов, главен редактор на вестник „Новая газет“ (включен от руското министерство на правосъдието в списъка на чуждестранните агенти), смъртта на опозиционера е пряко следствие от 27-ия му престой в следствения арест. Журналистът обяснява, че диагнозата "тромбоемболизъм", от която според ФСИН политикът е починал, може да се е развила от неподвижен начин на живот, нискокалорична храна, липса на въздух и постоянен студ, пише още медията, пише още сайтът.

Специалист за диагнозата

Друга руска медия с името „Медуза“ пък цитира доктор, който оборва версията, че тромб може да е в основата на смъртта на руския критик на Кремъл.

Навални не е имал риск от тромбоемболия, казва реаниматорът Александър Полупан.

Той смята за неубедителни съобщенията на руските проправителствени медии, които посочват като причина за смъртта на Навални запушването на артерия от кръвен съсирек.

„Това е малко вероятна причина за естествена смърт. Първо, веднага започнаха да пишат за скъсан съсирек - а това е невъзможно да се каже без аутопсия. Могат да кажат „внезапно спиране на сърдечната дейност“, но само аутопсията може да покаже тромбоемболия. Няма други методи“, разказва Полупан.

Снимка: Reuters

Според лекаря, който е работил с Навални в Омск след отравянето и редовно е консултирал негови сътрудници, политикът в колонията „не е имал никакви обективни рискове от тромбоемболия“, по-специално заболявания на вените на долните крайници, тромбофилия, тромбоза и предсърдно мъждене.

„Може ли едно убийство да се маскира като тромбоемболия?, пита медията.

Ако се направи честна аутопсия, би трябвало да се вижда кръвен съсирек. Не може да има диагноза тромбоемболия, без да се открие отделен тромб. Но те могат да направят всичко - да фалшифицират доклада от аутопсията. И никой няма да може да провери каквото и да било, подчертава Полупан.

Всичко по темата може да следите ТУК: