Алексей Навални е най-яркото лице на руската опозиция срещу режима на президента Владимир Путин. Кампаниите на неговия фонд разкриват корупцията на почти всяко ниво в руската държава и често са насочени срещу самия президент. Почти смъртоносното му отравяне през 2020 г. и изпращането му в наказателна колония направи личността му разпознаваема за милиони по света.

Вижте част от забележителните изказвания на опозиционера за руския президент, управлението, страната и народа.

Навални се утвърди като лидер на опозицията в Русия, основател на „Фонд за борба с корупцията“ и „препятствие“ за Путин, откакто той бе избран за президент през 2012 г.

Снимка: Reuters

През 2013 г. се кандидатира за кмет на Москва, подкрепен от дясноцентристката, либерално-консервативна политическа партия „Партията на народните свободи“ (ПАРНАС).

Статия на Wall Street Journal от 2013 г. описва Навални като „човека, от когото Путин се страхува най-много“, което по ирония на съдбата може да е помогнало за култивирането на популярността му в Русия.

„Аз съм в най-черната част от черния списък“, казва Навални пред Journal през 2013 г., отбелязвайки, че публичните му изяви често са забранявани или строго цензурирани от официалните руски медии.

„Понякога ми се струва, че има малък луд човек в Кремъл, който работи за мен. Сравнително малко хора гледат такива предавания. Но тъй като те го забраниха, сега има милиони руснаци, които се чудят „Кой е той?“, отбелязва опозиционерът. 

През 2016 г. Навални обявява, че ще участва в президентските избори в Русия през март 2018 г. През 2017 г. Централната избирателна комисия в страната отхвърля кандидатурата му за регистрация с мотива, че срещу него има издадена присъда за корупция.

 

 

В поредица масови протести Навални и съмишлениците му призовават руския народ да се обедини срещу Владимир Путин. 

„За да напусне Путин, ние трябва да поставим нашите напълно законни искания. За да си тръгне Путин, не е нужно да разбиваме и палим магазини или нещо подобно, хората трябва да излязат и да покажат волята си, да покажат, че те са силата. Не ме е страх. Ние сме мнозинството, ние сме властта в тази държава и виждаме страха им, усещаме страха им“, казва Навални.

Руският президент никога не споменава директно името на Алексей Навални. На въпроси, свързани с него той често отговаря така: „По повод на лицето, което споменахте…“.

Снимка: Reuters

Навални обвинява президента Путин, че „изсмуква кръвта от Русия чрез феодална държава, концентрираща властта в Кремъл“. Тази патронажна система, твърди той, е като „царска Русия“.

„Мисля много лошо за „Единна Русия“. Единна Русия е партията на корупцията, партията на мошениците и крадците. И дълг на всеки патриот и гражданин на страната ни е да направи така, че тази партия да бъде унищожена“, казва Навални. 

Въпреки че не успява да се изправи срещу Путин в президентската надпревара, гласът му запазва силата си за много руснаци и той остава „заплаха“ за Кремъл. 

Навални говори на уличния език на по-младите руснаци и го използва като мощен ефект в социалните медии. В своя „Фонд за борба с корупцията“ (ФБК) Навални разработва и ръководи антикорупционни проекти, свързани с длъжностни лица в Русия.

Отравянето на Навални

През август 2020 г. е направен опит за убийството на Алексей Навални чрез отравянето му с нервнопаралитичното вещество от групата на „Новичок“.

Путин отхвърля обвиненията и поддържа познатата тема, че Навални е агент на Запада.

„Кой изобщо има нужда от него?“, казва руският президент на тазгодишната си пресконференция.

Снимка: Reuters

След отравянето руският опозиционер оцелява като по чудо. Седмици наред той се възстановява под грижите на лекарите в берлинската болница "Шарите". 

„20 август. За втори път отбелязвам втория си рожден ден - денят, в който се опитаха да ме убият, но по някаква причина не умрях". С тези думи руският опозиционер Алексей Навални отбеляза втората годишнина от опита да бъде отровен.

„Две години по-късно наказателното дело така и не беше образувано, каквото и да твърди Путин. Нямаше никакво официално разследване. Почти всички директни участници от групата на убийците бяха намерени и идентифицирани. Всички те са офицери на ФСБ“, пише на по-следващата година Навални.