Наградата „Оскар“ е прагматично полезна. Сега филмът ще бъде гледан от поне още 20 млн. души. Това означава, че зрителите ще бъдат запознати с фактите, които изнасяме в този филм. Русия има програма за убийство и елиминиране на собствените си граждани - на всички, които имат смелостта да тръгнат против властта или да се кандидатират за президенти“.

Това каза в „Тази сутрин“ разследващият журналист Христо Грозев след церемонията за наградите „Оскар“, на която филмът „Навални“ бе отличен.

„Филмът беше в голяма степен български. Идеята е българска. Голяма част от финансирането в началото беше мое“, посочи той.

„Един филм има много по-голям емоционален ефект върху аудиторията, отколкото което и да е печатно разследване. От данни, които съм получил от хора, близки до Путин, след като той е гледал филма, е бил много вбесен. Предполагам, че филмът има връзка с опасността за живота ми“, подчерта разследващият журналист.

Организаторите на наградите не допуснаха изявление на президента на Украйна Володимир Зеленски, но според Грозев посланията му са били отправени.

„Организаторите винаги са избягвали директно въвличане в политическия контекст. Режисьорът на филма Даниел Роър в изказването си заяви позицията по отношение на войната. Голяма част от нещата, които Зеленски би казал, ги казахме ние“, добави той.

„Единственото, което искам да отправя като послание, е да се внимава с фактите, винаги да проверяваме какво стои зад думите на политиците. Това се опитваме от „Белингкат“ да правим и се надявам младото поколение в България само да търси фактите“, каза още Христо Грозев.