Дойде моментът, който всички киномани очакват – 95-ите награди „Оскар“. Членовете на Американската филмова академия за поредна година избраха най-добрите сред най-добрите, които ще си тръгнат с малките златни статуетки.

Надпреварата и тази година е оспорвана.

В основната категория за най-добър филм се борят 10 ленти. В категорията за режисура са номинирани величия като Стивън Спилбърг и Тод Фийлд. За най-добра мъжка и най-добра женска роля се борят по петима господа и дами. Можете да си припомните всички номинирани тук.

Кой ще грабне „Оскар“ тази година? Проследете с нас в онлайн репортажа на btvnovinite.bg – „Нощта на Оскарите“.

05:32 ОСКАРЪТ ЗА НАЙ-ДОБЪР ФИЛМ ОТИВА ПРИ "ВСИЧКО НАВСЯКЪДЕ НАВЕДНЪЖ"! 

"Тази награда е наша благодарение на целия екип. Благодарим на Академията! Това е за баща ми, който като много емигранти почина млад, той е много горд с мен", каза продуцентът на филма.

Снимка: Reuters

"Това, което можем да направим е да се предпазим от хаоса, който ни заобикаля", каза Даниел Куан.

05:30 Магаренце, рози, танцуваща мечка, сини лентички и още много интересни моменти се случиха на тазгодишната церемония по раздаването на Оскарите. 

05:28 Оскарът за главна женска роля беше присъден на Мишел Йео за "Всичко навсякъде наведнъж". Победата ѝ беше посрещната с бурни овации на крака от цялата зала. Тя е първата азиатска актриса, печелила това отличие.

"Благодаря ви! За всички малки момчета и момичета, които изглеждат като мен и гледат - това е надежда и доказателство, че сънищата се сбъдват. Дами, не позволявайте някой да ви казва, че вече не сте в разцвета на силите си!", започна речта си Йео.

Снимка: Reuters

"Нямаше да бъда на тази сцена без прекрасните ни режисьори. Трябва да посветя тази награда на моята майка, всички майки на света, защото те са супергероите и без тях никой от нас нямаше да е тук тази вечер", допълни тя.

05:20 Оскарът за главна мъжка роля беше присъден на Брендан Фрейзър! Това е първата номинация за актьора, който дълги години беше играл никъде.

Снимка: Reuters

Той беше излючително развълнуван.

"Искам да благодаря на академията за тази чест. Благодарен съм на Дарън Арановски, че ми хвърли този спасителен пояс какъвто е "Китът". Господа, да покажате своите китски сърца така, че да видим душите ви... за мен е чест да бъда сред вас в тази категория. Започнах преди 30 г. и нищо не се слчуваше лесно. Имаше едно нещо, което не оценявах, докато не спря и искам да благодаря за това, защото не можеше да се случи без моя екип", каза актьорът.

05:11 Оскарът за режисура отиде при Даниел Куан и Даниел Шайнърт за "Всичко навсякъде наведнъж".

Снимка: Reuters

"Вие сте нашите герои, много е странно. Искаме да благодарим на всички, на майките и бащите си. Искам да благодаря на моите особено, че не утрепаха любовта ми към киното в детството, когато снимах ужасни хорър филми и гадни черни комедии", каза Даниел Шайнърт.

"Геният излиза винаги от общото. Благодаря на баща си, който се влюби в киното и след това предаде тази любов на мен. На майка ми, която беше уникално артистична душа, искаше да е танцьорка, но нямаше пари, но предаде тази любов към изкуството на мен", каза Даниел Куан.

Снимка: Reuters

05:07 Оскарът за монтаж отиде при "Всичко навсякъде наведнъж" и монтажистът Пол Роджърс. 

"Това е вторият ми филм, това е невероятно. Искам да благодаря на съпругата ми - най-уникалната жена в тази зала. На Даниел и Даниел - вие сте най-странните и секси хора, които познавам", каза Роджърс от сцената.

05:00 Джон Траволта се разчувства, докато представяше изпълнението на Лени Кравиц в памет на починалите кинодейци през последната година.

04:54 Оскарът за оригинална песен отиде при Naatu Naatu. 

04:50 Оскарът за звук отиде при "Топ гън: Маверик".

04:42 Наградата за най-добър адаптиран сценарий отиде при Сара Пойли за филма "Жените говорят".

04:40 Една от големите награди за вечерта - тази за оригинален сценарий очаквано отиде Даниел Куан и Даниел Шайнърт за "Всичко навсякъде наведнъж".

Единият от сценаристите благодари на всичките си учители от детска възраст. 

"Хората, които ме направиха разказвач, са майка ми и жена ми", каза Даниел Куан.

04:30 Една българка блестеше на церемонията по раздаване на Оскарите не по-малко от всички номинирани и наградени. Оперната прима Соня Йончева беше с дълга официална рокля. 

04:29 Риана изпълни песента от "Черната пантера: Уаканда завинаги".

04:21 Наградата за визуални ефекти очаквано отиде при екипа на "Аватар: Природата на водата".

04:20 Нищо във визията на Лейди Гага не беше нито прибързано, нито изненадващо. Точната дума е провокиращо - типично за нея.

04:11 И още една награда за "На Западния фронт нищо ново"! Екипът на филма взе награда за най-добър саундтрак на Волкър Белтерман.

"Мислех за майка си докато композирах за филма си. Тя ми казваше, че когато се опитваш да промениш човечеството, трябва да започнеш от себе си и това, което те заобикаля. И на последно място искам да благодаря на всички вас за прекрасната вечер", каза Белтерман.

04:08 "Тук сме за две неща - едното е да покажем нагледно колко е важно да носите овлажняващ крем. Анди Макдауъл носи такъв вече над 20 години. Аз нито веднъж не съм си слагал. Анди е прекрасна. Аз приличам... на скротум", каза Хю Грант преди да връчат наградата за най-добър дизайн на продукция.

Оскарът беше присъден на "На Западния фронт нищо ново".

03:52 Наградата за най-добър късометражен анимационен филм отиде при "Момчето, къртицата, лисицата и конят".

"Знам, че протоколът е да казваме "благодаря", но аз съм британец и ще повтарям повече "извинявам се". Извинявам се на жена си, децата си, защото отсъствах през последните две години", каза режисьорът на лентата.

03:50 Наградата за най-добър документален късометражен филм отиде при "Шепнещите на Слонове". Филмът е един от първите индийски, отличени с най-високото кино признание.

03:49 "Оставих ви храна под седалките. Как сте? Не ви липсва пошляпването?", пошегува се Джими Кимъл.

03:41 Оскарът за най-добър международен филм отиде при "На Западния фронт нищо ново", продукция на NETFLIX.

"Това означава толкова много за нас, запознах се с толкова много нови приятели на този филм. Онзи ден отидох да обядвам и се запознах с друг човек, който е номиниран за "Тар". Прегърнахме се и все едно това беше прегръдка за всичката трудна работа, която свършихме. Благодаря и на NETFLIX, че ни подкрепи", каза продуцентът на филма.

Снимка: NETFLIX

Целият екип беше със сини лентички на реверите на костюмите си в подкрепа на глобалната бежанска криза.

03:27 Дизайнът на костюми отиде при "Черната пантера: Уаканда завинаги" заради използването на 3D модели и принтиране при създаването на екипите. "Благодаря на Академията, че разпознаха какъв герой е чернокожата жена", каза носителката на статуетката.

03:25 Джими Кимъл се появи на сцената с магаренцето Джени от "Баншите от Инишерин". "Ако просто обичате магаренца, можете да дойдете да я погалите сега. Виж, там е твоят приятел Колин Фарел. Ето го и Брендан Глийсън, с чийто пръсти се задави", казва Кимъл.

03:15 Наградата за грим и прическа отиде при "Китът". "Искам да благодаря на всички гримьори, които участваха в създаването на героя на Чарли. Целият екип, режисьорът Дарън Арановски. Невероятният актьор Брендан Фрейзър", каза екипът на филма.

Наградата им беше присъдена от Дженифър Конъли и Самюел Л. Джаксън, които определиха екипите по грим и преческа като "лични терапевти и най-добри приятели".

3:00 За операторско майсторство беше отличен филмът на NETFLIX "На Западния фронт нищо ново".

2:54 В категорията за късометражен документален филм беше отличена ирландската лента "Ирландско сбогуване".

2:53 За анимационен филм наградата отиде при Гийермо Дел Торо и "Пинокио"

2:49 Документалният филм "Навални" беше удостоен с награда "Оскар"! В него участие взе българския разследващ журналист Христо Грозев. Той присъстваше на церемонията по връчването на наградите.

Режисьорът на филма благодари поименно на Христо Грозев или "човекът с лаптопа - журналистът, който не се изплаши да разкаже тази история".

Реч изнесе и Юлия Навални. "Съпругът ми е в затвора, само защото казва истината и защитава демокрацията. Алексей, мечтая си за деня, в който ти ще бъдеш свободен и нашата страна ще бъде свободна. Бъди силен, любов моя!", каза тя.

2:40 Още една статуетка за "Всичко навсякъде наведнъж" - Джейми Лий Къртис отнесе у дома наградата за поддържаща женска роля.

„Спрете! Имам на разположение само 45 секунди и обещах на Джанет Янг да бъда добро момиче! Ако ви изглежда, че стоя тук сама, не е така. Аз съм стотици други хора“, започна Джейми Лий Къртис.

„Целият наш екип, всеки един актьор, всеки един от нашия отбор. Всички тези хора направиха този филм. Не аз - ние спечелихме този „Оскар“, моят дрийм тийм, моят агент - ние спечелихме този „Оскар“! Моето семейство, моят красив съпруг Кристофър, нашите дъщери Ани и Руби, моята сестра Руби - ние спечелихме „Оскар“, допълни тя.

2:30 И първа статутетка за "Всичко навсякъде наведнъж"! Актьорът Ке Хуи Куан беше отличен за поддържаща мъжка роля

„Майка ми е на 84 години и сега ме гледа вкъщи. Мамо, спечелих „Оскар“, започна развълнувания актьор, докато залата го аплодираше на крака.

Това е първата награда за актьора.

„Пътуването ми до Америка започна на кораб, а някак стигнах до най-голямата сцена на Холивуд. Казват, че истории като тази стават само във филмите, не мога да повярвам, че това се случва на мен. Това е американската мечта!“, каза той.

„Благодаря за това отличие, благодаря на майка ми за всичките ѝ лишения“, допълни той.

Накрая той благодари на съпругата си, която нарече „любовта на моя живот завинаги“.

2:01 Смелите изказвания на Хю Грант и един моден гаф от актьора

2:00 Вътре в залата тече последна трескава подготовка и репетиция за голямото събитие. На снимки от Ройтерс можем да видим Джими Кимъл докато освежават грима му.

Снимка: Reuters

1:54 Холивудските величия вече се отправят към местата си. Всички очакват с нетърпение монолога на Джими Кимъл и дали ще спомене историята с Уил Смит и шамара от миналата година. Остава още съвсем малко и ще разберем.

1:45 Тази година червеният килим е с цвят на шампанско. Традицията е прекъсната!

1:43 Има жени, които са цели епохи и Джейми Лий Къртис е една от тях. На 64, по-ослепителна от всякога, актрисата пристъпи на червения килим, посягайки към статуетката за поддържаща женска роля във филмаВсичко, навсякъде, наведнъж“.

01:40 На церемонията пристигна и изключително популярният в момента актьор Педро Паскал. Той играе главните роли в хитовите сериали "Последните оцелели" и Mandalorian. Тази вечер се излъчва и последната серия на "Последните оцелели". Дали ще бие Оскарите по рейтинг? Предстои да разберем.

01:22 Мишел Йео – главният претендент в категорията най-добра женска роля също мина по златния килим. Тя беше облечена във феерична бяла рокля и беше оприличена на лебед.

Снимка: Getty Images

1:11 В театъра „Долби“ вече пристигнаха много от номинираните. Сред тях са Стивън Спилбърг с съпругата му – актрисата Кейт Капшоу, Анджела Басет, Джейми Лий Къртис, Бил Най и Джесика Частейн.

Снимка: Getty Images

Снимка: Getty Images

1:10 Папийонка с очи - с този невероятен аксесоар мина по червения килим Джеймс Хонг. Актьорът от "Всичко, навсякъде, наведнъж" постави този акцент в аутфита си, защото той има особена символика в лентата. 

01:07 Сияйни и неотразими на червения килим. Блясък, дълги рокли, токчета - луксът е зашеметяващ.

01:00 На червения килим премина номинираният за „Оскар“ Остин Бътлър, който е един от главните претенденти в категорията за най-добра мъжка роля. Той изигра „Елвис“ в едноименния филм.

„Боже, всичко се усеща като сън. Това е невероятен сън. Играя от 12-годишен и все още трябва да се щипя, за да съм сигурен, че не сънувам“, каза той.

Снимка: Getty Images

Бътлър сподели, че е изключително притеснен за речта си, ако бъде награден за „Оскар“. „Всеки път като се изправя пред хора като себе си, ужасно се притеснявам, сега в главата си имам огромен списък“, каза той.

Филмът “Всичко навсякъде наведнъж”, който взе седем награди „Оскар“, включително за най-добър филм, ще има своята ексклузивна премиера тази вечер, 13 март, от 21:00 ч. по bTV Cinema.