Руският опозиционер Алексей Навални е починал, съобщават от федералната служба за изпълнение на наказанията на Руската федерация.

Новината беше съобщена и от Ройтерс, които цитират федералната служба.

Алексей Навални беше най-ожесточеният критик на руския президент Владимир Путин. Той излежаваше 19-годишна присъда по обвинения, за които се смята, че са били политически мотивирани.

Според официалното съобщение на службата Навални се почувствал зле след разходка, като „почти веднага загубил съзнание“.

На място са извикани медицинските специалисти на затвора, които не успели да го съживят. Те само констатирали смъртта му.

Руският опозиционер беше преместен в нов затвор в Сибир в началото на тази година. Той се намира отвъд Полярния кръг и на 1900 километра от Москва.

В последните си публикации Навални призоваваше за протести в Москва в деня изборите.

Снимка: Reuters

Кой е Алексей Навални?

Руският опозиционер Алексей Навални е политик, юрист и обществен активист. Роден е на 4 юни 1976 г. в Бутин, СССР. Завършил е Йейлският университет.

Навални поддържа блог, създаден през 2007 г., на обществено-политическа тематика, носещ неговото име. Навални разработва и ръководи антикорупционни проекти, които са част от създадения от него през 2011 г. „Фонд за борба с корупция“, който през октомври 2019 г. е обявен от руското министерство на правосъдието за „чуждестранен агент“.

Снимка: Reuters

През 2013 г. се кандидатира за кмет на Москва, подкрепен от дясноцентристката, либерално-консервативна политическа партия „Партията на народните свободи“ (ПАРНАС). Навални остава на второ място. На 18 юли същата година е осъден по т.нар. дело „Кировлес“ на 5 години затвор за присвояване на над 500 000 щатски долара от държавна компания за дървесина. В началото на 2016 г. Европейският съд по правата на човека публикува решение, според което правото на Навални на справедлив процес при разглеждане на делото „Кировлес“ през 2013 г. е нарушено.

Снимка: Reuters

Същата година Навални обявява, че ще участва в президентските избори в Русия през март 2018 г. През 2017 г. Централната избирателна комисия в страната отхвърля кандидатурата му за регистрация въпреки събраните от Навални 500 подписа, необходими за регистрирането му, с мотива, че срещу него има издадена присъда за корупция.

Снимка: Reuters

През 2018 г. Европейският съд по правата на човека се произнася с ново решение срещу Русия, с което определя седемте ареста на Навални между 2012 до 2014 г. като политически мотивирани съгласно условията на Европейската конвенция за правата на човека, по която Русия е страна. В решението се казва, че арестите са целели „потискане на политическия плурализъм“, а руската държава е осъдена да заплати на Навални 63 000 евро.

Снимка: Reuters

През август 2020 г. е направен опит за убийството на Алексей Навални чрез отравянето му с нервнопаралитичното вещество „Новичок“. Той колабира по време на полет над Сибир и е откаран по спешност в болница в Омск. Смята се, че това аварийно кацане спасява живота му. През септември германското правителство разкрива, че тестовете, извършени от военните, са открили „недвусмислено доказателство за химическо нервно-паралитично бойно вещество от групата „Новичок“. Кремъл отрича каквото и да е участие и отхвърля резултатите от тестовете.

Снимка: Reuters

След възстановяване, продължило няколко месеца, на 17 януари 2021 г. Навални се завръща в Москва и незабавно е задържан. Неговите поддръжници в страната организират масови протести в цяла Русия, на които полицията задържа над 5000 души за участие в неразрешени митинги. Съпругата на Навални Юлия е сред задържаните.

Снимка: Reuters

На 2 февруари московски съд издава присъда лишаване от свобода на Навални за 42 месеца за нарушаване на условията на условната присъда за измама срещу него от 2014 г.

На 22 март 2022 г. Навални е осъден на девет години затвор и на глоба от около 11 500 долара. Процесът се провежда в импровизирана съдебна зала в затвора край Москва, където той е държан повече от година. Тази присъда позволява на руските власти да преместят Навални в затвор с по-висока степен на сигурност по-далеч от Москва, което ще затрудни адвокатите и семейството му да го посещават.

Снимка: Reuters

Алексей Навални е носител на наградата за свобода на мисълта „Сахаров“ за 2021 г., с която Европейският парламент отличава личности и организации, които се борят за правата на човека и основните свободи. Дария Навалная приема наградата от името на своя баща на церемония на 15 декември 2021 г., тъй като Навални се намира в затворническа колония в Русия за извършване на принудителен труд.

През 2021 г. Навални стана носител на наградата за храброст „Борис Немцов“, която съучредителите и настоятелството на "Фондация за свободата „Борис Немцов“ избират да връчат на него заради „изключителния му принос за разкриването на корупцията и увеличаването на ангажираността на гражданите с все още съществуващите политически процедури в Русия“.