„Нямам съмнение, че смъртта на Алексей Навални не е естествена“ – това каза българският разследващ журналист Христо Грозев в ексклузивно интервю пред Виктория Петрова за bTV.

„Дори пропагандистки руски канали, свързани със специалните служби, нарекоха това политическо убийство. Кои сме ние да се съмняваме в техните собствени думи?“, попита той.

Разследване на Грозев доведе до заснемането на документалния филм за Навални. Той беше отличен и с „Оскар“.

„През последната седмица Навални беше вкаран за пореден път в карцер, което е в нарушение на всички руски правила, закони и Конституция. Той изкара повече от 300 дни в карцера“, коментира Грозев.

Журналистът разкри също:

„Смъртта настъпва след като Навални се е разходил сутринта, почувствал се е зле. След което са му направили аутопсия и са открили, че има тромбоза в тялото му. Не мога да повярвам, че толкова бързо са направили аутопсия, за да имат такова експертно заключение“.

Според Грозев е сложно да се предвиди какво ще стане в Русия след смъртта на опозиционера. „Младите хора с пълен шок. Очаквам, че въпреки репресиите ще има сериозни протести“, допълни той.

„Ще запомня Навални като единственият човек, който имаше шанс да смени Путин. Единственият, за който младата част от обществото беше готова да излезе на улиците“, каза Грозев.

„Не виждам ситуация, в която светът ще приеме Русия като потенциален партньор. Русия е един режим, който трябва да бъде спрян или унищожен“, категоричен е Грозев.

Той определи последното писмо, което е получил от Навални като „много оптимистично“.