Най-отявленият критик на Кремъл Алексей Навални, излежаваше присъда в Сибир, загуби живота си на 47 години, съобщиха от руската затворническа служба по-рано днес. Той влезе в световните новини, когато беше отровен с нервнопаралитично вещество през 2020 г.

Последните години от живота си той прекарва в колония във Владимирска област, където имаше проблеми със здравето. Там той продължаваше да води своите битки, както може, с каквото може. Но в края на декември мистериозно изчезва, а по-късно се разбра, че е в един от най-строгите затвори в Русия, където и по-късно издъхва.

Руски лекари предупреждават още през ноември 2023, че Навални има сериозна нужда от лечение.

Те дори публикуваха отворено писмо до президента Владимир Путин, в което настояват опозиционерът, който е в наказателна колония да бъде лекуван. Тогава и екипът на Навални изразява опасения за здравословното състояние на 47-годишния критик на Кремъл. Сътрудниците му съобщават и че пет дни нямат контакт с него.

Критикът на Кремъл пребивава и в последните седмици от живота си в изолатор в строгия сибирски затор „Полярен вълк“, където за последно е бил 15 дни.

Това е 27 път, в който той е поставен в изолатор, откакто е изпратен в колонията, а конкретно в „Полярен вълк“ - четвъртият път. За цялата си излежана до смъртта присъда той прекарва 308 дни в карцера.

Снимка: Reuters

Алексей Навални беше преместен в наказателна колония-3 в селището Харп, след като през септември апелативният съд отхвърли жалбата му срещу 19-годишна присъда по дело за „екстремизъм“. Преди това опозиционерът излежаваше присъдата си в колония № 6 със строг режим в селището Мелехово във Владимирска област.

Най-отдалеченото място в бивша сграда на ГУЛАГ

Колонията в Сибир - Полярен вълк
Снимка: Reuters

Колонията „Полярен вълк“ е една от най-отдалечените, изградена е на базата на бивша сграда на ГУЛАГ. ИК-3 се намира в зоната на вечната замръзналост, до там е много трудно да се стигне и няма системи за доставка на писма.

Колонията в Сибир - Полярен вълк
Снимка: Reuters

Условията в наказателната изолационна килия са особено тежки: на затворниците не се дава спално бельо, нямат право на свиждания, да се обаждат по телефона, да получават пратки отвън и да си купуват храна в магазина.

Откога Навални е в затвора?

Навални е в затвора от февруари 2021 г. Той беше задържан на летището при завръщането си от Германия, където се лекуваше от отравяне с „Новичок“, и изпратен в наказателна колония, обвинен, че е нарушил условията на пробацията си по делото „Ив Роше“. След това политикът е осъден по редица други обвинения, включително за измама, за която се твърди, че е участвал, докато е искал дарения за президентската кампания през 2018 г.

Срещу Навални са образувани общо 14 наказателни дела.

През август 2023 г. Московският градски съд осъжда Алексей Навални на 19 години затвор в наказателна колония със специален режим по дело за създаване на „екстремистка общност“. Според властите тази общност е основаната от него Фондация за борба с корупцията.

На 1 декември Навални заяви, че срещу него е образувано още едно наказателно дело за вандализъм.

Изчезването на Навални

В края на миналата година адвокатите мна Алексей съобщиха, че са загубили връзка с него и смятат, че е затворен в наказателна колония на около 250 км източно от Москва. Тогава Белият дом заяви, че е „дълбоко обезпокоен“ от съобщенията за изчезването на Навални.

През декември той не се явява на няколко насрочени съдебни заседания. На 22 декември правният му екип съобщи, че е изчезнал за 17 дни.

Снимка: Reuters

След като се подават 680 молби за установяване на местонахождението на Навални, на 25 декември екипът му обявява, че го е „намерил“ на повече от 1000 километра в наказателната колония ИК-3 в Харп.

Навални отдавна е трън в очите на президента Владимир Путин, като разобличава корупцията по високите етажи на властта, води кампания срещу управляващата партия „Единна Русия“ и организира някои от най-големите антиправителствени протести, наблюдавани през последните години.

Колонията в Сибир - Полярен вълк
Снимка: Reuters

Смъртта на Наваляни идва малко преди президентските избори в Русия, които ще се проведат на 17 март и на които Путин ще се кандидатира за петия си мандат, което може да му позволи да запази властта си поне до 2030 г., пише Си Ен Ен.