Майката на Навални не е била допусната до моргата в Салехард, съобщи в социалната мрежа Х говорителят на руския опозиционер Кира Ярмиш, цитирана от световни медии. 

„Един от адвокатите беше буквално избутан“, каза Ярмиш, добавяйки, че от моргата няма да отговорят къде е тялото на руския опозиционер.

Разследването на смъртта на Алексей Навални е удължено, каза още говорителят.

По думите на Кира Ярмиш руският следствен комитет е информирал майката на Навални Людмила, че разследването продължава и причината за смъртта му все още е неизвестна.

„Не казват колко време ще отнеме. Те лъжат, печелят време за себе си и дори не го крият“, добави тя.

Достъп до моргата е бил отказан и на адвокатите на руския опозиционер. 

В петък Русия съобщи, че Алексей Навални е починал. Според информацията на затворническите власти той се е почувствал зле и е загубил съзнание след разходка в наказателната колония "Полярен вълк", но опитите да бъде съживен са били неуспешни.

В събота семейството на Навални потвърди, че критикът на Кремъл е починал в 14:17 местно време на 16 февруари. Според изявление, публикувано в събота от говорителя на Навални, тялото му е при официални следователи. Семейството му поиска да им бъде предоставено.

Според екипа на Иван Жданов, съмишленик на Навални, на майката на Навални е казано, че тялото му е откарано в град Салехард, близо до затворническия комплекс. Според говорителя на Навални на Людмила, е казано също, че тленните му останки ще бъдат предадени едва след приключване на аутопсията. 

Съобщава се, че служителите на затвора са ѝ казали, че първоначалната аутопсия е неубедителна и ще трябва да се извърши втора. Съмишлениците на Навални твърдят, че тялото му нарочно е задържано от руските власти, за да могат да се „прикрият следи“, и призовават тялото да бъде върнато на семейството му „незабавно“.

Екипът зад Навални смята, че той е бил убит по заповед на президента Владимир Путин и обвинява Русия, че е „скрила“ тялото му.

Западните правителства свързаха смъртта на опозиционера с руските власти. Руското външно министерство заяви, че отхвърля „предубедени и нереалистични“ оценки.

Първият дипломат на Европейския съюз Жозеп Борел обяви, че заради Навални ще бъдат наложени още санкции на Москва, за да бъде изразена подкрепа за руската опозиция.

Алексей Навални беше арестуван през януари 2021 г., след като се завърна в Москва от Германия, където прекара месеци, възстановявайки се от опит за отравяне с нервнопаралитично вещество през 2020 г.

Последните си 300 дни той прекара в изолация в един от най-тежките затвори в Русия - "Полярен вълк" в Сибир. Появяваха се информации, че състоянието му се е влошило и че му е отказано медицинско лечение. Той се е оплаквал от силни болки в гърба, треска и изтръпване на краката, липса на сън поради ежечасни „проверки“ от пазачите, светещи с факли в очите му, както и от тежките последици от опита за отравянето му.

Въпреки това на видео ден преди смъртта си Навални изглежда в сравнително добро настроение и здраве. Майката на Навални Людмила каза, че синът ѝ е бил „жив, здрав и щастлив“, когато го е видяла за последен път на 12 февруари, в публикация във Фейсбук, цитирана от вестник „Новая газета“.

До момента единствената споменавана причина за смъртта на руския опозиционен лидер е "синдром на внезапната смърт".

Руската агенция Интерфакс съобщава, че медиците са прекарали половин час в опити да реанимират Навални, след като му прилошало на 16 февруари. Според властите в затвора лекарите са били при него в рамките на две минути, а линейката е била на разположение в рамките на шест.

Държавната мрежа RT повдигна вероятността кръвен съсирек да го е убил. Говорителят на Путин Дмитрий Песков каза, че "медиците трябва по някакъв начин да разберат това".

Като цяло руските държавни медии отделят малко или никакво ефирно време на критиците на правителството и първоначалното им отношение към смъртта на Алексей Навални продължава в този дух.

По държавните телевизионни канали, медиите с най-голяма аудитория в Русия, имаше минимално отразяване на смъртта на опозиционера, а първите съобщения бяха до голяма степен бавни и повърхностни.

На два от най-популярните канали - Channel One и Russia 1, изминаха съответно почти 45 минути и час преди новината да бъде спомената. Не беше представена контекстуална информация кой е Навални, нито защо е в затвора.