„Започва нова епоха – епохата без Навални“, това коментира специално за bTV Жана Немцова, дъщеря на убития през февруари 2015 година опозиционер на Кремъл Борис Немцов.

bTV е единствената медия, за която Немцова даде интервю след смъртта на Алексей Навални на Мюнхенската конференция по сигурността. 

С нея се срещнаха Кристина Баксанова и операторът Борис Пинтев:

– Алексей  Навални – основният руски опозиционер,  беше убит в затвора от Путин. Разглеждам това, което се случи като убийство. Безусловно това е акт за сплашване и едновременно е показателно за слабостта на режима. Очевидно Путин се страхува от своя главен опонент дори когато той си намираше в затвора. Алексей Навални формулираше политическата дневен ред. Противопоставяше се на Путин дори когато се намираше в затвора. Той беше стратег и тактик. Остават голям брой негови съмишленици. Сега виждаме в днешния ден много хора, които поставят цветя, включително на паметниците на жертвите на политическите репресии, но не само. 

Моят баща Борис Немцов беше убит преди 9 години на големия Московски мост пред Кремъл.  До днес там има мемориал. И точно там на 16 февруари хора занесоха цветя в памет на Навални. И разрушиха този мемориал. Възникват такива паметни места за Навални в Русия и на други места извън страната, но има една разлика. Оказва се, че в Русия сега е много опасно да се полагат цветя, защото вече са задържани над 300 души. А в някои региони полицията даже отцепват тези паметни места. Хората поставят цветя в снега, а полицията събира паспортни данни на тези, които са отишли, за да почетат паметта на Алексей Навални.

На 6 февруари навлязохме в нова епоха - епохата без Навални. Сега не знаем какво ще се случа по-нататък.

Европейските лидери и американските власти се отнесоха много сериозно. Твърде много хора убиват у нас, в Русия, тези които са критици на Путин. Да не говорим за хилядите убити в Украйна. Отговорът трябва да бъде силен. Путин е човек, който ако види слабост – напада. Затова мисля, че е правилно светът да подкрепя Украйна – военно, икономически и хуманитарно. И да се поставят санкции на редица компании, които все още не са под санкции и така стават съучастници в тази война, като предоставят продукцията си за военни цели. 

– Смятате ли, че тази реакция на руското общество да поставят цветя в памет може да доведе до повече протести в Русия?

– За какви протести говорите? Хората до вчера не знаеха, че не трябва да полагат цветя. Разбирате ли: да отидеш да положиш цвете в момента е акт на гражданска смелост в днешно време в Русия. През 2021 г., когато Навални се върна в Русия, аз отидох на митинг в моя роден град – тогава имаше протест, но не беше санкциониран. Имаше стотици хиляди хора на улиците. Не може да си представите колко е страшно, защото има и огромно количество сили на реда – полицаи и други като специалните части за борба с безредиците, които снимат. Фиксират хората, които са на такъв митинг и това става база данни за репресии. Истината е, че сега у нас не можеш дори да поставиш цвете. А за протести и речи – в тези условия е невъзможно. В Русия имаше допитване с въпрос за спиране на войната в Украйна. 26% са „за“ спиране на войната. Това е много. Това е над една четвърт.

Има умора от Путин и желание за промяна – и от страна на хора с демократични възгледи, и от страна на хората с крайно националистически възгледи. От това режимът, разбира се, се страхува. И за да не рискува, Путин взе решение, че Навални трябва да бъде убит... и го уби!

– Смятате ли, че ще има разследване на неговата смърт?

Знаете ли, те сега ще направят някакво разследване. Разбира се, за да кажат, че има никакво разследване. Но няма да има  истинско разследване. Какво разследване? Моят баща го убиха през 2015 година – бих казала: преди две епохи. Какво разследване? Досега не са установени поръчителите на убийството. Досега не могат ди признаят, че мотивите за убийството са политически. В Русия въобще не може да става дума за разследване на политическо убийство. Аз съм абсолютно убедена и съм съгласна с екипа на Навални и със съпругата му Юлия Навална, че е убит в затвора.

Разбира се, ще развият различни версии – уж, че се е образувал тромб. Веднага ще започнат истории и за дългата ръка на Запада, която е стигнала на север в Русия, чак до град Харп и тя го е убила. Ще намесят украинските спецслужби, ръката на Запада. Уж ще разследват, но всъщност няма да има разследване. Няма да има.