Над 300 души са задържани след бдения и събирания в цяла Русия в памет на починалия на 16 февруари руски опозиционер Алексей Навални. Това предаде Би Би Си като се позова на данни на правозащитната организация ОВД-Инфо.

Арестите са извършени в 32 града, като най-много са в столицата Москва и в Санкт Петербург.

В събота полицията в Москва задържа около 15 души, които са положили цветя и са запалили свещи в подножието на паметника „Стената на скръбта“ на жертвите на репресиите през съветската епоха.

Екипът на Навални е категоричен, че опозиционерът е убит по заповед на руския президента Владимир Путин.

Досега Путин не е коментирал публично смъртта на най-яростния му критик. В петък руската затворническа служба обяви, че Навални се е разболял и е починал в наказателната колония в Сибир, където беше заточен в края на миналата година.

Руското външно министерство заяви, че отхвърля „предубедени и нереалистични“ оценки за причината за смъртта му.

Междувременно майката на Алексей Навални Людмила, която е пътувала до наказателната колония в Сибир, не е успяла да върне тялото му, съобщи близкият сътрудник на опозиционния лидер Кира Ярмиш.

На Людмила Навална е казано, че тялото му ще бъде предадено едва след приключване на аутопсия. Издадено е официално съобщение за смърт, в което е посочен часът – 14:17 ч. местно време. Като причина е посочен „синдром на внезапната смърт”.

Всичко за смъртта на Алексей Навални и последвалите реакции четете в нашия онлайн репортаж: