Преди близо година – на 23 януари 2023 г., над 80 руски общински съветници, адвокати и лекари, подписаха писмо в подкрепа на Алексей Навални. Думите им бяха адресирани лично до президента Владимир Путин, главния прокурор Игор Краснов и президентския съвет по правата на човека на Русия.

„Ние не мълчим. От името на нашите гласоподаватели, от името на нашите приятели и познати, както и от наше собствено име открито и публично изискваме да се прекрати физическото и психическото насилие над Навални, да се преустанови държането му в наказателна килия и налагането на необосновани дисциплинарни мерки“, пише тогава Сергей Цукасов, инициатор на подписката.

„Алексей Анатолиевич Навални е герой, който се бореше за истинска свободна Русия, който нямаше страх от болката, от затвора, а стоически отстояваше всички наказания от страна на Федералната служба за сигурност и в частност Владимир Путин. Навални беше изпратен общо 27 пъти в най-тежките карцери на наказателните колонии и прекарваше там дни, понякога и седмици. 308 дни той прекара в карцера. Беше му отказана всякаква медицинска помощ, дори и в моментите когато състоянието на здравето му беше критично“, казва сега Цукасов.

„Всъщност искането ни преди една година стигна до колонията на Алексей Навални, но с огромно закъснение. Имахме информация, че е била унищожавана или изгубена. Но тя не промени почти нищо за условията, в които се намираше той. Мога да Ви кажа защо думите ни не бяха чути – защото режимът е ужасяващ, може да бъде единствено сравняван с фашизма. Режим, който поставя под заплаха и още много жадуващи за свобода политически затворници като Алексей. Режим опасен и за Европа, и за света“, казва още той.

„В сряда – преди два дни, адвокатите на Навални бяха при него. По техните думи здравословното му състояние е било стабилно. Преди малко се чух с представители на фондацията на Навални и от там все още не потвърждават смъртта му, но за съжаление щом властите вече го направиха надеждите са минимални“, отбелязва Сергей Цукасов.

Снимка: bTV

През 2022 г. той също попада в руски затвор като общински съветник рязко противопоставил се на режима. Той обаче няма обяснения какво се е случило между сряда и петък, за да се стигне до смъртта на Навални.

„Всичко, наистина всичко може да се е случило. В руския затвор нямаш права, нямаш закрила. Може да е било влошаване на здравето му, може охраната да е спомогнала за смъртта му. Това според мен ще си остане загадка“, казва още той.

„За щастие аз бях само в затвор в Москва. Не ме изпратиха на Север, както направиха с Навални. Не казвам, че не беше измъчващо, напротив – беше неприятно. Пазя този спомен и затова не спирам да работя макар и от разстояние. Днес ще публикуваме поредната наша позиция срещу войната, срещу насилието. За свободата и демокрацията. Организираме голяма демонстрация срещу управлението на Владимир Путин на 17 март.

Вижте във видеото какмво ще каза Сергей Цукасов за смъртта на Алексей Навални и надигащите се протести в Русия.