През годините журналистите често питат Алексей Навални дали се страхува за живота си. Когато през 2020 г. е отровен с нервнопаралитично вещество, тези въпроси към него спират.

Изглежда дълго време Кремъл го смята за твърде влиятелен, за да го докосне. Той има поддръжници в цялата страна и политическа мрежа като тази на никой друг съперник на Путин.

Това коментира Би Би Си след смъртта на руския опозиционер.

Снимка: Ройтерс

Навални разобличава корупцията по високите етажи. Филмите му са гледани и споделяни от милиони. Той стои в основата на масови протести по улиците.

Кремъл ненавижда това. Путин отказва дори да произнесе името на Навални. Според анализаторите на руския президент обаче, оставянето му в затвора може да предизвика гневни реакции и да постави властта на руския президент под риск.

Навални прекарва кратки периоди в полицейския арест. Има наказателни обвинения, но не изпратен в затвора.

През август 2020 г. руският опозиционер колабира по време на полет от Сибир. Аварийно кацане на пилота го спасява, коментира британското издание.

Снимка: Ройтерс

Тестовете в Германия потвърждават, че това е опит за убийство с използване на военно нервнопаралитично вещество, разработено по съветско време.

Атаката срещу Навални се случва точно когато огромни протести набират сила в Беларус срещу авторитарното управление на големия съюзник на Путин Александър Лукашенко. Кремъл е под напрежение.

Когато Навални се възстановява, той знае, че никога повече няма да бъде в безопасност в Русия.

Държавната затворническа служба го предупреждава, че ще отиде в затвора, ако се върне. Но животът на политически емигрант - откъснат и без роля в обществото, не е за него.

Навални не е харесван от всички в Русия - сред опозиционните редици винаги има съперничество. Но той е мощен оратор – с влияние в социалните медии. Винаги изглежда изключително устремен, енергичен и страстен към основната си кауза - отстраняването на Владимир Путин и група политици, които той заклеймява, силно и многократно, като „мошеници и крадци“.

Навални не е изненадан, когато е арестуван при пристигането си в Москва през януари 2021 г., въпреки всичко. Първо в съда, а след това и от затвора, той продължава да говори.

Той се появява чрез видеовръзки на заседания по множеството наказателни дела срещу него. Обвиненията продължават да се трупат – все повече обяснения защо политическият опонент трябва да остане под стража.

Дори и да изглежда изтощен и в разхлабената си затворническа униформа, Навални продължава да звучи оптимистично и предизвикателно - дори и да говори зад решетките.

Неговата постоянна жизнерадост е акт на съпротива, отказ да бъде сломен.

Навални никога не е изоставял вярата си в това, което хората около него наричат "красивата Русия на бъдещето" - краят на дългото и репресивно управление на Путин и перспективата за политическа промяна в страната му.

Но след ареста на активиста Путин започва своята война срещу Украйна, политическата организация на Навални е забранена като „екстремистка“, а нейните членове са арестувани.

Други добре известни критици на Путин са или затвора, или са избягали от страната за безопасност.

За тях и всички онези, които си представят различна Русия, новината за смъртта на Навални означава, че перспективите никога не са изглеждали толкова мрачни, коментира Би Би Си.