“Не ни е позволено да се отказваме. Ако решат да ме убият, това означава, че сме невероятно силни. Ние трябва да използваме сила " С тези думи критикът на Кремъл Алексей Навални изразява посланието си към руския народ в наградения с „Оскар“ през 2022 г. документален филм за него.

Днес Руската дедерална служба за изпълнение на наказанията (ФСИН) обяви, че Алексей Навални е починал в затвора.

„Трябва да използваме тази сила - да не се отказваме, да помним, че имаме огромна власт, която е потисната от тези лоши хора. Не осъзнаваме колко силни сме всъщност. Единственото нещо, от което злото се нуждае, за да триумфира, е добрите хора да не правят нищо. Така че – бъдете активни“, казва Навални в речта, включена във филма.

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by CNN (@cnn)

Най-известният критик на Кремъл е издъхнал след неразположение според тази официална версия и нямало как да бъде спасен. Кремъл заяви, че няма подробности, а екипът на Навални - че бил уведомен за смъртта му.

bTV промени програмното си съдържание тази вечер и от 22:50 часа ще излъчи документалния филм „Навални“ (Navalny, 2022 г.) с участието на българския разследващ журналист Христо Грозев.

Носителят на „Оскар” за най-добър документален филм „Навални“ (Navalny, 2022 г.) проследява драматичните събития от живота на руския опозиционер Алексей Навални през последните няколко години.

Зрителите ще имат възможност да гледат повторение на филма по bTV Cinema в неделя (18 февруари) от 11:00 ч.