„Навални нямаше политически шансове, единствената му голяма сила беше моралната. Всъщност той вече има моралното превъзходство и вероятно до края на режима на Путин Навални ще бъде иконата, която самият Путин създаде“.

Това каза в „Тази сутрин“ зам.-директорът на Европейския съвет за външна политика Весела Чернева.

„Ако някой пита струваше ли си смъртта на Навални, отговорът ще дойде в това дали ще има други след него, които да застанат. Виждам много смели жени – Юлия Навални, дъщерята на Немцов. Има доста руснаци и рускини, които мислят за бъдещето на страна си“, допълни тя.

„Това са два различни свята – онези, които искат да потърсят отговорност и хората около Путин и неговия режим. Навални осъществи мост между тези два свята и може би със смъртта си още повече. Не мисля, че някой там ще се надигне да иска отговорност от Путин. Що се отнася до останалия свят - вече има много образувани дела по отношение на Путинова Русия, включително геноцид, така че това ще бъде отговорността, която може да се търси от режима в Москва и той ще трябва да я понесе един ден“, каза Чернева.

Весела Чернева присъства на Мюнхенската конференция по сигурността, където беше оповестена смъртта на руския опозиционер. 

„Беше голям шок и можеше да се усети в коридорите на конференцията, но може би най-емоционалният момент и най-запомнящата реч беше на Юлия Навални, която буквално часове след оповестяване на смъртта на нейния съпруг излезе на конференцията и говори. Беше много обрана, много в себе си, но много решителна. Такъв беше и той – много решителен човек“, разказа Весела Чернева.

Самата тя се среща с Навални в Москва през 2016 г.

„Срещата с Навални беше много впечатляваща, защото още тогава беше ясно, че той няма шансове като политически лидер в съвременна Русия и въпреки това оптимизмът му беше много впечатляващ. Един човек, който вярва, че Русия може да бъде едно друго място и че има много млади хора, които не вярват на Путин и не искат Русия да се връща отново десетилетия назад както изглежда в момента. Русия е страна, която се е върнала във времето на политическите затворници, на ГУЛАГ (Главно управление на трудово-изправителните лагери), на политическите убийства във време на дисиденти, които стават все по-малко. Всъщност това беше посланието на Навални, включително до края – че има смисъл човек да вярва в това бъдеще“, каза Чернева.

Според нея от аутопсията на Алексей Навални няма да се разбере много.

„Смятам, че в някакъв миг ще дадат достъп на близките до тялото му. Има много теории за неговото състояние. Всички казват, че в последните дни той е бил доста добре здравословно, включително неговият рехабилитатор, който се е грижил за него след отравянето, разказва, че той е имал дребни, сравнително болезнени, но не животозастрашаващи проблеми с гърба. Тези теории за внезапен оток, съсирек изглеждат доста невероятни“, коментира зам.-директорът на Европейския съвет за външна политика.

По думите ѝ доста хора на Мюнхенската конференция по сигурността смятат, че не е случайно, че смъртта на Навални се случва месец преди президентските избори в Русия.

„За тези, които познават Съветския съюз и историята това не изглежда много невероятно. Българският писател Георги Марков беше убит от Държавна сигурност на 7 септември, на рождения ден на Тодор Живков. Този тип лидери очевидно харесват такъв тип подаръци. Тук по-скоро говорим за политическата логика на това убийство, отколкото за конкретна дата. Политическата логика беше Путин окончателно да съобщи на населението, че той е единственият всевластващ лидер и че то няма друг избор и трябва да отиде на тези „избори“ с един глас“, посочи Весела Чернева.