Майката на Алексей Навални Людмила е видяла тялото му в моргата в Салехард. Тя заяви, че е била заплашвана от руски следователи да погребе сина си тайно. 

„Те искат това да стане тайно, без траурна церемония. Искат да ме доведат до края на гробището, до пресен гроб и да кажат: тук лежи синът ви. Не съм съгласна с това. Записвам това видео, защото започнаха да ме заплашват“, каза Людмила Навална във видео от Салехард.

По думите ѝ тя е прекарала почти 24 часа в сградата на Следствения комитет в Салехард, сама със следователи и криминалисти, а адвокатите ѝ са били допуснати чак следобед.

„Вчера вечерта тайно ме заведоха в моргата, където ми показаха Алексей. Разследващите твърдят, че знаят причината за смъртта и че имат готови всички медицински и правни документи. Видях ги и съм подписала смъртния акт“, допълни тя.

Тя обвинява руски следователи в „изнудване“ за погребението на сина ѝ, заявявайки, че се опитват да я принудят да проведе частна погребална церемония.

„Според закона трябваше веднага да ми предадат тялото на Алексей, но не го направиха.  Изнудват ме, поставят условия къде, кога и как да бъде погребан синът ми. Това е незаконно. Те получават заповеди или от Кремъл, или от централния офис на Следствения комитет“, допълни тя. 

По думите ѝ следователят ѝ е казал, че ако не се съгласи на тайно погребение, ще направят нещо с тялото на Алексей.

„Времето е срещу вас, телата се разлагат“ - това по нейните думи ѝ е казал един от следователите на име Воропаев.

Людмила Навална каза, че са ѝ показали трупа и смъртния акт на Алексей. Екипът на Навални съобщи, че в смъртния акт е посочено, че опозиционният политик е починал от естествена смърт.

Тя потвърди отново искането си да ѝ бъде дадено тялото на Навални.

Алексей Навални, най-известният опозиционен политик в Русия, почина внезапно миналия петък в наказателната колония в Сибир, където излежаваше 19-годишна присъда по дело за екстремизъм. Екипът и семейството му твърдят, че той е бил убит от Кремъл. Оттам отрекоха.

Цялото ѝ изявление на Людмила Навална гледайте във видеото.