Великобритания санкционира шестима шефове, отговарящи за наказателната колония в Арктика, където почина опозиционният лидер Алексей Навални, съобщи Би Би Си.

Санкциите включват замразяване на активите и забрана за пътуване до Обединеното кралство.

„Отговорните за бруталното отношение към Навални не трябва да си правят илюзии – ние ще ги държим отговорни“, каза външният министър на Обединеното кралство лорд Дейвид Камерън.

Руският опозиционен лидер Алексей Навални прекара последните си месеци в наказателна колония в Сибир. Затворът ИК-3 в Харп, известен като „Полярен вълк“, е една от най-северните и отдалечени колонии изобщо. Условията там са сурови, със специален режим.

„Никой не трябва да се съмнява в репресивния характер на руската система. Затова днес санкционираме най-висшите служители на затвора, отговорни за задържането му“, допълни Камерън.

Санкционираните шефове са началникът на наказателната колония Вадим Константинович Калинин и петима негови заместници – подполковниците Сергей Николаевич Коржов, Василий Александрович Видрин, Владимир Иванович Пилипчик, Александър Владимирович Голяков и Александър Валериевич Образцов.

Британското правителство призова тялото на Навални да бъде незабавно предадено на семейството му и да бъде проведе пълно и прозрачно разследване.

Във вторник майката на руския опозиционер Людмила Навална отправи призив към президента Владимир Путин да ѝ позволи да вземе тялото на сина са и да го погребе. Тя разказа, че от пет дни се опитва да види Алексей, но дори не знае къде се намира.

Обединеното кралство е първата страна, която наложи санкции в отговор на смъртта на Навални, съобщават от външното министерство. Премиерът Риши Сунак каза, че страната му и съюзниците ѝ обмислят „всички варианти да потърсят отговорност от Русия и Путин“.

САЩ също обявиха, че ще направят свой собствен пакет от санкции срещу Русия заради смъртта на опозиционера и продължаващата война в Украйна.

Алексей Навални беше най-значимият лидер на руската опозиция за последното десетилетие. Той излежаваше 19-годишна присъда по обвинения, които мнозина смятат за политически мотивирани.

Руската затворническа служба съобщи, че той е починал в наказателната колония ИК-3 в Харп, известна като „Полярен вълк“ в петък, след като се разхождал и внезапно припаднал.

Екипът на Навални твърди, че той е бил убит по заповед на президента Путин. На семейството му бе казано, че тялото му няма да бъде освободено две седмици и че е държано за  „химически анализ“.

Няма потвърждение за местонахождението на Навални от руските власти, а опитите за локализирането му многократно са прекратявани. Съпругата на Навални, Юлия Навална, твърди, че тялото на Алексей е държано, докато следите от отравяне с нервнопаралитичното вещество Новичок изчезнат.

Путин не е коментирал директно смъртта му. Кремъл призна смъртта му и каза, че руският президент е знаел.