Майката на починалия на 16 февруари руски опозиционер Алексей Навални се обърна към Владимир Путин с апел да ѝ даде достъп до тялото на сина ѝ.

Обръщението на Людмила Навална е записано на фона на колонията в Сибир, където беше заточен Навални и където почина.

„Намирам се в колонията отвъд Полярния кръг, където на 16 февруари загина моят син Алексей Навални. Пети ден не мога да го видя. Нe ми дават тялото му, даже не казват къде се намира. Обръщам се към вас, Владамир Путин, решението на въпроса зависи само от вас. Разрешете ми най-накрая да видя своя син, да видя тялото на Алексей и да мога да го погреба“, казва почернената майка.

Междувременно представители на Кремъл отхвърлиха призива за независима аутопсия на останките на опозиционния лидер.

Русия трябва да позволи независимо и прозрачно международно разследване за смъртта на Алексей Навални, призова в понеделник европейският върховен представител по външната политика и сигурността Жозеп Борел от името на ЕС.

Семейството на Навални е било уведомено от руските власти, че тялото на известния опозиционер ще бъде задържано още 14 дни. Причината – ще му бъде извършен „химичен анализ“.

Към момента все още не е ясно точно къде се намират тленните му останки. Всички опити на семейството и сътрудниците му да ги открият са били пресичани от властите. Съпругата му Юлия обвини Кремъл, че умишлено крият тялото му.

Всичко за смъртта на Алексей Навални и последвалите реакции четете в нашия онлайн репортаж: