Семейството на Алексей Навални е било уведомено от руските власти, че тялото на известния опозиционер ще бъде задържано още 14 дни. Причината – ще му бъде извършен „химичен анализ“.

Към момента все още не е ясно точно къде се намират тленните останки на Алексей Навални. Всички опити на семейство и близки да ги открият са били пресичани от властите. Съпругата му Юлия обвини Кремъл, че умишлено крият останките му.

Всичко по темата следете в нашия онлайн репортаж:

След като смъртта на Алексей Навални беше обявена в петък, започна търсенето на тленните му останки. На място до сибирската колония, където той излежаваше присъдата си, пристигнаха неговият адвокат и майка му. Те не бяха допуснати да видят тялото на опозиционера.

В обръщение пред медиите Юлия Навалная каза, че според нея причината за смъртта на съпруга ѝ е отравяне с Новичок и поради тази причина тялото все още не е върнато на близките.

Снимка: Reuters

Ако твърденията на Навалная за използването на Новичок се окажат истина, това няма да е първият път, в който Алексей е бил тровен с невропаралитичния агент. На 20 август 2020 г. на Навални му става зле по време на полет от Томск до Москва. След аварийно кацане в Омск, опозиционерът е приет в болница и поставен в медицинска кома.

След дълга борба, семейството му успява да премести опозиционера в германска болница, където установяват, че е отровен с Новичок.

Снимка: Reuters

Това е и в основата на документалния филм за руския опозиционер, който спечели „Оскар“.

Политическите реакции

И Европейския съюз, и Съединените щати заявиха, че обмислят нови санкции срещу Русия заради смъртта на опозиционера. Твърденията бяха определени като „арогантни и неприемливи“ от страна на Кремъл.