Публичното поведение на съпругата на руския опозиционен лидер Алексей Навални – Юлия, винаги е било сдържано. Тя често казва, че основната ѝ роля е да бъде съпруга и майка, а не политик.

Но след като смъртта на Алексей Навални беше обявена в петък в хода на Мюнхенската конференция по сигурността, призивът за справедливост на Юлия сред политическите лидери я превърна в основна фигура сред руската опозиция, коментира Би Би Си.

Юлия Навална винаги е била стабилен поддръжник на съпруга си. Тя се бори за извеждането му от Русия за спешно лечение, след като той е отровен с нервнопаралитичното вещество „Новичок“ през 2020 г.

Снимки: Instagram/yulia_navalnaya

Юлия е определяна като "първата дама" на руската опозиция. Самият Алексей казва, че не би могъл да продължи своята все по-отчаяна и едностранчива борба срещу Кремъл без нея.

Любовната история и семейният живот на Юлия и Алексей са вдъхновение за техните поддръжници. Двамата имат две пораснали деца – Дария и Закар.

Снимки: Instagram/yulia_navalnaya

Юлия Амбросимова е родена в Москва през 1976 г. Тя е дъщеря на уважаван учен. Завършва икономика и има свое кариерно развитие в банкирането. Отказа се обаче от работата си, за да отгледа двете си деца.

Снимки: Instagram/yulia_navalnaya

Алексей и Юлия се запознават на почивка в Турция през 1998 г., две години по-късно празнуват сватбата си.

„Не се омъжих за обещаващ адвокат или опозиционен лидер. Омъжих се за млад мъж на име Алексей“, казва тя пред руския седмичник „Собеседник“ през 2020 г.

От първите стъпки на Алексей в политиката тя споделя неговата визия и му дава своята подкрепа. И двамата са членове на либералната партия "Яблоко".

Снимки: Instagram/yulia_navalnaya

До отравянето на Навални през 2020 г. публичното присъствие на Юлия не е силно. Тя има своя личен живот, с малко публични изяви и речи.

След като руският опозиционер постъпва за лечение в сибирския град Омск през август същата година, съпругата му пише директно на президента Владимир Путин с молба Алексей да бъде освободен за лечение в Германия.

Снимки: Instagram/yulia_navalnaya

„Във всеки един момент знаех, че трябва да го измъкна“, каза тя пред руския документалист Юрий Дуд.

Навални напуска Русия с помощта на базирана в Германия благотворителна организация и постъпва за лечение в Берлин.

Снимка: Ройтерс

След като се възстановява, той решава да се върне в Москва. Хиляди поддръжници на Алексей го посрещат на летището. Това обаче не спира руските власти в решението си да го арестуват – пред очите на съпругата му. Остатъка от живота си той прекарва зад решетките.

Бившият посланик на САЩ в Русия Майкъл Макфол нарича Юлия "принципна и безстрашна" и коментира че върху нея ще има огромен натиск.

Снимка: Ройтерс

"Навални не би могъл да има по-добър партньор в живота от Юлия Навална. Тя споделя неговите убеждения, неговата смелост, неговото безстрашие", казва Макфол пред американската мрежа NBC.

„Тя отглежда и осигурява защита на двете им деца по начин, който предизвика дълбоко възхищение сред привържениците на демокрацията в Русия. Без съмнение Юлия спаси живота на съпруга си“, коментира още той.

Във времето обаче тя е категорична, че няма да последва пътя на Светлана Тихановская - лидера на опозицията в Беларус, която стана кандидат за президент, след като съпругът ѝ беше вкаран в затвора преди изборите през 2020 г.

Тя беше осъдена на 15 години лишаване от свобода. След изборите в Беларус през 2020 г. започнаха големи протести, като опозицията обвини Лукашенко, че е спечелил с измами - нещо, което той отрече и пое шестия си поред мандат на държавен глава.

След речта на Юлия Навална в Мюнхен и последвалото ѝ обръщение в социалните медии, изпълнено с емоции, анализаторите предполагат, че тя може да промени решението си.

„Това, от което се нуждаем, е свободна, мирна и щастлива Русия. Прекрасната Русия на бъдещето, за която съпругът ми толкова мечтаеше. Това е страната, която искам да изградя заедно с вас. Страната, която Алексей Навални си представяше. Това е единственият начин – няма друг, по който немислимата жертва, която той направи, няма да е била напразна“, казва Юлия.

Всичко за смъртта на Алексей Навални четете в нашия онлайн репортаж: