Тази седмица руският опозиционер Алексей Навални беше изписан от берлинската болница, в която прекара близо месец след предполагаемо отравяне с „Новичок“.

През последните седмици, докато той беше в кома, под светлината на прожекторите попадна неговата съпруга Юлия.

"Първата дама на опозицията" и "жената на декабриста" – така руската преса нарича Юлия Навална.

44-годишната московчанка завършва „Международни икономически отношения“, работи за кратко в банка, а по-късно – в мебелния бизнес.

С Алексей Навални се запознават на почивка в Турция през 1998 г. и оттогава са неразделни. Женят се две години по-късно, а след раждането на дъщеря им – Даша, Юлия се посвещава изцяло на семейството.

„Не се омъжих за перспективен юрист, нито за опозиционен лидер. Омъжих се за млад човек на име Алексей, с когото още от самото начало ми беше ясно, че са възможни резки обрати, така че за мен нищо неочаквано не се е случило“, споделя тя.

И така вече 20 години Юлия неотменно подкрепя съпруга си по трънливия му политически път. Тя споделя възгледите му, но не търси публичност. Придружава го на митинги, а докато Алексей е в ареста, обяснява на сина и дъщеря им за какво се бори татко.

Когато преди месец лекарите от болницата в Омск отказват да разрешат опозиционерът да бъде транспортиран в Германия, Юлия изпраща отворено писмо до президента Путин.

След като Алексей Навални излиза от кома и започва да се възстановява, той публикува трогателно послание в социалните мрежи: „Юля ми пееше песни, пускаше музика… Говореше весело и се смееше, разказваше ми… Всяко нейно посещение буквално се превръщаше в лечебно, а очакването засилваше този ефект. И каквото и да е научно-медицинското обяснение, сега знам от собствен опит - любовта изцелява и връща към живот. Юля, ти ме спаси и нека запишат това в учебниците по невробиология!“

Близките им я определят като смела и непоколебима. Алексей признава неведнъж – жена му е неговият най-добър приятел.

В социалните мрежи двамата се надпреварват по иронични шеги, а с децата си споделят обща страст към творчеството на Мерилин Менсън и Ейми Уайнхаус.