„Здравейте, аз съм Юлия Навална и искам да се обърна към вас. Не аз трябва да съм тук. Не аз трябва да записвам това видео. Друг човек трябваше да бъде тук, където съм сега. Но Владимир Путин уби този човек“. 

С тези думи започва видеообръщение, разпространено в социалните мрежи, на Юлия Навална - вдовицата на руския опозиционер и критик на Кремъл Алексей Навални, чиято смърт беше обявена в петък.

"Преди три дни Владимир Путин уби съпруга ми Алексей Навални. Путин уби бащата на децата ми. Путин ми отне най-скъпото, което някога съм имала. Най-близкия ми и най-обичания от мен човек", споделя тя.

 

Снимка: Ройтерс

"Путин отне Навални и от вас. Някъде в колония в Далечния север, отвъд Арктическия кръг, във вечната зима Путин уби не просто човека Алексей Навални. Заедно с него той искаше да убие нашите надежди, нашата свобода, нашето бъдеще. Убивайки Алексей, Путин уби половината от мен - половината от сърцето ми и половината от душата ми. Но все още имам другата половина и тя ми казва, че нямам право да се откажа... Борете се и не се отказвайте. Аз не се страхувам и вие не се страхувайте", казва Юлия Навална.

„Алексей обичаше Русия повече от всичко на света. Обичаше страната ни, обичаше вас. Той вярваше в нас, в нашата сила, в нашето бъдеще. Той вярваше, че заслужаваме по-добро. Той вярваше не само на думи, но и на дела. Неговата вяра беше толкова дълбока и искрена, че той беше готов да пожертва живота си за нея. Ще имаме достатъчно от огромната му любов, за да продължим с неговата кауза толкова дълго, колкото е необходимо", споделя още тя.

 

"Ще продължа делото на Алексей Навални. Ще продължа да се боря за нашата страна. И призовавам всички вие да застанете до мен", казва Юлия.

Докато говори, се показват и снимки на вече покойния ѝ съпруг.

„Бях до Алексей през всичките тези години. Бях щастлива да бъда близо до него и да го подкрепям. Но днес искам да бъда до вас, защото знам, че вие сте загубили не по-малко от мен“, споделя тя.

"Главното, което можем да направим за Алексей и за себе си, е да продължим да се борим. Моля ви да споделите с мен яростта си, яда си, ненавистта си към тези, които посмяха да убият нашето бъдеще", казва вдовицата в обръщението си.

„Русия. Свободна, мирна, щастлива, красива Русия на бъдещето - тази, за която съпругът ми толкова силно мечтаеше. Това е, от което се нуждаем.. Искам да живея в такава Русия. Искам нашите деца - моите и на Алексей, да живеят в такава Русия. Искам да я изградя, заедно с вас. Русия, която Алексей Навални си представяше - пълна с достойнство, справедливост и любов“, споделя още тя.

Всичко за смъртта на Алексей Навални четете в нашия онлайн репортаж: