Руските власти, разследващи смъртта на Алексей Навални, ще извършват експертизи в продължение на две седмици и дотогава няма да върнат тялото на близките му, съобщи екипът на опозиционера.

„Следователите са заявили на адвокатите и на майката на Навални, че няма да предадат тялото му в продължение на 14 дни, през които ще се извършва така наречена „химическа експертиза“, написа в X говорителката на Навални Кира Ярмиш.

Най-яростният противник на руския президент Владимир Путин помина на 16 февруари в наказателна колония в Сибир, където беше заточен в края на миналата година. Още на следващия ден майка му Людмила отпътува до колонията, но не откри тялото на сина си.

Русия трябва да позволи независимо и прозрачно международно разследване за смъртта на Алексей Навални, призова днес европейският върховен представител по външната политика и сигурността Жозеп Борел от името на ЕС.

В изявлението се допълва, че руското политическо ръководство ще бъде държано отговорно, включително чрез налагането на европейски санкции. Борел призовава и за незабавно освобождаване на задържаните в Русия граждани, изразили почит към Навални.

Всичко за смъртта на Алексей Навални и последвалите реакции четете в нашия онлайн репортаж: