Държавите от Европейския съюз ще обмислят нови санкции срещу Москва след смъртта на руския опозиционер Алексей Навални, предаде Ройтерс.

„Трябва да изпратим послание за подкрепа към руската опозиция. И на политическия, и на военния фронт трябва да продължим да подкрепяме Украйна и руските граждани, които искат да живеят свободно“, подчерта Жозеп Борел, върховният представител на ЕС за външната политика и сигурността.

Германия обяви, че ще предложи нови санкции срещу Русия. Предполага се, че в списъка ще бъдат включени и служители на затвори, свързани със смъртта на Навални.

„Видяхме бруталната сила, с която руският президент репресира собствените си граждани, които излизат на улиците, за да демонстрират за свобода или пишат за това във вестниците. Ще предложим нови санкции в светлината на смъртта на Алексей Навални“, каза външният министър на Германия Аналена Бербок.

Унгария все още не е подкрепила нови санкции срещу Москва, които бяха предложени преди смъртта на Навални. Те ще замразят активите на близо 200 компании и физически лица, включително и извън Русия, които са смятани за замесени във войната или в заобикаляне на вече съществуващи търговски ограничения.