Един час преди откриването на Мюнхенската конференция по сигурността, която събра лидери от целия свят в областта на отбраната и сигурността, беше съобщено за смъртта на руския опозиционер Алексей Навални.

Как новината отекна сред световния политически елит – предават специалните пратеници на bTV Кристина Баксанова и Борис Пинтев.

Изненадата и гневът личаха в коментарите на голяма част от европейските лидери. В началото те бяха предпазливи, докато се потвърди информацията.

Те осъдиха действията на Кремъл. Програмата на форума беше променена. В началото излезе Юлия, съпругата на Алексей Навални, която направи емоционално обръщение. Тя е обмисляла дали трябва да вземе полет и да се върне при децата си в този момент, но е помислила какво би направил Навални – да остане и да говори от сцената.

Снимка: Reuters

Юлия Навалная призова за обединени усилия срещу действията на Кремъл и руския президент Владимир Путин. Специален панел по време на конференцията ще имат представители на руската опозиция. 

С дълги ръкопляскания участниците в Мюнхенския форум посрещнаха президента на Украйна. Последното му участие беше преди точно две години - дни преди Русия да атакува сраната му. В словото си Зеленски спомена и смъртта на Навални.

„Путин уби още един опозиционен лидер“, каза Зеленски. Той призова за още санкции към Русия. За допълнителни стъпки срещу Кремъл спомена и президентът на САЩ.

„Дори в затвора, той беше мощен глас на истината. Руските власти ще ви разкажат тяхната версия, но не бъркайте  - Путин е отговорен за смъртта на Навални“, подчерта Джо Байдън.

Русия определи реакцията на Запада като цитирам „истерична и абсолютно недопустима“.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви, че все още не са ясни причините за смъртта на Навални, защото докладът на медиците и съдебните експерти не е готов.

Руските власти забраниха демонстрациите. Много хора обаче не се подчиниха на заповедта и оставяха цветя и свещи в памет на Навални. 110 души са били арестувани, предава Ройтерс.

Българската делегация

Тази сутрин премиерът Денков се срещна с представители на украинската делегация. По българските въпроси тук премиерът е разговарял с външния министър на Австрия. Двамата са обсъдили  възстановяване на диалога между София, Букурещ и Виена за преодоляване на пречките за отваряне на сухопътните граници за Шенген.