Новината за кончината на Алексей Навални беляза началото на Мюнхенската конференция по сигурността, на която присъстваха и българският премиер Николай Денков и вицепремиерът Мария Габриел.

Известието за смъртта му пристигна по време на срещата на българската делегация, водена от тях, с първия дипломат на САЩ Антъни Блинкен. Това промени напълно програмата на най-големия дипломатически форум. В коридорите на хотела Bayerischer Hof реакциите бяха от изненада до гнява.

На сцената се качи и съпругата на Навални - Юлия, която сподели, че се е чудела дали е трябвало да изостави конференцията и да се върне при децата си, но е решила да остане в Мюнхен.

От сцената тя призова за общи действия срещу руския президент Владимир Путин.

„Смъртта на Навални е тъжна новина, която показва защо е важно да ценим демокрацията”, заяви министър-председателят Николай Денков. 

„От години Навални е символ на борбата срещу диктатурата в Русия, на борбата за свободно слово, на това, че човек не може да бъде затварян заради различно мнение. Новината е тъжна и показва защо е важно да ценим какво означава демокрацията. Стъпка по стъпка примката се затягаше около Навални. Изпращането му в колонията изглеждаше като смъртна присъда”, посочва Денков.

„Трябва да си представим, че има и друг свят и в този свят, в който никой не може да казва свободно какво мисли, освен онзи, който е най-отгоре, могат да те изпратят в наказателна колония.  Не трябва да забравяме това, защото се е случвало и в нашата държава“, допълва още той.

"Това е ужасна новина, която се опитваме да потвърдим. Ако се потвърди, ще бъде още един знак за бруталността на Путин. Каквато и история да кажат, нека бъдем ясни - Русия е отговорна и ще кажем повече по-късно", коментира Камала Харис вицепрезидент на САЩ.

Новината дойде по време на срещата на българската делегация с държавния секретар на САЩ Антъни Блинкен, на която бе допуснат и екипа на bTV.

Бяха обсъдени теми от взаимен интерес, сред които инфрактруктурни и инвистиционни проекти, борбата с дезинформацията, подкрепа за контрол на стоките с двойна употреба на границата с Турция.