Доналд Тръмп, който си навлече критики като президент на САЩ за възхвалата си на руския лидер Владимир Путин, направи първия си публичен коментар за смъртта на руския опозиционер Алексей Навални с публикация в социалните мрежи, предава Ройтерс.

Внезапната смърт на Алексей Навални ме накара да осъзнавам все повече и повече какво се случва в нашата страна. Това е бавна, стабилна прогресия, с корумпирани, радикални леви политици, прокурори и съдии, които ни водят по пътя към унищожението. Отворените граници, манипулираните избори и крайно несправедливите решения в съдебната зала разрушават Америка. ние сме нация в упадък, проваляща се държава“, посочва Тръмп.

Не става ясно какви прилики се опитва да начертае Тръмп относно Навални, който се бореше срещу корупцията в руския елит, описвайки Русия като управлявана от „мошеници и крадци“.

Бившият американски президент беше осъден да плати 355 милиона долара неустойка за надценяване на нетното си състояние, за да подведе кредиторите. Според него решението на съда е политически мотивирано.

Тръмп се подготвя за четири предстоящи наказателни процеса, докато преследва републиканската номинация в предстоящите президентски избори.

Републиканката Лиз Чейни, заместник-председател на панела на Конгреса, който разследва щурмуването на Капитолия от 6 януари 2021 г. на поддръжници на Тръмп, припомни честото обещание на Тръмп да търси „възмездие“ срещу политически опоненти, ако си върне властта.

„Това, което Владимир Путин направи с Навални, е пример как изглежда възмездието в страна, където лидерът не е подчинен на върховенството на закона“, каза Чейни в телевизионно интервю. Според нея в Републиканската партия се е създало „Пропутинско крило“.

По-рано този месец Доналд Тръмп заяви, че няма да защити, а би „насърчил Русия да прави каквото си поиска с държави в НАТО, които според него не изпълняват финансовите си задължения към Алианса.