Обиди за германския канцлер Ангела Меркел, хвалби по адрес на руския президент Владимир Путин и много самохвални твърдения без никаква предварителна подготовка - стотици строго секретни телефонни разговори на президента Доналд Тръмп със световни лидери притесниха водещи американски служители по високите етажи на властта, пише Си Ен Ен в подробен материал.

Според източниците на медията телефонните разговори на американския президент представляват заплаха за националната сигурност и биха обърнали подкрепата на собствената му партия срещу него, ако бъдат публикувани в подробности.

Журналистите са разговаряли и с редица анонимни служители на Белия дом, сред които - и настоящи, които разкриват шокиращи подробности.

В разследването на Си Ен Ен като източници са цитирани също едни от доскорошните най-високопоставени лица в Белия дом – съветниците за национална сигурност Х. Р. Макмастър и Джон Болтън, министърът на отбраната Джеймс Матис, държавният секретар Рекс Тилърсън, както и шефът на служителите в Белия Дом Джон Кели.

Всички те потвърждават казаното от анонимните източници по време на продължителни четиримесечни интервюта, направени от Си Ен Ен.

Общото усещане от телефонните разговори на Доналд Тръмп със световните си колеги е, че американският президент е изключително неподготвен, често се държи абсолютно налудничаво и използва изключително неподходящ език.

Тормоз, обиди и безпардонно поведение

Доналд Тръмп атакувал и се държал зле със свои ключови съюзници – особено с тези, които са жени.

В разговорите си с германския канцлер Ангела Меркел, например, Тръмп често я нападал и обиждал. Според източници от Белия дом президентът неведнъж е наричал Меркел „тъпа“ по време на разговор с нея и я обвинявал, че „била в джоба на руснаците“.

Снимка: Reuters

Остатъкът от беседите бил „постоянен поток от думи без значение, подобни на брифингите му за пандемията от коронавирус“, казват източниците.

Тръмп също така демонстрирал тотална незаинтересованост към сериозни международни проблеми, нулева подготовка за разговор и абсолютно никаква историческа основа за повечето си твърдения.

Според източник, близък до германския канцлер, Меркел успявала да атакува Тръмп по свой начин – с цитиране на факти и със спокойствие.

Снимка: EPA

Подобно отношение американският президент демонстрирал и с британския премиер Тереза Мей. Един от източниците на Си Ен Ен описва отношението на Тръмп като „садистично и обидно“.

Той често критикувал Мей по телефона, като я наричал „глупачка“ относно подхода й към Брекзит, НАТО и проблеми, свързани с имиграцията. „Той се раздразваше на Мей за нещо, след което започваше да се държи изключително зле с нея. Нямаше никакъв филтър“, казва един от източниците.

Докато Меркел отговаряла спокойно на вълната от обиди и неверни твърдения, Тереза Мей реагирала по-емоционално. Британският премиер се изнервяла по време на разговорите и опитвала да се защити – без успех.

Снимка: Reuters

Подобно държание Тръмп демонстрира и с други световни лидери, които „смята за слабаци“, твърдят източниците. Сред тях са френският президент Еманюел Макрон, канадският премиер Джъстин Трюдо и австралийският премиер Скот Морисън, всички - съюзници на Съединените щати.

Похвали, уважение и самоизтъкване

Другият тип разговори, провеждани от Доналд Тръмп с негови световни колеги са тези с руския президент Владимир Путин и турския им колега Реджеп Ердоган. Тези телефонни беседи коренно се различават от останалите.

„Тръмп възприема себе си като най-точният познавач на човешкия характер и смята, че може да убеди всеки да направи нещо само с чар и държание като на лошо момче“, казват източниците на Си Ен Ен.

Американският президент не само не успява да постигне успех в тези разговори, а напротив – и Путин, и Ердоган успяват да издействат от него „услуги“ в собствена полза.

Снимка: Reuters

По време на разговорите си с тях Тръмп често изтъквал себе си като „най-добрият американски президент“; казвал, че тези преди него „не разбирали от нищо“; ако Путин и Ердоган имат нужда от нещо „да го търсят директно“ и много други.

Според данни на Си Ен Ен американският президент нито веднъж не бил подготвен за разговорите си с Путин и Ердоган, демонстрирайки тотално невежество относно конфликтите в Близкия изток, както и исторически теми като Студената война, например.

Според два от официалните източници от Белия дом отношението му към Владимир Путин е особено притеснително. „Той го хвали, издига страната му на пиедестал, до нивото на Съединените щати, когато всъщност това не е така. Русия е второкласна тоталитарна държава, която произвежда по-малко от 4% от световното БВП“, коментират два независими един от друг източници.

Това не само поставя американския президент в неподходяща позиция спрямо Русия в бъдеще, ами „изтрива и предимството, което си спечелихме по време на Студената война“.

Снимка: Reuters

Разговорите с президента Реджеп Ердоган са не по-малко притеснителни.

Турският държавен глава е единственият световен лидер, който има връзка директно с американския президент, по нареждане на Доналд Тръмп. Официални лица от Белия дом дори останали изключително притеснени от това колко успешно Ердоган успява да „хване“ американският президент в свободното му време. Според тези източници турските разузнавателни служби подавали информация на президентската институция в Турция за графиците на Доналд Тръмп, за да знае Ердоган кога да го търси.

Един от случаите е показателен – Тръмп разговарял продължително време с Ердоган докато играел голф. Американският президент дори забавил играта, за да може спокойно да разговаря с турския си колега.

Нулевата подготовка на Тръмп за разговорите си с Ердоган прави теми като конфликта в Сирия, например, абсолютно невъзможни. Случвало се е източници от Белия дом дори да молят американския президент да не приема обаждането на турския му колега.

Снимка: Reuters

Семейството – по-добро от всеки съветник

Освен дълбоката незаинтересованост на Тръмп към всички предварителни материали, които ЦРУ и други служби подготвят за него преди всеки телефонен разговор, американският първи не желае да слуша и своите най-доверени съветници.

По време на класифицирани разговори в Овалния кабинет на Белия дом често присъствали дъщеря му Иванка Тръмп и съпругът й Джаред Къшнър – и двамата без познания за национална сигурност.

Когато трябвало да получи съвет как да продължи разговора, Тръмп по-често се обръщал към дъщеря си и зет си, но не и към съветниците си.

В същото време Иванка Тръмп и Къшнър се включвали по време на разговорите със свои коментари (повечето от които хвалби по адрес на Тръмп) – държание, което е абсолютно недопустимо когато става въпрос за теми, свързани с националната сигурност.

Снимка: Reuters

Ответна реакция?

От Белия дом побързаха да коментират материала на Си Ен Ен, оборвайки твърденията им. Според тях американският президент „многократно е доказвал изключителните си умения на преговарящ, успявайки да защити американския интерес“.

„Всъщност, в тези разговори няма „Отбор Америка“ или пък на Съединените щати като страна с определени принципи и символ на свободния свят. Точно обратното е – все едно Щатите не съществуват. Всички разговори се въртят само около него и неговите постижения“, твърди друг източник на Си Ен Ен.

Според медията всички тези разговори съществуват както на запис, така и транскрибирани на хартия. Анализатори са категорични, че ако бъдат публикувани с подробности, разговорите тотално ще заличат всичката политическа подкрепа на американския президент, защото са „абсурдни и опасни“.