Американският президент с иновативно „лекарство“ за COVID-19 – Доналд Тръмп предложи на заболелите от новия коронавирус да им бъде инжектиран дезинфектант с идеята, че това ще излекува болестта.

„Виждам как дезинфектантът убива вируса за около една минута. Има ли начин, по който да можем да направим нещо подобно и да го инжектираме на болните. Нещо като прочистване“, каза американският президент по време на официален брифинг.

Пиенето на дезинфектант беше твърдо отречено от СЗО още в началото на епидемията от коронавирус. От организацията подчертават, че това е изключително опасно и може да доведе до трайни увреждания и дори смърт. В този смисъл, идеята на Доналд Тръмп дезинфектантът да се инжектира е изключително иновативна.

Медицинската общност остана скандализирана от предложението на американския президент. Висш здравен служител в американската администрация по-късно поясни, че нито една лаборатория не смята да разработва подобно лечение.

Много наблюдатели изразиха притесненията си от изказването на американския президент, заявявайки, че неговите поддръжници са изложени на риск ако изпробват тази необичайна „терапия“.