Иран е издал заповед за арест на американския президент Доналд Тръмп заради ролята му в убийството на водещия военен командир от революционната гвардия генерал Касем Сулеймани по-рано тази година, съобщава Си Ен Ен, позовавайки се на информация от агенция „Фарс“.

Снимка: Скрийншот Агенция \"Фарс\"

Техеранският прокурор Али Алкаси Mехр е съобщил, че е издадена международната „червена“ заповед за задържането на Тръмп и още 35 души, за които се твърди, че са замесени в удара с дрон на 3 януари, при който беше убит генерал Сулеймани, съобщи и агенция ИРНА. 

Снимка: Reuters

„Тридесет и шест души, участвали в убийството на Хадж Касем, бяха идентифицирани, включително политически и военни служители от Съединените щати и други правителства“, цитира ИРНА думите на прокурора , който допълва, че имената са подадени на Интерпол. 

Според вестник „Индепендънт“ това е ход за вътрешнополитическа консумация и няма никакъв шанс Интерпол или друга международна правоприлагаща агенция да предприеме действия по  издадената заповед за арест.

 В същото време Техеран обяви, че свалянето на украинския самолет, станало часове след ответната атака на Иран, е в резултат от човешка грешка в противовъздушната отбрана.

Съединените щати нарекоха "пропаганда" издадената от Иран заповед за арест на Доналд Тръмп.

„Интерпол не се намесва по политически въпроси, а това е политически въпрос, който няма нищо общо с международния мир и стабилност. Това е пропаганден номер, който никой не взима на сериозно и прави иранците да изглеждат глупаво“, заяви Брайън Хук, съветник на САЩ за Иран.