Иран е приключил с отмъщението за убийството на генерал Касем Сулеймани. Освен това Техеран заяви, че няма да има нови военни действия, ако няма агресия от страна на САЩ.

Това е уверението на постоянния представител на Иран в ООН Маджид Тахт Раванчи.

В писмо до организацията и до Съвета за сигурност той обяснява, че операцията от миналата нощ е била прецизна и е целяла военни обекти, така че да не се предизвикат жертви сред цивилните и странични щети.

Снимка: btvnovinite.bg

„Техеран не иска ескалация или война, след като упражни правото си на самозащита с премерен и пропорционален военен отговор, насочен към американска въздушна база в Ирак“, пише в писмото постоянният представител на Иран в ООН.

От своя страна САЩ също обявиха с писмо до ООН, че са готови „да се ангажират безусловно в сериозни преговори с Иран“. Информацията беше предадена от американския представител в организацията Кели Крафт.

Снимка: btvnovinite.bg

„САЩ са готови да се ангажират безусловно в сериозни преговори с Иран. Целта е да се избегне риск за международния мир и по-нататъшна ескалация от иранския режим“, обяви Крафт.

Целта е да се избегне риск за международния мир и по-нататъшна ескалация, пише още в документа.

Предложението за преговори обаче звучи невероятно, докато Вашингтон продължава да прилага сурови икономически санкции срещу Техеран, заяви техния представител в ООН.

Днес Камарата на представителите във Вашингтон трябва да гласува за ограничаване на правомощията на президента Доналд Тръмп да води война с Иран, без изричното съгласие на Конгреса.

Висш ирански командир пък заяви, че нападенията не са имали за цел да убият американски войници, а да нанесат удар по военната машина на Вашингтон и са началото на поредица от атаки в целия регион.

На този фон Иракското външно министерство е извикало посланика на Иран в страната, за да протестира срещу иранските ракетни удари по военни бази на тяхна територия. От там са категорични, че това е нарушаване на суверенитета им.

А американският президент Доналд Тръмп проведе телефонен разговор с канадския премиер Джънстин Трюдо заради напрежението в Близкия Изток.

Канадците имат над 500 военни в Ирак, а след разговора с Тръмп, Трюдо остро осъди иранските ракетни удари.

Мерки заради конфликта взимат дори в Италия, където в затворите е наредено да се постави по-строг надзор над проджихадистки настроени затворници и да се засили бдителността.

Милиони хора по света обаче продължават да се опасяват от евентуална война. Ако се стигне до въоръжен конфликт, разпределението на силите ще е категорично в полза на Вашингтон.

Бюджетът за отбрана на Съединените щати е около 50 пъти по-висок от този на Иран.

Като численост на въоръжените сили американците също водят убедително – с 1 милион 359 хиляди военни срещу 523 хиляди за Иран.

Американците имат 12 пъти повече бойни самолети от Иран. А танковете им са четири пъти повече.

Иранците имат чувствително превъзходство единствено в артилерията.