Събитията в Близкия Изток взривиха световните финансови пазари. Фондовият пазар се оцвети в червено, а инвеститорите масово купуват инвестиции "убежища".

Според анализатори иранската страна е готова да се върне към действия, наричани танкерна война в различни периоди от време.

„Много е възможно иран да реши да атакува отново или чужд танкер и даже свой да потопи, в най-тясната част Ормузкия пролив и по този начин да спре корабоплаването през персийския залив“, обясни анализаторът Милен Керемедчиев.

Експерти прогнозират, че ако търговията с петрол блокира за няколко месеца, отслабената азиатската икономика ще пострада още и ще се стигне до нова световна криза. 

Цветослав Цачев, финансов анализатор, отбелязва, че може би това  е картата на Иран в момента -  да заложат именно на тези страхове, за да се покачи цената на петрола. „Дори и да доведат до спиране на трафика на танкери за няколко седмици, до месец-два, и съответно това би изиграло лоша шега за изборите на президент на Тръмп“, смята Цачев.

След като Иран порази американски бази в Ирак, цените на петрола в азиатската сесия се повишиха с над 4%, а златото поскъпна с 1,9 на сто до 1603,1 долара.

Поскъпването на златото започна още в средата на декември, но факторите за него надхвърлят последиците от новия конфликт в Персийския залив.