Президентът на САЩ Доналд Тръмп обяви нови икономически санкции срещу Иран след иранския ракетен обстрел на бази в Ирак, където са разположени американски войници.

"В отговор на иранската агресия САЩ незабавно ще наложат допълнителни икономически санкции на иранския режим", заяви Тръмп в реч в Белия дом, в която също така призова европейците да се оттеглят от иранското ядрено споразумение, а НАТО да се ангажира много повече в Близкия изток.

"Докато съм президент на САЩ, на Иран никога няма да се позволи да има ядрени оръжия", обеща Тръмп.

Американският президент обяви, че нито един американец не е пострадал при атаките от изминалата нощ. "Иран изглежда отстъпва, което е хубаво за всички заинтересовани страни и нещо много хубаво за света", заяви Тръмп.

Според него ракетите, изстреляни по иракски бази с американски военнослужещи, са нанесли само ограничени материални щети и не са взели жертви и сред иракчаните. По думите му жертвите са били избегнати благодарение на системата за ранно предупреждение.

"Иран трябва да се откаже от своите ядрени амбиции и да прекрати подкрепата си за тероризма. Дошло е време Великобритания, Франция, Русия и Китай да признаят тази действителност. Сега те трябва да се оттеглят от останките на иранското ядрено споразумение и всички ние трябва да работим заедно за постигане на споразумение с Иран, което ще направи света едно по-безопасно и мирно място", каза Тръмп.