При американски въздушен удар е убит висш ирански главнокомандващ – шефът на елитните ирански Бригади „Ал-Кудс" генерал Касем Сулеймани.

Това се е случило при атака срещу международното летище в Багдад.

Информацията беше потвърдена от Пентагона, откъдето уточняват, че операцията е извършена по нареждане на президента Доналд Тръмп.

Засега не е ясен точният брой на загиналите при атаката. Сред тях обаче със сигурност е генерал Касим Сулеймани.

От Вашингтон определиха ударите като „защитни действия за защита на американските военни зад граница”. Анализаторите обаче очакват ескалация на напрежението в региона и яростен отговор от страна на Иран.

Цените на петрола на световните пазари вече се увеличиха с 4%.

Генерал-майор Касем Сулеймани е бил следен от американското разузнаване от няколко години. Той пътувал в региона безпрепятствено, въпреки че е под санкциите на ООН заради иранската ядрена програма. Ударът е нанесен по два автомобила, на излизане от багдадското летище.

Генерал Сулеймани беше командващ на бригадите „Ал-Кудс". Това са частите за специални операции на Корпуса на пазителите на революцията. А Корпусът е елитно военно-политическо формирование, част от въоръжените сили на Ислямската република.

„Тази временна радост на американците и на ционистите няма да продължи дълго и ще се превърне в страдание. Корпусът на пазителите на революцията, иранският народ и съпротивата по целия фронт на ислямския свят ще отмъстят за този мъченик”, заяви ген. Рамезан Шариф, говорител на Корпуса на пазителите на революцията.

Израел приветства покушението.

„Също както Израел, и Съединените щати имат право на самозащита. Касем Сулеймани е отговорен за смъртта на много американски граждани и други невинни хора”, заяви израелският премиер Бенямин Нетаняху.

Кремъл нарече убийството "безразсъдна стъпка, дестабилизираща региона".