"Публичното убийство на съпруга ми Алексей Навални показа, че Владимир Путин е способен на всичко". Това каза съпругата на покойния руски опозиционер Юлия Навалная, която се обърна към европейските депутати в парламента в Страсбург.

„Страсбург е любимият ми град, дойдохме тук на разходка с децата ни преди три години да им го покажем. Сега съпругът ми е мъртъв. Аз съм в Страсбург, но не се разхождам със семейството ми“, започна речта си Юлия Навалная.

„Мислех, че 12 дни след убийството на Алексей ще имам време да се подготвя за тази реч. Но тази седмица се опитвахме да върнем тялото му и да организираме погребението. След това избирах ковчег“, каза Навалная.

Снимка: Reuters

Тя допълни, че все още не е ясно дали погребението ще бъде мирно или полицията ще се опита да арестува всички, които поискат да си кажат последно сбогом с руския опозиционер.

Снимка: Reuters

„Владимир Путин уби съпруга ми. По негови заповеди измъчваха Алексей. Държаха го гладен, затваряха го в малка килия. Държаха го в пълна самота, отказваха му срещи с близки, писма и телефонни разговори. След това го убиха. И дори след смъртта на Алексей те се гавриха с тялото му и с майка му“, каза още Юлия Навалная.

Тя каза още, че има много хора, които питат европейските депутати, след което те питат нея как могат да помогнат на тяхната битка.

„Миналата събота беше две години след старта на войната в Украйна. Брутална война. Целият свят се притече на помощ на Украйна. Минаха две години, има много умора, кръв, разочарование и Владимир Путин не е отишъл никъде. Всичко използвано до момента – оръжия, пари, санкции – нищо не работи. Най-лошото се случи – всички се примириха с войната“, каза Навалная.

„Не можете да победите Владимир Путин, ако смятате, че това е принципен човек с правила и морал. Той не е такъв и Алексей разбра това много отдавна. Владимир Путин не е политик, а истинско чудовище. Владимир Путин е лидер на организирана престъпна група“, каза още Навалная.

„Владимир Путин е способен на всичко. Не можете да преговаряте с него. Ако искате да го победите, трябва да бъдете иновативни. Не можете да го нараните с резолюции и санкции“, допълни тя.

Навалная призова депутатите да разследват съветниците и адвокатите на Путин, които му помагат да крие пари.

„Владимир Путин трябва да отговаря за това, което направи с Русия, с Украйна и с Навални“, категорична е съпругата му.

Снимка: Reuters

Навални е убит

Преди речта на Юлия Навалная говори Роберта Мецола. Тя използва същия език като вдовицата на руския опозиционер и заяви, че смъртта на Навални е убийство.

„Това е престъпление, което заслужава независимо разследване“, категорична е Роберта Мецола.

„За много хора в Русия и извън нея, Навални символизираше надежда и вяра в по-добри времена, свободна Русия и светлото бъдеща. Той символизираше надеждата, че куражът може да надделее. И макар неговите убийци да се опитаха да изгасят тази надежда, те не успяха“, каза още Мецола.

Тя допълни, че демокрацията има нужда от смелост и Алексей Навални е разбрал това.

„Заради това се върна обратно в Русия през 2021 г., затова не можеше да бъде пречупен. Именно заради това режимът толкова се страхуваше от него .Хората по улиците на Русия след смъртта на Навални показва колко крехък е авторитаризмът. Колоните на автокрацията винаги падат под тежестта на собствената си корупция и желанието на хората да живеят свободни. И когато това стане, то ще бъде благодарение на Алексей и цялото ви семейство“, завърши Мецола.

Всичко около смъртта на Алексей Навални четете в нашия онлайн репортаж: