Първи реакции на световните и политически лидери след смъртта на Алексей Навални.

“Навални плати с живота си за противопоставянето си на Путин”, написа френският външен министър Стефан Сежурне в X. 

Снимка: Ройтерс

Той добави, че Навални е "платил с живота си" за своята "съпротива срещу руското потисничество". 

„Смъртта му в наказателна колония ни напомня за реалността на режима на Владимир Путин“, добавя Сежурне.

“Светът загуби боец, чиято смелост ще отеква през поколенията. Ужасен от смъртта на лауреата на наградата "Сахаров" Алексей Навални”, написа председателят на Европейския парламент Роберта Мецола.

Снимка: Ройтерс

"Русия отне свободата и живота му, но не и достойнството му. Борбата му за демокрация продължава. Нашите мисли са със съпругата и децата му", добави Мецола.

„Очевидно“ Путин стои зад смъртта на Навални, каза украинският президент Володимир Зеленски.  

Снимка: Ройтерс

Говорейки в Германия, украинският лидер каза, че руският президент не се интересува кой ще умре, стига позицията му начело на държавата да е сигурна.

"ЕС смята руския режим за отговорен за смъртта на Навални", казва в X председателят на Европейския съвет Шарл Мишел. 

Той заяви, че според ЕС руският режим носи "единствена отговорност" за "трагичната смърт" на Навални.

Снимка: EPA

Мишел обясни, че Навални се е „борил за ценностите на свободата и демокрацията“ и е направил „крайната жертва“ за своите идеали.

"Изказвам най-дълбоките си съболезнования на семейството му. И на онези, които се борят за демокрация по света в най-мрачните условия. Бойците умират. Но битката за свобода никога не свършва", добави Мишел.

„Все още няма окончателно потвърждение, но ние изхождаме от факта, че е много вероятно Навални да е починал в руски затвор. Това е много депресиращо за нас. Срещнах го в Берлин, когато се лекуваше в Германия от последствията от отравяне, и разговарях с него за смелостта, която изисква решението му да се върне в Русия. Сега той плати за това с живота си. Ние много добре знаем що за режим е това. Всеки, който критикува, който се застъпва за демокрация, трябва да се страхува за живота и сигурността си. Така че ние сме шокирани. Нашите мисли са със съпругата му, децата му, приятелите му, последователите му. Това е просто ужасно. И това е знак за това как Русия се е променила. За съжаление този процес започна много отдавна, той отдавна се отдалечи от демокрацията, вече не е демокрация“, каза германският канцлер Олаф Шолц.

Снимка: Ройтерс

"Днес в интернет се появи новина за смъртта на Алексей Навални в руска колония. Тази смърт е още едно доказателство, че за диктаторите човешкият живот няма стойност. Режимът на Путин, подобно на режима на Лукашенко, в стремежа си да запази властта, се отървава от опонентите си по всякакъв начин", съобщи лидерът на демократичната опозиция в Беларус Светлана Тихановская.

Снимка: EPA

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг каза, че е "натъжен и обезпокоен от докладите, идващи от Русия".

Снимка: EPA

Смъртта на Навални е „ужасна новина“, казва британският премиер Риши Сунак. Той подчерта, че руският опозиционер „демонстрира невероятна смелост през целия си живот“.

Снимка: EPA

Чешкият външен министър Ян Липавски призова света да "почете паметта" на човек, "затворен и измъчван до смърт, защото се е противопоставил на Путин"

Снимка: Ройтерс

Бившият министър-председател на Латвия и настоящ външен министър Крисиянис Каринс подчерта, че е "дълбоко разстроен" от новината. Той добави, че "смъртта му е изцяло лежи на съвестта на престъпния режим на Путин".

Снимка: Ройтерс

„Дълбоко шокирана и натъжена съм от новината за смъртта на Алексей Навални. Путин не се страхува от нищо повече, дори и от несъгласието на собствения си народ. Мрачно напомняне какво представляват Путин и неговият режим. Нека се обединим в борбата за свободата и безопасността на онези, които се осмеляват да се противопоставят на автокрацията“, каза председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

Снимка: bTV
Всички новини около смъртта на Навални следете тук:

„Личната отговорност е изцяло на Владимир Путин", написа руският предприемач и критик на Кремъл Михаил Ходорковски.

Според световноизвестния шахматист Гари Каспаров Навални е бил убит, защото, е разобличил Путин и неговата мафия като мошеници и крадци.

"Путин се опита и не успя да убие Навални бързо и тайно с отрова, а сега го уби бавно и публично в затвора", каза Каспаров.
Украинският президент Володимир Зеленски обвини Кремъл за смъртта на Навални.
„Току-що стана известно, че Алексей Навални е починал в руски затвор. Очевидно той беше убит от Путин, както хиляди други измъчвани хора, измъчвани заради това едно същество. На Путин не му пука кой ще умре, стига да запази позицията си", посочи той.

Съединените щати заявиха, че смъртта в затвора на руския опозиционен лидер Алексий Навални е "ужасна трагедия".
"Смъртта му в руски затвор, фиксацията и страхът от един човек само подчертават слабостта и гниенето в сърцето на системата, която Путин изгради", коментира Антъни Блинкен.

Реакцията и от Москва. Говорителят на Министерството на външните работи на Руската федерация Мария Захарова написа:
„Незабавната реакция на лидерите на НАТО към смъртта на Навални под формата на директни обвинения срещу Русия е самоизобличителна. Все още няма съдебна експертиза, но заключенията на Запада вече са готови“.