Руска антипутинска клетка e планирала да освободи опозиционния активист Алексей Навални от затворническия лагер. Това става ясно от съобщение на „Руският доброволчески корпус“ (РДК) - ултранационалистическа съпротивителна група, чиито членове също се бият срещу руските войски в Украйна.

Бойци от РДК и поддръжници на Навални от редиците на правоохранителните органи са разработили план за насилствено му освобождаване. Те трябвало да атакуват конвоя, който е откарал Навални до наказателния лагер в Сибир - на около 1900 километра североизточно от Москва. След което е трябвало да го придвижват до Украйна.

„Според плана нашата група трябваше да изведе Алексей Навални по пътя към поправителен център и след това веднага да тръгнем с него към граничната зона с Украйна и да се срещнем с разузнавателната група на РДК. След това трябваше да пресечем границата и да получим убежище“, посочват от сформированието, цитирано от "Билд".

Но планът не прорабтва. Мерките за сигурност на руските тайни служби и затворническата служба, „предназначени да предотвратят подобни сценарии“, се оказават „доста ефективни“.

„Дата и часът на прехвърлянето (в наказателния лагер) бяха отлагани няколко пъти“, а когато Навални в крайна сметка придвижен до него, „нашата група нямаше време да стигне до района, където беше планирано да започне началото на операцията“, посочват от РДК.

По времето на смъртта на Навални организацията е в процес на преразглеждане на плана и адаптирането му към новите обстоятелства в затворническия лагер.

Групата публикува няколко кадри от видеозаписи, които показват Алексей Навални в наказателната колония, където е бил преместен преди прехвърлянето му в затворническия лагер.

Снимки: РДК

Единият от кадрите показва Навални в шивалнята на затвора, друга в кабинета на надзирателя. РДК публикува и устройствения план на наказателната колония, както и информация за служителите в затвора.

В петък, 16 февруари, Навални почина в затвора в Сибир. Според официалните съобщения - внезапно по време на разходка,

Поддръжниците на Навални обаче обвиняват диктатора на Кремъл Владимир Путин и го обвиняват в убийството на опозиционера. А руските власти отказват да предадат тялото на Навални, твърдейки, че е необходим двуседмичен „химически анализ“. Според привържениците на покойния критик на Путин това са опити за прикриване на следите около смъртта му.

Снимки: РДК

„За съжаление, не успяхме да спасим Алексей. Но стотици политически затворници остават в плен. Ние вярваме и работим, за да ги изтръгнем от лапите на режима по един или друг начин“, заявяват още от РДК.

Бойци от крайнодясната РДК се присъедияват към украинската армия, за да се бият срещу Русия. Миналата година бойците навлизат няколко пъти в Русия и водят битки с руските сили. За връзки между РДК и организацията на Навални не се знае нищо.

Последните години от живота си Алексей Навални беше в колония във Владимирска област, където имаше проблеми със здравето. Там той продължаваше да води своите битки, както може, с каквото може. Но в края на декември 2023 г. мистериозно изчезна, а по-късно се разбра, че е в един от най-строгите затвори в Русия.

Алексей Навални беше преместен в наказателна колония-3 в селището Харп, след като през септември апелативният съд отхвърли жалбата му срещу 19-годишна присъда по дело за „екстремизъм“. Преди това опозиционерът излежаваше присъдата си в колония №6 със строг режим в Мелехово.