На местните избори на 29 октомври гласуваме в повече от 12 000 секции. Можехме да гласуваме и с хартиена бюлетина или с машини. Един скандал и едно решение на ЦИК промени ситуацията 48 часа преди вота. Така днес гласуваме само с бюлетини.

Общо 67 партии и коалиции са регистрирани за участие на тези избори.

Освен тях в бюлетините ще видим и независими кандидати и такива излъчени от местни обединения. Кандидатите за общински съветници са толкова, колкото е и населението на един областен град - над 30 000. Всички тези 30 000 кандидати се борят за 5000 места.

Освен тях избираме и 265 кметове на общини, 35 районни кметове за трите големи града - София, Пловдив и Варна, както и над 3000 кметове на кметства в цялата страна.

Проследете с нас изборния ден в цялата страна в този онлайн репортаж. Новата информация е отгоре.

03.11.2023 14:48:16

Обвинения след вота във Видин

Прокуратурата повдига обвинения срещу мъж, гласувал няколко пъти и член на секция, който го е допуснал. Понастоящем представителят на секцията е обявен за издирване за предявяване на постановление за привличането му в качеството на обвиняем.

03.11.2023 12:29:05

Искане за касиране на изборите в Петрич

Шест партии и коалиции от Петрич внесоха жалба в Административен съд-Благоевград с искане за касиране на изборите.

Сред жалбоподателите има и такива, които вече са избрани за общински съветници, но смятат, че изборният процес е бил опорочен от комисиите в секциите или от Общинската избирателна комисия в Петрич, които са се забавили с обявяването на резултатите.

От Общинската избирателна комисия отказаха коментар пред bTV преди да са се запознали с жалбата на партиите и коалициите.

03.11.2023 12:27:22

Нов случай на дописване на бюлетини

Нов случай на дописване на бюлетини. В секция 32 в село Плоски, община Сандански, след края на изборния ден започва броенето на бюлетините.

Напрежение възниква при отчитането на гласовете за общинските съветници. Един от членовете показва няколко бюлетини, в които е отбелязана само преференция – няма номер на партия или коалиция.

03.11.2023 10:13:48

Недоволство във Върбица: Хората излизат на протест срещу купения вот

Село Върбица се тресе от недоволство. Към момента са събрани 60 подписа, с които жителите изразяват своето несъгласие от „купения“ вот за кмет на населеното място.

„Подписката продължава да обикаля селото и гласовете на недоволните се увеличават. На 29.10.2023 г. в нашите избирателни секции гласуваха над сто човека, които никога не сме виждали. Регистрирани са, че живеят в полусъборени къщи – по 30-40 души уж живеят там“, разказва за bTV Стефка Маркова от село Върбица. 

03.11.2023 08:24:13

Петър Паунов: Доброто управление няма срок на годност

„Кюстендилци ще покажат на втори тур кой е подходящият кандидат. Останахме единствената коалиция, която водихме коректна кампания. Заговори се за купен вот. Надяваме след вчерашната акция на МВР срещу търговци на гласове всичко да е наред“.

Това каза в предаването „Тази сутрин“ Петър Паунов, кандидатът на ГЕРБ-СДС за кмет на Кюстендил.

„Подкрепа търсим от нашите съграждани. Ние се утвърдихме като национален лидер. Изнесохме секциите от ромския квартал, за да няма контролиран вот. Лидер сме в социалната работа, в образованието. При нас беше въведена първо целодневната организация на обучение. Кюстендил има своите приоритети и ги следва стриктно“, добави той.

03.11.2023 08:23:26

Кандидатът на ПП-ДБ за кмет на Пазарджик: Осем формации ни подкрепят за балотажа

ПП-ДБ е подкрепена от осем формации за балотажа срещу настоящия кмет на Пазарджик Тодор Попов. Това каза в предаването „Тази сутрин“ кандидатът на ПП-ДБ Петър Куленски. Той е бил студент, когато опонентът му е станал кмет на града за първи път.

„Ние сме свидетели на нещо безпрецедентно, което се случва в града ни. Осем кандидата се обединихме около общата идея Пазарджик да получи право на един нов живот. Когато градът се превърне в най-бързо обезлюдяващия се град в България, когато от него лъха на корупция, когато той се управлява със страх, когато кметът нарича себе си тежък феодал, най-нормалното нещо е ние да си подадем ръка“, посочи той. 

03.11.2023 07:28:19

Днес е последният ден от предизборната кампания

Днес е последният ден от предизборната кампания, а утре е денят за размисъл. Предстои 19 областни града да изберат своя кмет.

02.11.2023 14:27:36

Щаб за купуване на гласове разкри полицията в с. Слокощица

Щаб за купуване на гласове и търговия с вот разкри полицията в кюстендилското село Слокощица. Иззети са лаптоп, списъци с имена, разпределения по секции и пари.

В селото на балотажа ще се гласува само за кмет на община.

„Наши екипи извършиха проверка на пет адреса, като на един от тях бяха открити и иззети записки за определени политически сили, очаквани резултати по секции, мобилни телефони и лаптопи. Има и списъци“, заяви директорът на ОД на МВР старши комисар Венцислав Григоров.

02.11.2023 13:41:48

Приключи проверката на машините за гласуване

Екипите на Министерството на електронното управление приключиха необходимите дейности и проверки от удостоверяването на техническите устройства за машинно гласуване. Експертите продължават интензивната и непрекъсната работа по техническото оформление на доклада.

Министерството показа демо бюлетините, отпечатани от техническо устройство за машинно гласуване (ТУМГ), инсталирано със софтуер, изграден при довереното изграждане, което беше извършено от експерти на ЦИК.

02.11.2023 13:39:53

Скандал с надписани бюлетини: Кандидат-кмет настоява за ново разглеждане и преброяване

Скандал с подправени бюлетини в монтанското село Габровница. Кандидат за кмет настоява бюлетините да бъдат повторно разгледани и преброени. По думите ѝ има изборни нередности и победителят не е спечелил честно. 

 

02.11.2023 13:17:50

Недоволство в Роман: Хората настояват за касиране на изборите

Граждански протест се провежда във врачанския град Роман. Искането на хората е да се касират изборите.

Протестиращите са категорични, че новоизбраният кмет, който ще управлява общината за трети пореден път, е избран с манипулиране на изборните книжа. Той получи 51,36% подкрепа.

Хората на протеста припомнят, че два дни преди вота са задържани мъж и жена, които са имали в себе си списъци и голяма сума пари.

02.11.2023 13:16:49

Кандидатът за кмет на ГЕРБ в Сандански: Болно ми е да гледам посредственото управление на общината

„Болно ми е да гледам посредственото управление на Община Сандански, а то беше такова през последните четири години“, каза в „Тази сутрин“ кандидатът на ГЕРБ за кмет на града Стоян Стоев.

„Влизаме във втория тур с ясната и категорична нагласа за победа, с нагласата Сандански да е на мястото, на което трябва да бъде като туристическа община. Тя трябва да е привлекателна за потенциалните инвеститори, а хората да са горди, че живеят точно там“, каза той.

Стоян Стоев подчерта, че сценарият от 2019 г. се повтаря и тогавашният кандидат на ГЕРБ – Кирил Котев, е на балотаж със сегашния кмет, но неговите шансове този път са по-големи. Той е убеден, че през последните 30 дни е показал на хората, че „не бива да се работи на парче“.

02.11.2023 13:15:26

Йордан Терзийски: България ще се освободи, ако паднат кметовете на ГЕРБ в София, Варна и Велико Търново

България ще се освободи, ако паднат кметовете на ГЕРБ в София, Варна и Велико Търново. Това заяви в предаването „Тази сутрин“ кандидатът на ПП-ДБ за кмет на старата ни столица Йордан Терзийски.

„Категорично имаме шанс за победа. Гражданите на Велико Търново гласуваха срещу настоящото управление на общината, така че нашата задача между първи и втори тур е да обединим вота на онези, които искат промяна“, каза Йордан Терзийски.

Той поясни, че задачата на ПП-ДБ до първия тур на изборите е била да се посочат проблемите. След като всички са се консолидирали около проблемните, сега е време да се говори за решенията, каза още кандидатът на ПП-ДБ за кмет на Велико Търново.

01.11.2023 16:03:09

В 5900 секции ще се гласува с машини на втория тур

На втория тур на местните избори ще се гласува в около 7250 секции в цялата страна, в 5900 от тях – с машини, обяви говорителят на ЦИК Росица Матева. Посоченият брой не е окончателен и може да претърпи промени, уточни тя.

От ЦИК се надяват отговорните институции да приключат с процедурата по удсотоверяване на съответствие „в разумен срок“, за да могат машините да бъдат инсталирани и транспортирани до секционните избирателни комисии навреме.

 

31.10.2023 18:35:50

Ваня Григорова: Аз разговори за подкрепа не съм водила

„Аз разговори за подкрепа не съм водила. Не съм чула „Възраждане“. Аз приемам подкрепа от гражданите и водя разговори с гражданите. Чух това, което е казал Борисов, че съм по-добрият кандидат. Няма как да не се съглася с него“.

Това каза кандидатът за кмет на София от БСП и „Левицата“ Ваня Григорова в предаването „Лице в лице“.

 

31.10.2023 18:33:01

Окончателно: Кои партии влязоха в Общинския съвет на Варна

Общинската избирателна комисия обяви разпределението на мандатите в 51-местния Общински съвет на Варна.

Равенство между ГЕРБ и „Продължаваме промяната – Демократична България“ – и двете сили ще имат по 8 съветници.

„Алтернатива на гражданите“ ще имат шест места, а „Земеделски съюз“ и МК „Български глась“ имат по петима.

БСП и ДПС имат по трима, „Има такъв народ“ има двама съветници, а СДС и коалиция „Свобода“ (ВМРО, Консервативна България, Бъдеще за родината) имат по един.

31.10.2023 14:36:07

Председателят на ЦИК за втория тур: За удостоверяването на машините срокът е веднага

„ЦИК е в кореспонденция с Министерството на електронното управление, Института по метеорология и Института за стандартизация. Изискали сме и очакваме методика по удостоверяване на машините, утвърдена по съответния законов ред", обявиха от ЦИК.

31.10.2023 11:13:21

Надежда Йорданова: ЦИК се поддаде на политически натиск

„ЦИК се поддаде на политически натиск. Това, което чухме в съдебното заседание е, че председателят, говорителят и членове на ЦИК са били в кабинета на председателя на Народното събрание с представители на политически сили. Това е извън всякакви законови процедури“, каза Надежда Йорданова от ПП-ДБ в „Тази сутрин“.

 

31.10.2023 11:11:36

Георги Лозанов за скандала с машините: Зад него може би стои същият от аферата „Костинброд“

„На въпрос кой стои зад нея, на база на аналогията, близка до аферата „Костинброд“, може да се предположи, че стои същият. Трябваше да спечелят едни, а спечелиха други. Някой се притесни, че Терзиев напредва в този вот“.

Това каза в „Тази сутрин“ медийният експерт Георги Лозанов.

31.10.2023 09:17:52

„Да помогнем на Мартин, на баче Цено“: Появи се скандално видео с дописване на преференции (ВИДЕО)

Скандално видео с дописване на преференции за кандидати за общински съветници се появи в социалните мрежи. Според публикациите то е от ОИК Борован и е заснето с видеонаблюдението за броене на бюлетини.

31.10.2023 09:16:48

„Хората забравят за кой номер трябва да гласуват“: Хиляди бюлетини са невалидни във Врачанско

Хиляди недействителни бюлетини на изборите във Врачанско. В по-малките общини те са между 17 и 27%. Рекордьор е община Борован с 938 невалидни от общо 3491 бюлетини. Там и в Криводол над 25% от гласовете са недействителни

31.10.2023 06:56:34

При 100% обработени протоколи: В 8 областни града избраха кмет на първи тур, в 19 ще има балотаж

На 29 октомври гласувахме за местна власт – кметове и общински съветници. В трите най-големи града – София, Пловдив и Варна, жителите избираха и кметове на райони. Гласувахме само с хартиени бюлетини.

Централната избирателна комисия (ЦИК) обработи резултатите от местния вот. При 100% обработени протоколи от СИК 8 града избраха кмет още на първия тур, а в 19 ще има балотаж в неделя, 5 ноември.

30.10.2023 20:57:58

Съдът отмени решението на ЦИК: Гласуваме с машини на балотажа

30.10.2023 20:54:30

Окончателните резултати във Велико Търново

Изборите все още не са решени в част от големите градове на страната. Сред тях е и Велико Търново, където на балотаж отиват Даниел Панов от ГЕРБ-СДС и кандидата на „Продължаваме Промяната – Демократична България“ Йордан Терзийски.

30.10.2023 20:11:57

„Наопаки, настрани, с броене на турски“: От кухнята на преброяването на бюлетини

Видеонаблюдение имаше в над 11 700 секции. В голяма част от изборните помещения обаче на практика нямаше излъчване на живо. Краят на изборният ден бе и старт на изборното риалити от хиляди секции в страната.

Броенето пред камера показа емоциите от кухнята на преброяването. Някои се възмущаваха, че повечето не работят, а гледат.

 

 

30.10.2023 19:58:29

Илко Стоянов и Методи Байкушев ще се изправят в сблъсък за Благоевград

Точно 1835 гласа е разликата между първите двама в Благоевград, които отиват на балотаж. Това са независимият кандидат за кмет Илко Стоянов, подкрепен от ГЕРБ с 27,07% и кандидатът на ПП-ДБ Методи Байкушев - с 21,75%.

Двамата останаха лаконични за това на каква подкрепа ще разчитат на втория тур от останалите политически сили.

30.10.2023 19:51:45

Какво е разпределението в общинските съвети в София, Пловдив и Варна?

В битката за общински съветници за София ПП-ДБ водят с 34,93% подкрепа, а тази на ГЕРБ намалява значително с резултат от почти 20%. На трето място са БСП с 13,89%.

В Пловдив ибирателите са поставили ГЕРБ-СДС на първо място с малко над 23,02%. След тях са ПП-ДБ с 18,03%. Коалиция „Съединение за Пловдив“ получава 13,43%.

Във Варна при обработени 100% от протоколите ПП-ДБ са първи с 14,64%, а с много малка разлика на второ място са ГЕРБ-СДС - с 14,36%.

Най-честите грешки в протоколите са били в невписването на броя на преференциите. Обработката на протоколите премина леко и спокойно.

30.10.2023 17:50:29

Божидар Божанов: 20% от пуснатите бюлетини са невалидни – това е резултатът

„ЦИК формално не взе решение на база справката, а поради забавено сертифицирано на машините от Министерството на електронното управление. Това е обектът на спора. ЦИК не разгледа дали има риск за машинното гласуване, повлияха се от политически изказвания“.

Това каза в студиото на „Лице в лице“ бившият министър на електронното управление Божидар Божанов от „Демократична България“.

30.10.2023 16:52:31

Върховният административен съд се произнася тази вечер за машините

Още тази вечер Върховният административен съд (ВАС) ще се произнесе дали премахването на машинното гласуване е законно, стана известно по време на заседанието на съда по казуса. Решението беше взето от ЦИК в петък вечерта. В събота беше внесена жалба във ВАС.

30.10.2023 15:03:14

Бойчиновци осъмна с полицейска акция: Има ли проблем с изборните книжа?

Полицейска акция и следизборно напрежение има в Бойчиновци. Акцията е започнала още през нощта след сигнал за документно престъпление, свързано с изборите.

А именно - изборните книжа не са били прибрани в помещението, указано със заповед на временно изпълняващия длъжността кмет.

Впоследствие те са били преместени, като входящият им номер е взет от стар документ.

30.10.2023 10:12:44

Константин Вълков: Премиерът Денков пропусна изключително силен ход – да подаде оставка

„Това, което се случи с ЦИК – най-важното е начинът, по който беше направено. Беше абсолютно демонстративно, което не е добре. Моята теза е, че министър-председателят Николай Денков трябваше да подаде оставка. Случилото се показа, че има три институции в България, които са нереформирани – ВАС, ЦИК и ДАНС. Те трябва да се борят с купуването на гласове, с корпоративния вот, а не с това, което стана. Оставката на Денков щеше да бъде изключително силен ход, но беше пропуснат“. Това коментира в „Тази сутрин“ журналистът Константин Вълков.

30.10.2023 09:58:14

Полицейска акция в Бойчиновци: Проверява се за документални нарушения

В Бойчиновци се провежда акция на полицията за документални нарушения по време на изборите.  

Криминална и икономическа полиция влязоха в населеното място още през нощта. Изборните книжа, със заповед на временно изпълняващия длъжността кмет, са били преместени от едно помещение в друго и върху тях са поставяни печати, твърдят източници на bTV.

Информацията все още не е потвърдена официално.  

30.10.2023 08:32:04

Село избра кмет с 4 гласа: Разказ за необичаен вот в Кърджалийско

Село Яребица е само на около 15 километра от Кърджари. До него се стига трудно – пътят е лош, а навигацията не успява да ни заведе. Селото е малко – няма център, няма магазин, няма хора. 

Решед Тефик казва, че по списък в селото живеят 130 души, но реално са четирима – той, сестра му и двама съседи. Именно те гласуват за кмет, а кандидатът е един – Тефик.

 

 

30.10.2023 07:19:52

Резултатите на ЦИК: Надпреварата за кмет по областни градове (ОБНОВЯВА СЕ)

На 29 октомври гласувахме за местна власт – кметове и общински съветници. В трите най-големи градове – София, Пловдив и Варна, жителите избират и кметове на райони.

Гласувахме само с хартиени бълетини. Предаването и обработването на протоколите от Секционните избирателни комисии (СИК) върви с различни темпове в различните области. Най-бавно това се случва в София.

Резултатите от ЦИК по областни градове (без Софийска област) вижте в тук:

30.10.2023 05:05:02

Кметът на Силистра ще бъде избран след балотаж

При близо 80% обработени секционни протоколи в Силистра се очертава балотаж между независимия кандидат Александър Сабанов и Ивелин Иванов от ГЕРБ. Сабанов получава 46% от гласовете, а Иванов – 35%.

30.10.2023 04:50:15

Търговище е другата голяма община, в която вероятно няма да се проведе балотаж

Търговище е другата голяма община, в която вероятно няма да се проведе балотаж, показват данните на ЦИК при обработени 55% от секционните протоколи. Дарин Димитров от ГЕРБ получава 67% от гласовете.

Радослав Бойчев, издигнат от инициативен комитет, получава 13,5%, а Стефан Асенов от „Продължаваме промяната – Демократична България“ – 8,7%.

Двете водещи позиции в общинския съвет в Разград ще бъдат за листите на ДПС (33%) и ГЕРБ (30%).

БСП получава 11,4% в изборите за общински съветници, а ПП-ДБ – 9,8%.

30.10.2023 04:44:25

Няма да има втори тур на местните избори в Ямбол - Валентин Ревански печели нов мандат

Няма да има втори тур на местните избори в Ямбол. Валентин Ревански от „Прека демокрация“ печели нов мандат като кмет и то с голяма преднина пред конкурентите си.

Това показват данните на ЦИК при 70% обработени протоколи на секционните комисии в ОИК.

Листата с общински съветници на „Прека демокрация“ получава 53% от гласовете, тази ГЕРБ има 11%, БСП – 9%, ПП-ДБ – 6%, а „Възраждане“ – 4,2%.

30.10.2023 04:32:41

Близки резултати в Разград между водещите кандидати за кмет

Изключително близки резултати между водещите кандидати за кмет в Разград, където ще се проведе балотаж следващата неделя. Това е изводът от данните на ЦИК при обработени 39,4% от секционните протоколи.

30.10.2023 04:30:50

Резултатите в Габрово: Таня Христова от ГЕРБ води, ще има балотаж

При 99% обработени протоколи на секционни комисии в Габрово Таня Христова от ГЕРБ получава 47,1% от гласовете.

Оспорвана е надпреварата за второто място, ако се стигне до балотаж. Даниел Петров от „Възраждане“ има 11,4%, а Ралица Манолова от „Продължаваме промяната – Демократична България“ има 11,03%.

30.10.2023 04:29:50

Балотаж на изборите за кмет на Община Шумен

Балотаж на изборите за кмет на Община Шумен се очертава между кандидатите Христо Христов от БСП и Георги Колев от ГЕРБ, показват междинните данни на ЦИК.

30.10.2023 02:57:47

Резултатите на ЦИК за Русе

Пенчо Милков от местната коалиция „БСП за България“ и Иван Иванов от ГЕРБ са вероятните кандидати, които ще идат на балотаж в Русе. Това очертават резултатите на ЦИК при обработени 26,5% от секционните протоколи. Милков има 36%, а Иван Иванов – 14,9%.

 

30.10.2023 02:45:20

Междинните резултати очертават балотаж в Ловеч

Близо 40% от секционните протоколи са обработени в Община Ловеч. Според междинните данни Валентина Недялкова от ГЕРБ води, получавайки 29% от гласовете. Страцимир Петков от „Има такъв народ“ е втори с 18,85% от гласовете.

30.10.2023 02:28:17

Първи данни на ЦИК за Видин

Двамата водещи кандидати в Община Видин са Цветан Ценков от СДС и Александър Филчев от ГЕРБ, показват междинните данни.

 

30.10.2023 01:10:54

Секциите предават протоколите си

Започва публикуването на резултатите от предадените в Общинските избирателни комисии секционни протоколи.

Данните в ЦИК са към 23 часа, но извадките са малки. Едва 0,31% са обработените протоколи в столицата.

Във Варна са 0,24%, в Пловдив – 0,85%, в Русе – 6,3%, а в Шумен – 9,6%.

30.10.2023 00:21:02

Скандал за бюлетини, тълпа от хора и полиция пред секция в Борован

За напрежение между симпатизанти на кандидат за кмет и членове на секционна и общинска избирателни комисии в Борован съобщи за БТА председателят на Общинска избирателна комисия (ОИК) - Борован Димитър Попов.

29.10.2023 23:56:55

Прочит на резултатите от местния вот

Коментари в ефира на bTV:

29.10.2023 23:56:03

Местни избори 2023: Кои са големите победители и кои губещите?

Коментари в ефира на bTV:

29.10.2023 23:22:58

Ще има ли балотаж в Кърджали?

По първоначлни данни в Кърджаки балотаж няма да има. Хасан Азис от ДПС обеща още по-прозрачно управление на града.

„Ще се съберем с екипа от професионалисти и ще предприемем действия в краткосрочен и дългосрочен план, така че гражданите да управялват през кмета. Говорили сме с Ахмед Доган за това как Кърджали да стане по-добър град за живеена“, заяви Хасан Азис.

 

29.10.2023 23:13:07

МВР: Изборният ден приключи без сериозни инциденти

От началото на кампанията до 21:30 часа в СДВР и ОДМВР са получени общо 1946 сигнала за нарушаване на изборното законодателство и политическите права на гражданите. До момента са образувани 165 досъдебни производства. От тях 144 са за нарушаване на политическите права на гражданите и 21 за други нарушения, свързани с изборния процес.

В днешния ден звената „Български документи за самоличност“ в СДВР и ОДМВР са издали 822 удостоверения на граждани за упражняване правото им на глас. От 24 октомври до момента те са 1695.

Екипи на полицията са ангажирани със съпровождане на материалите от секционните избирателни комисии до ОИК.

Нормална е обстановката по граничните пунктове, трафикът през отделни ГКПП е интензивен. При създаване на предпоставки за образуване на колони от превозни средства служителите от Гранична полиция имат готовност за въвеждане на облекчени проверки.

29.10.2023 22:47:49

Балотаж във Велико Търново, но и напрежение заради докарани избиратели

Балотаж се очертава във Велико Търново. Даниел Панов получава 42%, следван от кандидата на „Продължаваме промяната – Демократична България“ Йордан Терзийски с 22,2%.

Стилян Найденов от „Възраждане“ получава 13,2% от гласовете, а Ирена Стасинопулу от БСП - 10,3%.

В Общинската избирателна комисия във Велико Търново пристигат първите секции, които предават протоколите си.

Без сериозни нарушения премина изборния ден, но се стигна до напрежение в две села в областта - Водолей и Върбица. Причината беше в новорегистрирани избиратели. 

Според местните във Върбица над 100 непознати са минали през секциите. Необичайно голям е и потокът от автомобили.

Даниел Костадинов, кандидат за общински съветник от ГЕРБ, кара с колата си хора до секцията. Пред камерата на bTV първо казва, че „няма та...“, но после се сеща - „Приятели са ми. Няма такова нещо, тук са си записани“, уточнява Костадинов.

„Нямам си идея, помолиха ме да ги докарам“, допълни още той.

От ГЕРБ-Горна Оряховица обясниха за bTV, че кандидатът им за общински съветник „е карал приятели, които искали да го подкрепят с преференция“.

29.10.2023 22:43:54

Битката за Ямбол – Валентин Ревански печели на първи тур

В Ямбол се очертава втори мандат за досегашния кмет Валентин Ревански.

„Искам да изкажем дълбоки благодарности към всички съграждани, които упражниха правото си да гласуват и естествено доказахме, че Ямбол се обединява около каузи“, каза той.

29.10.2023 22:40:32

За седми пореден път: Монтана категорично преизбра своя кмет

Категорична победа за кметското място в Монтана. Жителите на града преизбраха дългогодишния си градоначалник Златко Живков за седми пореден път.

29.10.2023 22:21:29

"Утре резултатите ще бъдат различни": Станислав Дечев и Николай Ставрев на балотаж в Хасково

Втори тур ще има и в Хасково. Според предварителните резултати най-голямо одобрение получава настоящият кмет, който е и кандидат от ГЕРБ-СДС – Станислав Дечев с 42%. След него с 22% се нарежда Николай Ставрев – независим кандидат, който е подкрепен от широка коалиция, в която са включително ПП-ДБ и БСП.

„Моите очаквания са, че рано сутринта в утрешния ден резултатите ще бъдат по-различни. За нас това е победа, тъй като нашата цел беше да отидем на балотаж“, коментира Николай Ставрев.

„Това, което обедини всички, е положението, в което се намира Хасково. Искаме да възродим икономиката в този град, да го направим чист и приветлив. Моята задача е да работя преди всичко за жителите на община Хасково“, посочи още той.

Георги Иванов, който управляваше Хасково в продължение на 4 мандата, е на трето място с около 20%.

29.10.2023 22:17:40

Интрига за второто място и във Варна

Първоначалните резултати на социологическите агенции „Алфа Рисърч“ и „Маркет Линкс“ сочат интрига за второто място и във Варна.

„Виждам доста противоречиви данни от екзит полове и всякакви други предварителни изследвания. Нашите предварителни данни сочат доста по-убедителна победа. Утрото е по-мъдро от вечерта, нека да изчакаме резултатите“, коментира кандидатът на ГЕРБ за кмет на Варна Иван Портних. 

По думите му цялата предизборна кампания е била изтъкана от неистини и внушения. Важно е да се брои хубаво, за да няма спекулации, допълни Портних.

Иван Портних вероятно ще изправи на балотаж срещу кандидата за кмет на Варна от ПП-ДБ Благомир Коцев. 

„Резултатите показват, че са добри. Избирателната активност беше висока, с 10% повече от миналите местни избори. Искам да благодаря на варненци, те наистина са едни смели хора, които ясно казаха, че вече не искат този модел ,който управлява 10 години – модела Портних. Това, че успяхме да имаме този вот, показва ясно, че няма никакво значение дали е машина, или хартия. Ние сме победители на тези избори“, коментира Коцев.

29.10.2023 22:14:20

Балотаж в Плевен – Валентин Христов и Георг Спартански с първи коментари

В Плевен има известни изненади - това сочат предварителните данни. 20,7% е подкрепата за д-р Валентин Христов, представителят на ГЕРБ за кандидат за кмет на община Плевен. Георг Спартански е с 19,7 %, а 18,7 получава Чавдар Попов, който не се очакваше да събере голяма подкрепа.

В село Буковлък екипът на bTV пък не бе допуснат до броенето на бюлетините. Обаче третият в битката за Плевен – Чавдар Попов, беше вътре.

Екипът ни е подал жалба.

29.10.2023 21:34:17

bTV следи в реално време броенето на бюлетините

Общо 11 787 секции трябва да предават на живо преброяването на бюлетините. bTV следи броенето в реално време през камерите във всяка секция.

В някои секции обаче телефонът не е поставен правилно и видеонаблюдението не се извършва коректно.

 

29.10.2023 21:17:04

Калин Каменов с убедителна победа на първи тур в битката за Враца

Досегашният кмет на Враца Калин Каменов влиза уверено в своя трети мандат. Това сочат данните от екзит пола. С над 68% подкрепа надидатът на ГЕРБ за кмет на града печели още на първи тур.

„Когато човек работи 4 години сред гражданите си, кампанията е лесна, защото тогава тя върви почти приятно. И диалогът се получава много добре и смятам, че тази кампания всъщност беше оценка на нашатите съграждани за положения труд от нас“, каза Каменов.

 

29.10.2023 21:07:18

Ерол Мюмюн печели изборите в Кърджали

26 864  души са гласували днес на кметските избори в Кърджали. Това са 39,91% от всички гласоподаватели. От ДПС казват, че имат паралелно преброяване, според което техният кандидат Ерол Мюмюн печели изборите с резултат между 55 и 56%. Там най-вероятно балотаж няма да има.

Тъпани и барабани тази вечер съпроводиха Ерол Мюмюн до входа на централата на ДПС. По-рано там влезе и Хасан Азис – дългогодишния кмет на Кърджали, също от ДПС. Той управляваше града в продължение на 20 години.

29.10.2023 21:04:43

БСП и ГЕРБ - на балотаж в кметската надпревара

„Не мога да съм разочарован от резултата. Първи съм на първи тур. Благодаря на всички русенци, които ме подкрепиха. Това е само първата крачка. Следващата седмица ще има балотаж“, каза пред bTV Пенчо Милков от БСП.

Според данните на социологическата агенция „Алфа Рисърч“, с която bTV си партнира, той получава 35% от гласовете. Иван Иванов от ГЕРБ остава втори със 17,5%.

„Искам да благодаря на членовете на партия ГЕРБ и на всички, които ме подкрепиха и ми гласуваха доверие, че заедно можем да променим нещо. Развенчахме този мит, че ще подарим управлението на Пенчо Милков. По-важно за мен е всички граждани да излязат и да гласуват. Само заедно можем да променим града“, каза Иван Иванов от ГЕРБ.

Рена Стефанова от ПП-ДБ е трата с 11,7%. Искрен Веселинов от ВМРО получи 10%, изпреварвайки Златан Златанов от „Възраждане“, който има 7,4%.

29.10.2023 20:41:34

Видеоизлъчването от секциите започна

Първият тур на местните избори приключи, а в секциите започна броенето на бюлетините. Секционните избирателни комисии излъчват на живо преброяването на бюлетините и попълването на протоколите.

29.10.2023 20:34:06

Илко Стоянов и Методи Байкушев отиват на балотаж в Благоевград

Независимият кандидат-кмет, подкрепен от ГЕРБ, Илко Стоянов и партийният кандидат на ПП-ДБ Методи Байкушев отиват на балотаж в Благоевград.

Илко Стоянов поздрави жителите на града за високата избирателна активност.

„Високата активност наистина дава възможност на хората да определят какво да се случи. Продължавам към балотажа по същия начин, по който започнах кампанията – позитивно, представям това, което съм свършил и което предстои да свърша“, заяви той.

Методи Байкушев също изрази благодарност за високата избирателна активност. Според него избирателите са показали, че не са съгласни с досегашния модел на управление в града. Той посочи, че разчита на подкрепата на хората от Благоевград, които не се водят от политически пристрастия, нареждания на лидери и натрисане на кандидати.

29.10.2023 20:26:13

Предварителни данни: Първи в Бургас е старият нов кмет от ГЕРБ Димитър Николов

Според предварителните данни на агенция „Алфа Рисърч“ в Бургас първи стана старият нов кмет от ГЕРБ-СДС Димитър Николов. Той получи забележителна преднина от 55,9%. 

Той благодари на своите симпатизанти и на всички, които са гласували.

„Ниската избирателна активност се дължи на политическата нестабилност в страната. Серия от парламентарни вотове оказаха влияние и демотивираха хората да гласуват. На предходните избори гласувах на машина, но като кмет, който спазва стриктно закона се съобразих с решението на ЦИК категорично и гласувах без никакъв проблем. Не виждам драма“, каза Николов.

 

„Заради нестабилната политическа обстановка и COVID много проекти бяха буквално замразени и спрени в Бургас, ще дам един страхотен форсаж и най-вече се надявам в страната да има стабилно управление, правителство, да има спокойствие, да работят всички програми и фондове и да има административен капацитет, който да отпуши всичко, което местната власт може да реализира“, допълни той.

29.10.2023 20:15:31

Предварителни данни: Стара Загора избра кмет на първи тур

Живко Тодоров от ГЕРБ вероятно печели изборите в Стара Загора още на първи тур. bTV следи резултатите заедно със социологическите агенции "Алфа Рисърч" и "Маркет ЛИНКС". Според данните на "Алфа Рисърч" той получава 51,2% от гласовете.

„Искам да използвам възможността и да благодаря на всички хора, които ме подкрепиха и на старозагорци, които ми имат доверие“, коментира пред bTV Живко Тодоров.

Останалите кандидати са с близки резултати – Искра Михайлова от „Възраждане“ получава 12,6%, Мария Динева от „Земеделски съюз“ – 11,5%, Димитър Чорбаджиев от ПП-ДБ – 9,2%, а Иван Върляков от БСП – 6,8%.

29.10.2023 20:14:05

Различна в бюлетината: Само една партия е изписана без главни букви в Кърджали

В Кърджали една от партиите в бюлетината се оказа изписана по по-различен начин. Според общинската избирателна комисия в Кърджали нарушение няма. Партиите сами подавали към ЦИК как да са изписани имената им.

29.10.2023 20:03:23

Първи думи от кандидатите на балотажа в Пловдив

Ниската избирателна активност на вота в Пловдив дължим на хубавото време и дългата ваканция на учениците. Това смята кандидатът на ГЕРБ Костадин Димитров, който отива на балотаж в града под тепетата.

„Някои хора са предпочели да си вземат почивка“, коментира Димитров.

По думите му неговите дела трябва да говорят повече, отколкото думите му. Димитров призова пловдивчани да гласуват на балотажа.

И неговият опонент на балотажа Ивайло Старибратов заяви, че ниската активност на вота вероятно се дължи на детската ваканция.

„Има възможност да има промяна, когато хората сами оценят какво ги очаква в следващите 4 години. Добре е да имат визия кой може да осъществи тази промяна“, каза той.

29.10.2023 19:52:48

29.10.2023 19:45:05

ЦИК: Избирателите продължават да гласуват дори и в момента

„Централната избирателна комисия няма оценка повлия ли решението за премахване на машините върху активността. По мое мнение ние е повлияло“, каза говорителят на ЦИК Росица Матева пред bTV.

„Избирателите продължават да гласуват дори и в момента. ЦИК не е част от активно мероприятие. Решението беше взето след доклад на ДАНС – органът в държавата, който трябва да се грижи за националната сигурност. Ако не бяхме пренебрегнали данните, щяхте да задавате въпрос – защо сме допуснали машинно гласуване. Не можем да кажем дали машините са били манипулирани – ДАНС, прокуратурата и МВР трябва да извършват проверка“, коментира тя.

След решението на Върховния административен съд ще стане ясно дали ще има гласуване с машини на втори тур. Говорителят на ЦИК посочи, че не е имало сериозни нарушения в изборния ден.

29.10.2023 19:44:17

Участник в схема за купуване на гласове с разкрития пред bTV

Избиратели, отговорници по места и тартори, разпределят парите и работят с подставени лица - това са основните участници в схемата на дилърите с гласове.

Разкритията направи пред bTV участник в схемата. Човекът, чиято самоличност крием, говори от първо лице за купуването на гласове. По неговите думи на сегашните избори един глас се търгува срещу 100 до 150 лв., които се плащат на няколко транша.

29.10.2023 19:17:47

Първа присъда на местни избори 2023: Жена платила по 40 лв. на двама за вот

Първа присъда за купуване на гласове на местния вот днес. Срещу жена от плевенското село Николаево бе образувано бързо производство за това, че е давала пари срещу вот. 

 

29.10.2023 19:15:49

Какво (де)мотивира българите да гласуват?

Коментар на политолога Даниел Стефанов, журналиста Веселин Стойнев и политолога Ружа Райчева в предаването „Лице в лице“:

29.10.2023 19:15:13

Хампарцумян: Икономически активните хора искат еврото колкото се може по-бързо

29.10.2023 19:11:30

По убеждение или след стимул?

По убеждение или след стимул? И на тези избори видяхме опити за купуване на гласове.

Тайни списъци и арест пред камерата на bTV - действието се развива часове преди изборите в Лом. Основният герой е познат от наше разследване на предишните парламентарни избори, когато самият той призна пред екипа ни, че се занимава с търговия с вот.

29.10.2023 19:09:43

Даниел Вълчев: Не мисля, че случилото се с машините ще да повлияе на вот

„В България към недостатъците на хартиеното гласуване се прибави и едно ново недоверие - към новия начин на гласуване. Но не може да се говори, че машините са едни принтери. Бележките се броят. Колко души са гласували - накрая разбираме по машината, не по същинския списък. Не мисля, че скандалът с машините ще повлияе на изборните резултати.“ Така коментира „хартиеният местен вот“ проф. Даниел Вълчев, който е декан на Юридическия факултет в СУ.

29.10.2023 18:26:26

Образувани са 157 досъдебни производства, свързани с изборния процес в страната

До 15 часа са образувани 157 досъдебни производства, свързани с изборния процес в страната, съобщават от прокуратурата. В качеството на обвиняеми са привлечени 17 лица.

Продължава работата и по други сигнали, по част от които е възможно да се образуват нови досъдебни производства.

Постановена е осъдителна присъда за жена от с. Николаево, Плевен, за купуване на гласове. Тя е лишена и от право да заема определена държавна или обществена длъжност (изборна длъжност) за срок от  три години.

По образуваните досъдебни производства са извършени множество действия по разследването, анализират се доказателствата.

29.10.2023 18:17:22

Асен Василев: Получих мотивиран отказ, не успях да гласувам

"Не успях да гласувам. Получих мотивиран отказ, за да ми се издаде разрешение за гласуване", каза пред журналисти финансовият министър Асен Василев.

Той прочете и мотивите на общината в Хасково за отказа. По думите на Василев тя няма достатъчно доказателства, че последните шест месеца е бил на територията на България.

29.10.2023 17:24:44

Агресия в секция в Асеновградско

В Общинска избирателна комисия Асеновград е постъпил сигнал в 12:55 часа от упълномощен представител на партия за неправомерни действия от кандидат за кмет на Кметство с. Боянци.

В него се твърди, че пред две секции в селото се е стигнало до агресия, скандали и обиди, като се е наложила и намесата на полицейските служители.

29.10.2023 16:46:46

Недостиг на бюлетини в Благоевградско

Недостиг на бюлетини за гласуване в благоевградските села Горно Хърсово и Дъбрава. Секционните комисии са подали сигнал до общинската избирателна комисия в Благоевград.

За СИК в с. Горно Хърсово са предадени по 100 броя бюлетини за съответния вид избор. В окончателния избирателен списък броят на избирателите е 35, без тези, регистрирани по настоящ адрес и тези, подали заявление за гласуване по настоящ адрес.  

За СИК в с. Дъбрава са предадени по 100 бюлетини. В окончателния избирателен списък броят на избирателите е 63.  

ОИК-Благоевград предприе необходимите действия по осигуряване на бюлетини за продължаване на изборния процес.

29.10.2023 16:16:55

МВР: Изборният ден протича без сериозни инциденти

От началото на изборната кампания до 15:30 ч. днес в СДВР и ОДМВР са получени общо 1649 сигнала за нарушаване на изборното законодателство и политическите права на гражданите. До момента са образувани 159 досъдебни производства, от тях 140 са за нарушаване на политическите права на гражданите и 19 - за други нарушения, свързани с изборния процес.

Към 15 часа са издали 477 удостоверения на граждани за упражняване правото им на глас. От 24 октомври до момента те са 1350.

Нормална е обстановката по граничните пунктове. При създаване на предпоставки за образуване на колони от превозни средства служителите от "Гранична полиция" имат готовност за въвеждане на облекчени проверки.

От МВР напомнят, че гражданите могат да съобщават за нарушения, които възпрепятстват нормалното протичане на изборния процес, на денонощната телефонна линия на министерството 02 90 112 98 и на имейл [email protected], както и на специално отворените телефонни линии и електронни пощи по места в областни дирекции на МВР.

29.10.2023 16:08:16

Гаф с вота: Спряха гласуването в мездренско село

Изключителен гаф с хартиените бюлетини в мездренското село Върбешница. Бюлетините за общински съветници и кмет на Община Мездра стигат, но няма достатъчно за избора на кмет на селото.

29.10.2023 16:02:36

Лют скандал в Буковлък: Кандидат-кмет твърди, че член на СИК показвал за кого да се гласува

Лют скандал се разрази в плевенското село Буковлък. Кандидат за кмет на Плевен твърди, че член на СИК показвал на избирател как и за кого да гласува. Стигна се до намеса на полицията, която да потуши напрежението.

 

29.10.2023 15:58:16

Агресия срещу екип на bTV в „Столипиново“: „Я, изчезвай от тук“… Намеси се полиция

Избирателната активност в Пловдив на местния вот не е висока. Не такава обаче е в квартал „Столипиново“, където опашките пред изборните секции са от сутринта.

Екипът на bTV Новините се опита да разбере хартиените бюлетини ли върнаха хората пред урните. Застъпник на партия обаче не позволява да разпитваме хората и се държи агресивно към екипа.

29.10.2023 15:06:53

Почина председател на ОИК

Председателят на Общинската избирателна комисия в Димово, Видинска област, Ганка Илиева е получила инфаркт и е починала на път за болница.

29.10.2023 14:29:11

Асен Василев пред bTV: Малко разхождане по институциите, но няма проблем

„Оказа се, че от 2000 г. в базите данни на ГРАО има запис, че имам адрес извън страната и този запис не е заличен. Сега бяхме в общината за издаване на удостоверение, след което ще трябва да отидем до ОИК, която да се произнесе. Да се заличи адреса, който е извън страната, за да може да гласувам нормално“, каза пред bTV Асен Василев.

„Малко разхождане по институциите, но няма някакъв проблем“, допълни той.

29.10.2023 13:29:45

Табла с брайлов текст помагат на незрящите да гласуват в Бургас

Табла с брайлов текст, които да помагат на незрящите хора, са поставени пред 35 секции в Бургас. Те притежават също така QR код и звукова информация.

Хората в Бургас трябва да избират измежду 12 кандидата да кмет и близо 600 кандидата за общински съветници.

„Разбира се, гласуването с хартиена бюлетина създава известни пречки и ни забавя чисто физически, тъй като особено за човек със зрителни увреждания е по-трудно да отбелязва с химикал на хартиената бюлетина, отколкото да упражни правото си на глас със сензорен екран и с машина“, обясни Красимир Червенков, член на Съюза на слепите.

29.10.2023 13:06:41

Асен Василев не успя да гласува, заличен е от избирателните списъци

Финансовият министър Асен Василев, който е родом от Хасково, не е успял да упражни правото си на глас, тъй като е заличен от избирателния списък.

Причината е принципът на уседналост, който при него липсва. Оказва се, че по адресна регистрация той не е регистриран в Хасково.

29.10.2023 13:05:43

Опит за гласуване с чужди лични карти в Ямбол

В Ямбол беше направен опити за фалшифициране на вота чрез гласуване с чужди лични карти.

В някои от секциите има засилено полицейско присъствие, а комисиите получиха инструкции да следят стриктно дали личните данни съвпадат с лицето, което гласува.

Сигналите, че има опити за фалшифициране на вота, дойдоха само час след началото на изборния ден в града.

29.10.2023 13:00:39

29.10.2023 12:44:54

Варна: Изборният ден протича спокойно

Във Варна изборният ден протича спокойно. В ОИК няма сигнали за проблеми, като се изключи един сигнал от събота за разлепянето на стикери върху автомобили с лика на един от кандидатите. Въпросният кандидата обяви, че било провокация от опонентите му.

Избирателите на Варна са малко над 280 000, избират между 10 кандидати за кмет и 780 общински съветници. Секциите са общи 409.

29.10.2023 12:36:48

Кърджали: 11,39% избирателна активност към 11 ч.

11.39% е избирателната активност в Кърджали към 11 ч. Право на глас имат 67 279 души.

Изборният ден започна спокойно във всички 182 секции. Охраняват ги повече от 400 полицаи.

В секциите от рано сутринта има хора, но до опашки не се стигна.

29.10.2023 12:36:03

Враца: Двама задържани за купуване на гласове

В областта има двама задържани от община Роман за купуване на гласове, като се предлагали 50 лева. У тях са намерени избирателни списъци. При разпити с част от тези избиратели е доказано, че са купувани гласове за един от кандидатите за кмет. Някои от кандидатите настояват изборите да бъде касиран.

29.10.2023 12:28:13

Жители на великотърновско село не допускат непознати да гласуват

Напрежение във великотърновското село Водолей в деня на местните избори. Причината е, че има струпване на гласоподаватели пред изборните секции, които са непознати за местните хора. В селото кандидатите за кмет са двама.

29.10.2023 12:11:30

12,3% избирателната активност в страната към 11 ч.

12,3% е избирателната активност в страната към 11 ч, обявиха от Централната избирателна комисия (ЦИК).

Болярово е с най-висока активност – 33,94%. Най-ниска е в Пловдив – 7,25%.

29.10.2023 11:51:33

Влогърът Семчо Миронов за изборите: Кметът е пъдар на обран бостан

Новата власт е като старата – нищо не очаквам. Това каза пред bTV влогърът Семчо Миронов, който живее в село Якимово. За него зимнината е по-важна от местните избори.

„Кметът отговоря по един и същ начин: „Няма пари“. За мен кметът е пъдар на обран бостан. Те държавата съсипаха, пък ние да чакаме някой нещо да направи за селото“, категоричен е той.

Според него основните проблеми в село Якимово е, че къщите опустяват, хората бягат, а тези, които остават, няма с какво да се прехранват. Освен ако не си произведат зимнина като неговата.

29.10.2023 11:04:37

Благоевград: Хората избират измежду 12 кандидати за кмет

Изборният ден в Благоевград протича нормално. Няма сериозни сигнали за нарушения.

148 секции са отворени в областта. Жителите на града избират измежду 12 кандидати за кмет и 467 кандидати за общински съветници.

На изборите през 2019 г. Благоевград отчете най-висока активност – малко над 58%. Около 38 000 жители на града дадоха тогава своя глас. Представителите на секционни комисии се надяват активността да е висока и днес.

29.10.2023 10:42:08

„Маркет ЛИНКС“: Избирателната активност е най-ниската в Пловдив

Изборната активност към 8:30 часа е едва 1% в Пловдив. Тя е най-ниска за страната, показват данните на агенция „Маркет ЛИНКС“, с която bTV работи.

Във Варна активността е 2%, толкова са и гласувалите в Бургас и Враца. В Благоевград правото си на глас са упражнили 3% от хората.

29.10.2023 10:06:49

Какво заплащане ще получат членовете на избирателни комисии?

За хората, ангажирани с изборния ден – членове, председатели и зам.-председатели на комисии, през последните няколко години тази дейност се превърна в нещо като втора работа.

Поредните избори, макар и този път кметски, с придружаващите ги балотажи „изсипаха“ милиони левове от хазната. Да не говорим за участващите в подготовката на машините, които често си взимат отпуск по една седмица от официалното си работно място, за да инсталират машините за гласуване.

29.10.2023 09:28:11

Русе: Пред секциите вече има опашки от чакащи

Изборният ден в Русе започна нормално. Членовете на избирателните комисия вече са по местата си. Пред някои от секциите са се образували опашки от чакащи да гласуват.

Право на глас в Община Русе имат почни 135 000 души, които са разпределени според адресната си регистрация в 207 изборни комисии. 

На миналите местни избори през 2019 г. активността в крайдунавския град е била почти 41%.  

29.10.2023 09:20:51

Пловдив: Слаба избирателна активност към 8 часа

Всичките 472 секции в Пловдив отвориха врати навреме и без проблеми. Правят се малки замени в членовете на комисиите.

Слаба е избирателната активност в Пловдив към 8 часа. Членовете на избирателните комисии припомнят на хората, че не бива да драскат безразборно върху бюлетините, защото те стават невалидни.

29.10.2023 09:10:02

Предизвестен избор: В десетки общини има един кандидат за кмет

Много преди 29 октомври в десетки населени места вече знаят кой ще е техният кмет. Причината е, че кандидатът е само един.

По тази причина в област Бургас в 53 населени места няма да има избор. В община Руен – в цели 28 от всички 38 селища.

В 31-о населени места в област Добрич също няма да има избор. Рекордьор в класацията „един единствен кандидат“ е община Белица, в която няма нито едно населено място, в което има повече от един кандидат.

29.10.2023 09:08:20

Стара Загора: Над 141 000 души гласуват в 211 секции

Изборите започнаха спокойно и без проблеми и в Стара Загора – не се отчитат никакви проблеми.

На парламентарните избори преди около половин година там са очаквали информация дали е имало нестработили машини. Сега обаче избирателните комисии нямат това притеснение.

Малко над 141 000 души са с право на глас, като те са разпределили в 211 секции. Четири от секциите са разкрити в специализирани институции, а две са подвижни.  

29.10.2023 09:01:26

Монтана: 180 кандидата за общински съветници ще борят за 33 мандата

Над 118 000 са избирателите, които ще отидат до урните днес в Област Монтана. Те са с около 3500 по-малко в сравнение с изборите за местна власт през 2019 г.

Всичките 330 секции в областта са отворили навреме и без проблеми. От тях 23 са подвижни.

Интересното за областта е, че битката за кмет на Община Монтана е между шестима кандидати. Изключително оспорвана е и битката за общински съветници – има 180 кандидата за 33 мандата.

Другото любопитно на тези избори е, че всичките стари кметове на общини се кандидатират отново.

29.10.2023 08:45:41

Рибарите са в морето, а не пред урните: Кой ще се хване на въдицата?

Погледите на рибарите днес са вперени в морето, а не в изборите за местна власт. Ще бъде ли щедро то и ще се сбъднат ли прогнозите им за богат улов? Или ще останат с празни мрежи и в очакване на по-добри времена?

Любителите рибари от север се преместиха на юг, подмамени от новината, че морето там буквално „ври от деликатесен паламуд“. Оказа се обаче, че не са подготвени за необичайно топлото време за октомври, което обърка плановете им.

Двама рибари са пропътували над 300 километра от Варна до Царево, за да пуснат лодка в морето на юг. Дългият път обаче не оправдава очакванията им.

29.10.2023 08:14:26

Защо никой не иска да е кмет на село Ралица?

Никой не иска да е кмет на село Ралица. Днес жителите му гласуват само за общински кмет и общински съветници.

От 20 години Тошко Николов помага на жителите на търговищкото село Ралица и изпълнява с желание задълженията си на кмет. Юркие, която е много доволна от работата му, винаги се отбива за съвет при него.

„Ние си го знаем - нашият е много добър, много ни уважава и ние го уважаваме, тъй че доволни сме от него и отново искаме той да ни е кмет. Но не се кандидатира. Той не иска вече, но ще го натискаме, да стане“, обяснява Юркие Адилова.

29.10.2023 07:48:54

Преди 4 години: Най-активни са били хората в Благоевград, а най-пасивни – в Габрово

Най-активни са били избирателите в Благоевград, а най-пасивни – в Габрово. Това показват данните от местните избори преди четири години.

В едва четири от всички 28 областни градове на изборите през 2019 г. интересът към гласуването е бил по-голям. Благоевград е рекордьор с активност от близо 60%. След него се нареждат Търговище – с 57%, както и Смолян - с 55%.

На другия полюс са Видин, Варна и Габрово. В тези градове активността не надвишава 40%. Във Видин преди четири години са гласували едва 39%, а във Варна -38%. Габрово пък е градът, където интересът на хората е бил най-малък – едва 36% от избирателите са упражнили правото си на глас.

29.10.2023 07:29:30

Велико Търново: Избирателните секции са 142 в цялата община

Първите избиратели във Велико Търново застанаха пред урните още в 7:05 часа. Секциите там отвориха навреме и очакванията на всички са за висока активност.

Живеещите в областта избират измежду  осем кандидати за кмет. Има и 16 листи за общински съветници.

Избирателните секции са 142 в цялата община, а 138 от тях са постоянни, две са подвижни, като има позиционирани секции в МБАЛ и Дома за стари хора във Велико Търново.  

29.10.2023 07:22:24

Хасково: Секциите отвориха в 7 часа и вече има гласуващи хора

Секциите в Хасково отвориха врати точно в 7 часа и там вече има гласуващи хора.

Избирателите по списък в Община Хасково са точно 75 962, от които 60 733 са в самия град. Правото си на вот те ще упражнят в 152 секции, от които 149 са постоянните, две са подвижните, а една е образувана в МБАЛ-Хасково.

Петима са кандидатите за кмет на общината, а 14 партии и коалиции са регистрирали листи за общински съветници. В 34 села в общината днес се избират и кметове на кметство. Само в две села няма да има пряк избор, защото там населението е под 100 души.

29.10.2023 06:35:13

Избираме местна власт, гласуваме само на хартия

На 29 октомври избираме местна власт – кметове и общински съветници. В трите най-големи градове – София, Пловдив и Варна, се избират и кметове на райони.

На тези избори ще се гласува само с хартиени бюлетини, без машини. Съгласно Изборния кодекс трябваше да има избор между машинно гласуване и с хартия в секциите с над 300 избиратели.

Причината за отпадането на машините е решение на Централната избирателна комисия (ЦИК) само два дни преди вота.