По убеждение или след стимул? И на тези избори видяхме опити за купуване на гласове.

Тайни списъци и арест пред камерата на bTV - действието се развива часове преди изборите в Лом. Основният герой е познат от наше разследване на предишните парламентарни избори, когато самият той призна пред екипа ни, че се занимава с търговия с вот.

Снимка: Редакторски екип

В квартал „Момин брод“ на Лом Арсен Фонков е познат като Сенята. На изборите през април мъжът призна пред екипа ни, че „участва в играта“ от 17 години.

„Когато ние участваме в изборите, българите задължително, ако не са с нас, те не трябва да излизат да гласуват, излизат само купените. Затова се получават 30%“, каза тогава той.

Показа ни и списък с имена и партии, в който всяко трицифрено число, според нашия герой, отговаряло на броя хора, които са купени.

Снимка: Редакторски екип

„Тук не само цигани се продават - ще ви дам секции, където са само българи, само че при тях сумата е 100-120, при нас е по-малка“, разказа той.

Почти седем месеца по-късно, часове пред местните избори, в полицията в Лом имат оперативна информация, че Арсен Фонков - Сенята е сред активните дилъри на гласове. Затова още по тъмно нахлуват в дома му в „Момин брод“.

Снимка: Редакторски екип

Докато униформените претърсват къщата, пред нея се събират близки на Сенята. Според семейството му, те вече не се занимават с избори.

В дома на Арсен Фонков са намерени списъци и пари. Пред камерата ни той не казва дали те са негови.

Снимка: Редакторски екип

„Бяха намерени списъци с имена, категорично изписани цифри и определена сума пари. Той е лице от контингента от дълги години, широк спектър са му проявите, основно битова престъпност. Имаме информация назад във времето, че и в тази сфера се е занимавал, но досега не е установяван като такъв извършител“, коментира главен инспектор Георги Петков, началник на РУ Лом.

По информация на разследващите в списъците сега липсват имена на партии и ще установяват кои са замесените играчи.

Полицията арестува Сенята за срок до 24 часа. Още същата вечер обаче е освободен. Причината - прокуратурата не е поискала неговото задържане.

Ето и тяхната позиция:

Снимка: Редакторски екип

След освобождаването му от ареста, екипът ни потърси отново Сенята. Пред камерата ни той казва, че вече не се занимава с купуване на гласове.

По случая е образувано досъдебно производство.