Хиляди недействителни бюлетини на изборите във Врачанско. В по-малките общини те са между 17 и 27%. Рекордьор е община Борован с 938 невалидни от общо 3491 бюлетини. Там и в Криводол над 25% от гласовете са недействителни

Снимка: bTV

Според новоизбрания кмет на Борован Иван Костовски причината за недействителните бюлетини е купеният вот и пропускът на някои избиратели да отбележат номера на партията в бюлетината за общински съветници. 

„Хората смятат, че отбелязвайки преференцията в самата бюлетина за общински съветници са решили проблема, без да отбелязват партията. Второто нещо е контролираният вот. При него се обяснява на този, който ще свърши работа, че 20 души трябва да са гласували за определен кандидат и в определена преференция. Не им е обяснено нищо повече, как да отбележат номера на партията и т.н.“, каза Иван Костовски от партия „Възраждане“.

Снимка: bTV

По думите му на предните избори член на СИК е казвал коя бюлетина „става“ и коя не.

Проблемна е и община Мездра, където недействителните бюлетини са 1563.

„След като започнат предлаганията и надцакванията, хората забравят за кой номер трябва да гласуват. Големите проблеми идват в ромските махали, където хората не могат да запомнят номерата. Оттам идват проблемите с недействителните бюлетини. Друг проблем при нас е, че в 11 ч. в пет секции нямаше бюлетини, трябва да бъдат доставени, преснимани, подписани, което още повече обърка хората и някои си забравиха номерата“, каза Йордан Гергов, представител на община Мездра. 

Снимка: bTV

„Купеният и контролиран вот определено си казват тежката дума. Свидетели сме на манипулации. Например, в секция 103 в с. Три кладенци се вижда на видео, че вратата е отворена, влизат и излизат хора. Кандидат за общински съветник брои заедно с членовете. За една от бюлетините възниква спор дали да бъде валидна, или не. Това с машините нямаше да се случи“, допълни Деян Войкин, областен координатор на ПП.

По думите на досегашния председател на общинския съвет във Враца е имало лоша разяснителна кампания за изборите и ЦИК не е дала детайлни указания как да се отбелязват действителните и недействителните бюлетини.