Община Бойчиновци е известна с празните си къщи, в които живеят хора, но само по избори, т.е. регистрирани са, за да гласуват. За нея ви разказахме в предишни разследвания.

За това, че домовете са изоставени и в тях не живеят хора свидетелства протокол, издаден от областната администрация на Монтана. В него са установени нарушения на Закона за гражданската регистрация.

„Има новорегистрирани около 500-600 души в Община Бойчиновци, което променя вота“, разказа Бисер Петров, който през целия изборен ден подаде десетки сигнали за нарушения.

Най-фрапиращ обаче е случаят с юриста на общината Красимира Атанасова, която е и член на Общинска избирателна комисия. Тя е регистрирана в дома на временно изпълняващия длъжността кмет и секретар на кмета на общината - Ирена Томова. 

В протокола на Комисията към областния управител е посочено, че това е закононарушение, както и че лицето не живее и никога не е живяла на този адрес и би следвало да бъде дерегистрирана.

Красимира Атанасова пък има постоянен адрес в Монтана - там се прибира след работа. Никой обаче не желае да говори за това. Бащата на Томова твърди, че Атанасова живее в дома им на квартира. Съседите обаче отричат да са я виждали някога.

В нощта на изборите полицията влезе в Община Бойчиновци. Извършени са претърсвания и разпити. По информация на bTV разследват документно престъпление, свързано с изборите за местен вот.