Изборен туризъм в дома на селски кмет и кандидат в настоящия местен вот. Кой и защо "живее" в дома на кмет преди избори - разследване на Марин Николов.

Мястото е Триводици, Пловдивско. Мъж, пожелал анонимност, ни сигнализира, че в селото по настоящ адрес са регистрирани десетки, които не живеят и нямат имот в населеното място. Крием лицето му от съображения за сигурност.

„Тук е страшно. В циганската махала има много регистрирани. Винаги в секциите се извозват от други села, които са регистрирани тука“, разказва нашият информатор.

Снимка: Редакторски екип

По документи в няколко имота в Триводици има по около 20 души, сочи списъкът на регионалното министерство.

Снимка: Редакторски екип

Кмет на селото е Симеон Димитров – кандидат за пети мандат. Миналите местни избори, на първи тур, той получава 441 гласа - с точно 146 повече от опонента си, показва справка в сайта на ЦИК.

„Знам, че някъде около 30 човека са в негови къщи, на кмета. Имаше един, който работеше в земеделска служба - Личев се казва, той е регистриран в дома на кмета. Той идва на всички избори да гласува за него с цялото си семейство. Тия дето уреждат земеделски субсидии. Другият се казва Стоил с цялото си семейство, от Пазарджик, от Хаджиево още едно семейство“, казва информаторът.

Проверяваме адреса на кмета - на улица 18-та в селото по списък живеят 12 пълнолетни. В интервю кметът отрича да има общо с всички регистрации на външни хора в селото, а за своя адрес отговаря:

Снимка: Редакторски екип

„Ами, 2 деца, с двама зетове и две малки деца, 6 и ние с моята жена 8, майка ми и сестрата – 12. Точно 12 човека сме“, обяснява Симеон Димитров. За Личев твърди, че не е чувал преди.

Споменатият Ангел Личев е шеф на Областната дирекция „Земеделие“ - Пловдив. Дирекцията контролира и работата на мнозинството от жителите на Триводици като земеделски производители. Проверява какви площи обработват, организира търгове за аренди и подписва наказателни актове за нарушения.

Самият земеделски директор Ангел Личев обаче ни казва друго – той казва, че наистина е регистриран на адреса на кмета.

Личев се съгласи да говори с екипа ни, но не и пред камера. Потвърди, че e регистриран в кметския дом в Триводици и ни обясни:

Снимка: Редакторски екип

Регистриран съм на адреса на Димитров, защото до преди две години работих в Стамболийски като началник на общинската земеделска служба. От тази гледна точка съм оставал да спя много пъти у тях. Имот там нямам. С Димитров се познаваме, но не мога да кажа, че сме близки. По повод сигнала Ви за изборен туризъм, мога да кажа, че дори не знам дали тази година ще гласувам на изборите.

От проверка в официалната страница на ГРАО, установихме, че Ангел Личев е подал заявление, че ще гласува на тези избори именно в Триводици. Същото е направила и съпругата му. Имената им са и в избирателния списък с жителите с настоящ адрес в селото, които ще гласуват на местния вот. Те са точно 33-ма. Повечето - земеделци с постоянен адрес извън Триводици, разказват местните.

Снимка: Редакторски екип

Потърсихме коментар за адресните регистрации в дома на кмета и от партията, която го издига - БСП. От там отговориха, че ако те са с документ за съгласие на собственик, в това няма нищо незаконно.