„Транзитният трафик трябва да бъде изведен от града. Това не е решене от днес за утре“, заяви кандидатът за кмет на „Продължаваме промяната-Демократична България“ за Велико Търново Йордан Терзийски в предаването „Тази сутрин“.

По думите му общият устройствен план на града е остарял. „Той трябва да бъде актуализиран. Трябва цялата транспорта система да бъде актуализирана. Има обходи, които ние сме планирали, които да дадат възможност част от центъра да стане пешеходна зона. Търново има нужда от такава зона“, каза Терзийски.

„Извеждане на автомобилния трафик ще облекчи движението и ще даде възможност за пешеходна зона“, подчерта той.

„Един депутат с три мандата иска да е кмет на Велико Търново, защото при многото ми разговори с гражданите видях, че повечето проблеми, които тровят живота на хората, са от компетенциите на местната власт“, посочи Терзийски.

„Опитът идва и с умора, както на местната власт към проблемите на града, така и на гражданите към нея. В момента има застой. Градът има нужда от енергия и нова визия и екип, който да се заеме с проблемите на гражданите“, отговори Терзийски на въпрос как ще пребори дългогодишния градоначалник на Търново, който има зад гърба си три мандата.

„За нас е необходим всеки глас, който иска ново бъдеще“, посочи той.

„Хората искат решение и стабилно правителство. Това, което имаме сега дава тези неща“, каза той. По думите му проблем на гражданите било, че няма автобус от точка А до точка Б.

„Хората ги интересуват местните проблеми. Интересува ги удобния градски транспорт, чистотата на въздуха, да има условия да се развива бизнеса и да се повишават доходите“, подчерта Йордан Терзийски.

По думите му Велико Търново бил градът на изчезналите пешеходни пътеки. Той заяви, че това лесно се поправя, като се сложи по-трайна боя.

Терзийски посочи, че въпросът с намаляващото население на Търново е комплексен. Той бе категоричен, че трябва да се задържат младите лекари в града. За да стане това, той подчерта, че може да им се дадат жилища и стипендии.

„За да се преодолеят демографските проблеми, трябва да се работи с хората. Трябва да се привличат млади хора. В тази връзка трябва да се направи един консултативен съвет между бизнеса, образователните институции и НПО, който да се фокусира върху основните проблеми“, заяви Терзийски.