„В България към недостатъците на хартиеното гласуване се прибави и едно ново недоверие - към новия начин на гласуване. Но не може да се говори, че машините са едни принтери. Бележките се броят. Колко души са гласували накрая разбираме по машината, не по същинския списък. Не мисля, че скандалът с машините ще повлияе на изборните резултати.“ Така коментира „хартиеният местен вот“ проф. Даниел Вълчев, който е декан на Юридическия факултет в СУ.

Вчера ЦИК реши да се гласува само с хартиена бюлетина след доклад на ДАНС, в който са направени внушения, че някой може да манипулира машинния вот.

Според Вълчев обаче това, което се е случило, няма да повлияе на крайния резултат на изборите.

„Мисля, че резултатът ще са измерими с това, което щеше да се случи в другия случай. Неудобството, което всички ние изпитваме от това, което видяхме онзи ден, си остава. Дали някой е искал нещо да постигне - нямам никакво съмнение, че това е така. Тука по-големият проблем е ние за какво въобще гласуваме“, каза още Стаматов.

Той коментира и машините.

„За машинно гласуване се заговори още преди 10 години. Има най-различни типове проблеми. Двата ключови проблема са - т.нар. „технологичен вот“, т.е. аз не искам да гласувам за вас, но някой ме принуждава да гласувам за съответния човек. Преди 10 години една голяма част от говорителите, които сега са фенове на машинното гласуване, бяха фенове на електронното гласуване, чрез интернет. Това е нещо, което е много-много опасно. По-важно е друго - тогава всъщност за машинното гласуване се говореше с половин уста“, смята Вълчев.

Той отбеляза, че „трябва да се знае, че българският изборен процес в крайна сметка генерира онова, което хората са казали“.

Вижте още във видеото.