„ЦИК формално не взе решение на база справката, а поради забавено сертифицирано на машините от Министерството на електронното управление. Това е обектът на спора. ЦИК не разгледа дали има риск за машинното гласуване, повлияха се от политически изказвания“.

Това каза в студиото на „Лице в лице“ бившият министър на електронното управление Божидар Божанов от „Демократична България“.

„Изборният кодекс дава срок от 20 дни след получаване на материалите за машинното гласуване. Този срок би отишъл отвъд изборния ден. Министерството на електронното управление е удостоверило машините в петък вечерта. Министерството твърди, че не е нарушен срокът. Съдът разглежда това“, обясни той.

„Някои определиха машините за компрометирани, което не е вярно. Видеозаснемането на процеса – инсталиране на машината, записване на данни, секция и проверка дали машината работи, не е нарушение. Зам.-министърът можеше да си спести това документиране, но ако имаше проблем с машините, той щеше да носи отговорност“, подчерта Божанов.

Той припомни, че машините разпечатват разписка и всеки може да види дали вотът му е отчетен правилно от устройството.

„Никак не може да се повлия върху машините. Кодът е предоставен на всички партии и коалиции и не е таен. Той описва всяка функция на машините. Нищо на практика от кодовете и ключовете може да бъде повлияно. Ще разочаровам Бойко Борисов - в принтера в офиса на ГЕРБ също има код. Ключовете, гарантиращи сигурността на изборния процес, се съхраняват в Централната избирателна комисия. Те се създават пред представителите на партиите и коалициите, защитават се с паролите на трима членове на ЦИК“, добави той.

„В справката на ДАНС се правят внушения, приписват се изказвания на зам.-министъра, които той отрича да е казвал, вероятно това е предизвикало реакцията на политиците. Колегите от опозицията бяха особено гръмогласни. 20% от пуснатите бюлетини са отчетени като невалидни – това е резултатът от отмяната на машинното гласуване“, подчерта Божанов.

„Не смятаме, че кметското място в София ни е в кърпа вързано. Мисля, че избирателите на ГЕРБ биха припознали човека с управленски опит и десния кандидат“, коментира представителят на ДБ.