Скандално видео с дописване на преференции за кандидати за общински съветници се появи в социалните мрежи. Според публикациите то е от ОИК Борован и е заснето с видеонаблюдението за броене на бюлетини.

„Тук сме си наши момчета. Щете ли да помогнеме на Мартин, на некой, на баче Цено, да ги направим на преференцията, да има хора от село там“, казва мъж зад кадър на видеото.

Разговорът в комисията продължава с инструкции на празните бюлетини без преференция да се отбележи номер 102.

По-късно на клипа виждаме член на комисията – жена, която взима тесте с бюлетини и започва да ги „поправя“ с химикалка.

Дейността им обаче е прекъсната с почукване на вратата. „Спри, спри, спри, пак е нещо“, завършва видеото.

Според публикациите става въпрос за секция 060500005 от село Малорад, община Борован, Врачанско.

bTV направи проверка в ЦИК кои са споменатите преференции в тази община. Номер 1 е БСП, а споменатата преференция е 102. Тя е отбелязана 7 пъти. Проверката ни установи, че това е кандидатът за кмет Мартин Диловски.

Номер 42 е партия „Възраждане“, а споменатата преференция е 108. Тя е отбелязана 50 пъти, това е Цено Цоловски.

Номер 68 е МК „Съюз на демократичните сили“. Споменатата преференция е 111, а кандидатът е Боби Боянов. Той има 16 преференции.

Друг с много преференции е под номер 104Мирослав Антонов. Той има 18.

Боби Боянов, един от кандидатите за общински съветници, за когото се чува, че се пишат преференции, заяви, че тогава не е бил в секцията.

„Това не е доказателство. Те може да ми казват името, но не се знае какво се драска. Аз имам 16 преференции, това може да е саботаж. Те може да са анулирали моите преференции“, каза Боби Боянов, кандидат за общински съветник в с. Малорад.

Снимка: bTV

Жителите на селото заявиха, че казусът е недопустим и трябва да се разследва. От ОИК казаха, че са предали случая на разследващите.