Във врачанското село Малорад има поне двама задържани, сред тях е председателката на избирателната комисия. Във видеозапис в изборната нощ се вижда, че тя дописва преференции за един от кандидатите. Задържан е и мъж, който не се вижда в тричасовия клип, но който дава предложение да се изпратят кандидати за съветници, които са местни – да се напишат преференции и за тях. Те са трима – баче Цено, Мартин и Боби.

Според хората двама от тях не са били в секцията, а председателката не е знаела, че всичко се записва. Цани бил казал "чакай да изключа този пустиняк".

„Тази секция е купена от партия „Възраждане“. Те имат най-много гласове. Никога досега не са събирали толкова много“, казва бившият кмет на селото. Той допълва, че многократно е подавал сигнали в полицията за хора, които шофирали пияни и дрогирани.

„Бях учудена, гледах клипа, това е срам и позор за Малорад. Кой, каквото си е надробил, това да си куса“, коментира пред bTV Иванка Пановска, местна жителка.

“Ако се решава от комисията кои да бъдат кметове и съветници, по-добре хората да не гласуват“, заяви друга жена.

„Хората се подстрекават да зачертават бюлетини“. „Видях хора от селото, които се договарят, да задраскат преференции за определена партия, за общински съветници. Предложението идва от Цани. Всички трябва да си получат заслуженото“, е друго мнение в селото.

Според местните жители Цани е от „Възраждане“, занимава се със земеделие, изненадани са, че точно неговите думи се чуват. Те призовават държавата тези хора да бъдат затворени.

Те посочват още, че Мартин е от БСП, Бате Цено е от „Възраждане“, Боби е от СДС.

„За Боби се чува кой номер и с кой номер трябва да играе“, посочва избран вече кандидат за общинския съвет, който е от местна коалиция. „Всичко, които се споменават, са били в комисията. Всички са били съгласни и всички се подиграват със съдбите на хората“, смята той.

„Това не е прецедент в Малорад. Това е редовна практика. Случваха се всичките простотии и преди години. Полицията стои отвън и нехае, а вътре вършат каквото си искат“, коментира мъж от селото, който преди години се кандидатира за народен представител.

Храта настояват изборите в Малорад да бъдат ревизирани и да има ново броене в цялата община Борован.