На втория тур на местните избори ще се гласува в около 7250 секции в цялата страна, в 5900 от тях – с машини, обяви говорителят на ЦИК Росица Матева. Посоченият брой не е окончателен и може да претърпи промени, уточни тя.

„ЦИК прави всичко необходимо, за да има гласуване с машини в неделя. От вчера сме в непрекъсната комуникация с Министерството на електронното управление, Института по метеорология и Института за стандартизация. Днес ще бъде извършено довереното изграждане на изходния код и се надяваме в най-кратък срок след това да бъде подписано решението за удостоверяване на съответствие“, заяви говорителят на комисията.

От ЦИК се надяват трите институции да приключат с процедурата „в разумен срок“, за да бъдат машините инсталирани и транспортирани до секционните избирателни комисии навреме.

На първия тур на 29 октомври гласуването с машини беше отменено в последния момент - два дни преди вота, с решение на ЦИК на база доклад от ДАНС и призив на няколко партии в парламента. След жалби до ВАС срещу това решение съдът се произнесе на втория тур да се гласува и с устройства.

На 5 ноември ще избираме 91 кметове на общини, 491 на кметства и 31 на райони. В четири кметства ще има балотаж, в който ще участват трима кандидати, тъй като вторият и третият са с равни гласове.

6 380 052 българи имат право на глас на 5 ноември. Окончателните данни на ЦИК сочат, че на първия тур са гласували 2 713 979 души, избирателната активност е 44,94%.

Всичко за местните избори може да проследите в нашите онлайн репортажи: