Защо машините за гласуване бяха изключени от изборния процес в последния възможен момент и как ЦИК се съобрази с правилата? Тези въпроси коментираха в „Тази сутрин“ експертите Александър Андреев и Румяна Дечева.

„Ние имаме от 30 месеца задължително машинно гласуване в секциите с над 350 души. Въпросът е какво не беше свършено за тези месеци? Никога машините не бяха достъпни преди изборите за всички български граждани, без значение дали те живеят в градовете, или в най-малките села“, обясни Румяна Дечева.

Според нея гражданите имат едни права, които не са им били гарантирани. Освен това на тези машини не е бил направен одит по-рано. Допълни също така, че това е трябвало да бъде разпоредено от ЦИК.

„Още август месец е трябвало ЦИК да се погрижи за машините, след като вече е било ясно, че ще има избори някъде в края на октомври и началото на ноември. Машините трябва да се проверяват, не защото имаме съмнение в тях, а за да нямаме съмнения в тях“, заяви още Румяна Дечева.

„Докладът на ДАНС, съдейки по това, което е публикувано в медиите, не дава яснота какво се е случило и какво точно би могло да се случи с машините в рамките на този процес на одитиране от страна на трите институции. Информацията не стана публична и това постави под съмнение дали има някакво застрашаване на машинното гласуване“, каза от своя страна Александър Андреев.

Той е категоричен, че има нещо, което остава скрито от хората и това е довело да напрежение. Александър Андреев коментира и разминаването между ЦИК и МВР за транспортирането на машите към областните градове в страната. „Без разрешение от страна на ЦИК, машините няма как да излязат от склада. Ето защо трябва да се види чия е отговорността в случая“, поясни той.

„За мен това е едно активно мероприятие през последните две години - машините да бъдат компрометирани. За съжаление това се прави от политическите сили у нас. Подкопавайки доверието в машините, те подкопават и доверието в себе си – искат или не искат. Създаването на недоверие подкопава гражданската активност и това им осигурява по-комфортна среда“, категорична е Румяна Дечева.

Вижте във видеото какво още казаха експертите за „почивните дни“ на ВАС и липсата на решение по казуса с машините.